Στην τελική ευθεία η Alpha Bank για Cepal-Galaxy

PIMCO, Davidson Kempner, Cerved και Elliott στην αφετηρία για απόκτηση έως του 100% της Cepal καθώς και «φέτας» των mezzanine notes της τιτλοποίησης Galaxy. Η περίμετρος των senior notes και πόσο θα βαρύνει η ζημιά στην κεφαλαιακή επάρκεια.

Στην τελική ευθεία η Alpha Bank για Cepal-Galaxy

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση από την Alpha Bank ποσοστού έως 100% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, μαζί με την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ (project Galaxy) καθώς κατατίθενται δεσμευτικές προσφορές.

PIMCO, Davidson Kempner (DK), Cerved και Elliott μέσω της ιταλικής θυγατρικής της στη διαχείριση απαιτήσεων Credito Fondiario αποτελούν τους διεκδικητές της Cepal, ενώ θα καταθέσουν προσφορές και για την αγορά έως του 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Galaxy.

Φαβορί ήταν και παραμένει, σύμφωνα με την αγορά, η PIMCO, η οποία έχει ενισχύσει, μετά την πανδημία, την παρουσία της στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Με δεδομένο ότι οι προσφορές θα εξετασθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 30 Οκτωβρίου, μέχρι τότε δεν αναμένεται επίσημη ενημέρωση. 

Δέλεαρ για τους επενδυτές αποτελεί η νέα Cepal, «προικισμένη» με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ. Η δυνατότητα αγοράς έως και του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου επιτρέπει στον επενδυτή να δημιουργήσει την ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην εγχώρια αγορά.

Η συναλλαγή Galaxy απαρτίζεται από τρεις (3) τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion (“SPV I”), Galaxy II (“SPV II”) και Galaxy IV (“SPV IV”), μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα μετέφερε, στο τέλος Απριλίου, σε τρία οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), τα οποία συστάθηκαν στην Ιρλανδία, τα δάνεια και οι εταιρείες εξέδωσαν ομόλογα τριών τάξεων. Η αθροιστική ονομαστική αξία των τριών τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior notes), τους οποίους θα διακρατήσει κατά 100% η τράπεζα, διαμορφώνεται πέριξ των 3,6 δισ. ευρώ και φέρουν επιτόκιο 0,75%. Για τους παραπάνω τίτλους, η τράπεζα έχει ήδη ζητήσει λήψη κρατικής εγγύησης από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Από τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι το αθροιστικό ύψος των τριών τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) ανέρχεται μόλις σε 730 με 740 εκατ. ευρώ και φέρουν επιτόκιο 4%.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης στους αναλυτές, κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα Α' εξαμήνου, η επίδραση της συναλλαγής του project Galaxy στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (18,1% στις 30/6/2020) θα κυμανθεί μεταξύ 2,5%-2,8%. Ειδικότερα, στην παρουσίαση των επιδόσεων Α' εξαμήνου, η Alpha εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επίδραση από την πώληση έως του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του Galaxy και έως του 100% της Cepal συν τα έξοδα συναλλαγής θα ανέλθει μεταξύ 460 και 490 μονάδων βάσης.

Η στάθμιση, όμως, με μηδενικό συντελεστή των τίτλων πρώτης διαβάθμισης, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, θα βελτιώσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 210 μονάδες βάσης, περιορίζοντας την τελική επίδραση στις 250 με 280 μ.β. (2,5 με 2,8%).

Στόχος παραμένει το κλείσιμο της συναλλαγής πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να αναληφθεί η ζημιά στην τρέχουσα χρήση, κατά την οποία θα ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v