Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade Estates: Σε στρατηγικό επενδυτή το 15% πριν τη Δημόσια Προσφορά

Ποσοστό πέριξ του 15% αναμένεται να διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Εν ευθέτω χρόνω το IPO για την ΑΕΕΑΠ. Πλάνο επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ, ενδιαφέρον για εξαγορές νέου logistics center και δύο retail parks στην περιφέρεια.

Trade Estates: Σε στρατηγικό επενδυτή το 15% πριν τη Δημόσια Προσφορά

Πιο κοντά σε συμφωνία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω private placement στην Trade Estates, την ανεξάρτητη ΑΕΕΑΠ του ομίλου, βρίσκεται η διοίκηση της Φουρλής, η οποία παραλλήλως προχωρά στο επενδυτικό της πλάνο.

Στο περιθώριο παρουσίασης της νέας επένδυσης ύψους 12 εκατ. ευρώ στο logistics center του ομίλου στα Οινόφυτα, ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φoυρλής ανέφερε πως διατηρείται διαπραγμάτευση για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με ιδιωτική τοποθέτηση για διψήφιο ποσοστό (πέριξ του 15%) της ΑΕΕΑΠ.

Σε δεύτερο και καταλληλότερο χρόνο, αναμένεται και η διενέργεια δημόσιας εγγραφής για την είσοδο της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ, η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει περιθώριο έως το καλοκαίρι του 2023.

Η εταιρεία ωστόσο πέραν των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων στοχεύει σε περαιτέρω προσάρτηση ακινήτων (μετά το Florida στη Θεσσαλονίκη, τα retail parks σε Πειραιώς, Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα), έχοντας πλάνο επιπλέον επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Φουρλή, το τελευταίο διάστημα αποκτήθηκε και πάλι σε συνεργασία με την Τen Brinke οικόπεδο στο Χαλάνδρι (Δουκ. Πλακεντίας), όπου θα αναπτυχθούν big boxes καταστήματα, μισθωμένα στην ΑΒ Βασιλόπουλος και τη McDonald's. Παράλληλα, η ΑΕΕΑΠ εξετάζει την εξαγορά ακόμη δύο retail parks στην περιφέρεια αλλά και νέας εγκατάστασης logistics.

Η Trade Estates ως γνωστόν ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 185 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στο τέλος του 2021 αυτή είχε διαμορφωθεί στα 215 εκατ. ευρώ. Μετά τις συναλλαγές στους πρώτους μήνες του 2022, η αξία των assets της διαμορφώνεται στα 270,9 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση), με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα (retail parks).

Η δυνατότητα δανεισμού της εταιρείας, η οποία διέθετε πολύ μικρή μόχλευση κεφαλαίων έως πρότινος, της επιτρέπει να εξυπηρετήσει με άνεση τα σχέδια ανάπτυξης της προσεχούς διετίας.

Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας ανερχόταν στο τέλος του 2021 στα 84,9 εκατ. ευρώ (31,3% επί της συνολικής αξίας των assets), έναντι 8,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021, οπότε έλαβε την άδεια ως ΑΕΕΑΠ (4,4% επί του συνόλου των assets). Μέσα στον Φεβρουάριο του 2022, η Trade Estates προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου -άνευ εμπράγματων εξασφαλίσεων- ποσού 80 εκατ. ευρώ διάρκειας έως τον Φεβρουάριο του 2024, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις κινήσεις της.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ομίλου, ο δανεισμός αναμένεται να κινηθεί στο 55% των assets (η νομοθεσία επιτρέπει έως το 75% της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων), ο οποίος θα υποχωρήσει στο 40%, όταν ωριμάσουν οι σχεδιαζόμενες κινήσεις.

Σκοπός της διοίκησης του ομίλου είναι το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων να υποχωρήσει κάτω του 50% μετά τη διενέργεια placement και τη δημόσια εγγραφή για εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Σημειώνεται δε ότι τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα κυμαίνονται στα 11-12 εκατ. ευρώ ήδη, ενώ με την προσάρτηση του εμπορικού κέντρου Florida στη Θεσσαλονίκη, τα μισθώματα το 2022 θα ανέλθουν στα 18 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v