Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Στόχος μας να μοιράσουμε μέρισμα για φέτος

Δεν υπάρχουν σινιάλα «κόπωσης» των δανειοληπτών μέχρι στιγμής, τόνισε ο CEO της τράπεζας. Τι είπε για τον στόχο για καθαρές εκταμιεύσεις δανείων 2,3 δισ., την Ελληνική Τράπεζα και τις επιπτώσεις του πολέμου στις θυγατρικές.

Καραβίας: Στόχος μας να μοιράσουμε μέρισμα για φέτος

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου αλλά και η πορεία της εξυπηρέτησης των δανείων τον Απρίλιο δείχνουν πως «δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά η συμπεριφορά των δανειοληπτών», τόνισε στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ωστόσο ότι θα υπάρξει οριακή επίπτωση τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Για το βάθος της επίπτωσης στην εξυπηρέτηση των δανείων από τα νοικοκυριά εξαιτίας του υψηλού κόστους που προκαλεί η ενεργειακή κρίση ανέφερε πως η διοίκηση της τράπεζας παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στα δάνεια που έχουν βγει από τα moratorium και τα ρυθμισμένα, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι κόπωσης και απέδωσε την θετική εικόνα στους εξής παράγοντες:

- Πρώτον, στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση, τα οποία φθάνουν συνολικά τα 7 δισ. ευρώ

- Δεύτερον, στην ανεργία, η οποία συνεχίζει την πτωτική πορεία

- Τρίτον, στην σταθερότητα που επιδεικνύουν οι καταθέσεις από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα

- Τέταρτον, στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση

Η τράπεζα διατηρεί αμετάβλητη την αρχική της πρόβλεψη για νέα NPEs το 2022 ύψους 400 εκατ ευρώ. «Παραμένουμε στην αρχική μας εκτίμηση και παρακολουθούμε στενά το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Καραβίας, εκτιμώντας ότι συνολικά το πρώτο 6μηνο του 2022 η ροή νέων NPEs θα είναι επίπεδη.

Μέρισμα

Στόχος της τράπεζας είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής οικονομικής χρήσης και δείκτης ROE τουλάχιστον στο 10% το 2022.

Τουρισμός και Ενέργεια

Σχολιάζοντας τα μακροοικονομικά μεγέθη ο Φ. Καραβίας εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί στο 3%-3,5% και πως η τουριστική σεζόν αναμένεται να είναι δυνατή ως προς τα έσοδα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον με πρωταγωνιστή τον κλάδο της ενέργειας και όπως τόνισε η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα «ενεργειακό hub».

2,3 δισ. ευρώ καθαρές εκταμιεύσεις το 2022

Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι καθαρές εκταμιεύσεις δανείων στις οποίες προχώρησε η Eurobank ανήλθαν σε 700 εκατ ευρώ – 350 εκατ ευρώ στην Ελλάδα και 350 εκατ ευρώ από τις θυγατρικές - κυρίως προς τις επιχειρήσεις και η διοίκησή της εκτίμησε ότι για το σύνολο του 2022 οι καθαρές εκταμιεύσεις θα φθάνουν τα 2,3 δις ευρώ. «Η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις συνεχίζεται παρά την αβεβαιότητα καθώς οι επενδύσεις διατηρούν την δυναμική τους», τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας. Οι τομείς που ξεχωρίζουν ως προς την επενδυτική τους δυναμική είναι οι: ενέργεια, ναυτιλία, real estate, τουρισμός, μεταποίηση, κατασκευές.

300 εκατ. επίπτωση από τα επιτόκια

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να γίνει σε δύο στάδια, ένα τον Ιούνιο και ένα τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank η επίπτωση στα χαρτοφυλάκια από την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 1 μονάδα από το -0,50% στο 0,50% θα ανέλθει στα 300 εκατ ευρώ.

Ελληνική Τράπεζα Κύπρου

Ερωτηθείς για το αν η Eurobank σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό της (σ.σ. σήμερα ελέγχει το 12,6%) στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου ο Φωκίων Καραβίας απάντησε: «Δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε. Παρακολουθούμε στενά το θέμα».

Κύπρος-Βουλγαρία

Για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στις θυγατρικές που έχει η τράπεζα σε Βουλγαρία και Κύπρο ο CEO της τράπεζας ανέφερε πως όσον αφορά στην Κύπρο και στις επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού από Ουκρανία και Ρωσία δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα καθώς «θα καλυφθούν από ευρωπαίους επισκέπτες, κυρίως από βρετανούς τουρίστες». Εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Κύπρου θα τρέξει με αύξηση 2,5% και τόνισε ότι η θυγατρική της Eurobank στο νησί έχει μηδενική έκθεση στο retail και μόλις 2,3% NPEs. Για την Βουλγαρία ανέφερε πως η επίπτωση από το εμπάργκο της Ρωσίας είναι μικρή, το ΑΕΠ της θα τρέξει με ρυθμό 2,2%-2,3% και το δανειακό χαρτοφυλάκιο δεν εμπνέει προς το παρόν καμία ανησυχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v