Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποσοστό 4-5% της Prodea προσφέρει στην Alpha η Invel

Η κοινοπραξία Invel/Prodea συμπεριέλαβε στη δεσμευτική της προσφορά για το Skyline μετοχές Prodea. Ο διττός στόχος βελτίωσης του free float και διεκδίκησης με αξιώσεις του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Η δέσμευση για placement ως 15% έναντι του Χ.Α.

Ποσοστό 4-5% της Prodea προσφέρει στην Alpha η Invel

Με έναν έξυπνο τρόπο, που μένει να φανεί αν αποβεί και αποτελεσματικός, επιδιώκουν Invel και Prodea να μετριάσουν το χρόνιο πρόβλημα χαμηλού free float για τη μετοχή της Prodea, κερδίζοντας ταυτόχρονα τη θέση συνεταίρου της Alpha Bank στο project ανάπτυξης και εκμετάλλευσης χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεσμευτική προσφορά της κοινοπραξίας Invel-Prodea για το project Skyline περιλαμβάνει στα ανταλλάγματα, πέραν των μετρητών, τη μεταβίβαση στην Αlpha Bank ποσοστού 4% με 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments.

Πρόκειται για μετοχές Prodea, κυριότητας των Invel Real Estate (Netherlands) και Invel Real Estate BV. Απώτερος μέτοχος των παραπάνω εταιρειών είναι η Castlelake.

Η Prodea και ο μεγαλομέτοχός της Castlelake έχουν δεσμευτεί στο Χ.Α ότι θα προχωρήσουν σε placement ως του 15% των υφιστάμενων μετοχών της ΑΕΑΑΠ, προκειμένου να ενισχυθούν free float και εμπορευσιμότητα.

Μάλιστα, Αlpha Bank και Axia Ventures φέρεται να έχουν αναλάβει τη διερεύνηση αγοράς για το placement.

Ενδεχόμενη μεταβίβαση του 4% με 5% μετοχών της Prodea στην Αlpha Bank, ως μέρος του ανταλλάγματος για το Skyline, εκτιμάται ότι αφενός θα μετριάσει, προσωρινά, την πίεση του Χ.Α. προς την Prodea για ανάληψη ενεργειών ενίσχυσης του free float, αφετέρου θα διευκολύνει, σε δεύτερο χρόνο, τη διάθεση μετοχών από την Castlelake.

Συνδιεκδικητές της κοινοπραξίας Invel/Prodea για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha είναι οι κοινοπραξίες Dimand-HIG και Brook Lane-Bain. Οι τρεις τους κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και περιμένουν τις αποφάσεις της Alpha για τον προτιμητέο επενδυτή. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

- περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ.

- περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Πρόκειται για το επονομαζόμενο value-add χαρτοφυλάκιο.

- υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά ( Trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr, προβλέπει, σε γενικές γραμμές, τη σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο (σ.σ. περίπου το 96%) των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο. Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που παράγουν εισόδημα κινείται στο 46%.

Η δομή του προτεινόμενου deal

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Alpha Αστικά Ακίνητα πρόκειται να μετασχηματισθεί σε εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης, η Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) θα αποσχίσει και θα πωλήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε μη εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Αlpha Bank, η οποία θα αποτελέσει και το ειδικό όχημα (SPV) της συναλλαγής για το Skyline. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταφερθεί όλο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα αξιοποιηθεί και εν συνεχεία θα μεταβιβασθεί πλειοψηφικό πακέτο στον προτιμητέο επενδυτή.

Τέλος, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα ενσωματώσει τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων (AREM-I). Μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού αναμένεται να συνάψει σύμβαση για τη μακροχρόνια διαχείριση ακινήτων τόσο με το ειδικό όχημα της συναλλαγής Skyline όσο και με τις εταιρείες του ομίλου Alpha Holdings.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v