Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό σχέδιο 8,2 εκατ. ευρώ από την Ικτίνος

Νέο μηχανολογικό εξοπλισμό με στόχο να αυξήσει την παραγωγικότητα των λατομείων της θα αποκτήσει η Ικτίνος Μάρμαρα. Πώς σχολιάζει την φετινή της πορεία και πώς βλέπει τις προοπτικές της για το επόμενο έτος.

Επενδυτικό σχέδιο 8,2 εκατ. ευρώ από την Ικτίνος

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ικτίνος Μάρμαρα ενέκρινε ομόφωνα (απαρτία 69,12%) την υποβολή αίτησης υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016. Συγκεκριμένα:

  • Η εισηγμένη θα επενδύσει 8,164 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανανεώσει το σύνολο του μηχανολογικού της εξοπλισμού στο λατομείο του Βώλακα, ενώ ο υπάρχων μεταχειρισμένος εξοπλισμός θα μεταφερθεί σε άλλα λατομεία που διαθέτει η εταιρεία στη χώρα.
  • Το ποσό της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί κατά 20% από δανεισμό (Εθνική Τράπεζα) και κατά 80% μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (Εθνική, Alpha και Πειραιώς Leasing).
  • H Ικτίνος Μάρμαρα θα καρπωθεί ως κίνητρο τη φοροαπαλλαγή (μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια) ίση με το 35% της επένδυσης. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη επένδυση αφορούν μείωση λειτουργικού κόστους (εργατοώρες, ενέργεια, κ.λπ.) καθώς και δυνατότητα αύξησης της παραγωγής.
Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μετόχων, σημείωσε μεταξύ άλλων:
  • Ο φετινός κύκλος εργασιών αναμένεται να εμφανίσει μείωση της τάξεως του 20% με 25%, λόγω της πανδημίας.
  • Γίνονται πωλήσεις στην Κίνα, αλλά χαμηλότερες σε σύγκριση με το παρελθόν. «Εκθέσεις δεν γίνονται, πολλά έργα έχουν σταματήσει και οι πωλητές δεν μετακινούνται καθώς υπάρχει υποχρέωση 14ήμερης καραντίνας. Εμείς ως εταιρεία τα καταφέρνουμε σχετικά καλά» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
  • Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια για το πώς θα εξελιχθεί το 2021. Πιθανότατα θα υπάρξει επηρεασμός από την πανδημία κατά το πρώτο εξάμηνο. Πάντως, όταν ξεπεραστεί το εμπόδιο της covid-19, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σαφώς υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις, καθώς υπάρχουν έργα και ζητήσεις από το εξωτερικό που έχουν μείνει πίσω.
  • Σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του ακινήτου στην Κρήτη, υπάρχουν συζητήσεις χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
  • Στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το υπάρχον αιολικό πάρκο λειτουργεί κανονικά, συμβάλλοντας στα αποτελέσματα του ομίλου, ενώ η εισηγμένη βρίσκεται σε στάση αναμονής προκειμένου να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v