Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wikifarmer: Η ελληνική startup που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «Wikipedia των αγροτών»

Άλλη μία ελληνική ιδέα κατακτά τον κόσμο κερδίζοντας την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών, σε έναν επιτυχημένο γύρο χρηματοδότησης. Ποιο είναι το μοντέλο που προωθεί η Wikifarmer.

Wikifarmer: Η ελληνική startup που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «Wikipedia των αγροτών»

Το Wikifarmer, η ελληνική νεοφυής επιχείρηση που φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα προϊόντων παραγωγών στην πλατφόρμα του, διευκολύνοντας τους αγοραστές να τα αναζητήσουν και να τα αγοράσουν, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα ιδιαίτερα πετυχημένο γύρο χρηματοδότησης.

Επενδυτές διεθνούς κύρους όπως ο Mathias Kamprad, το Διοικητικό Συμβούλιο της Inter IKEA, ο Patrick και η Cynthia Odier της Lombard Odier Private Bank, η Sophia Bendz, επιχειρηματίας και πρώην παγκόσμια διευθύντρια μάρκετινγκ του Spotify, ο Alexandre Vilgrain, CEO του ομίλου SOMDIAA, του ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου και με τη συμμετοχή της Metavallon Venture Capital, κορυφαίας ελληνικής εταιρείας VC, «στήριξαν» την ελληνική πλατφόρμα για τη διάδοση βιώσιμης γεωργικής γνώσης σε όλο τον κόσμο και την ψηφιοποίηση του αγροτικού εμπορίου.

Η πλατφόρμα έχει χαρακτηριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών η η Wikipedia των αγροτών, διαθέσιμη σε 12 γλώσσες. Την έχουν ήδη επισκεφθεί 12 εκατομμύρια επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες, ενώ 30.000 προϊόντα έχουν ανέβει από αγρότες. Περισσότεροι από 5.000 αγοραστές -συμπεριλαμβανομένων μονάδων επεξεργασίας τροφίμων (FMCG, υπηρεσίες τροφίμων, κ.λπ.), χονδρέμποροι/εισαγωγείς, καταστήματα λιανικής και ξενοδοχεία/εστιατόρια- έχουν αγοράσει ένα προϊόν απευθείας από μια φάρμα.

Η πλατφόρμα του Wikifarmer επιτρέπει στους αγρότες να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ενημερωμένη γνώση σχετικά με τις βέλτιστες γεωργικές πρακτικές και τους δίνει την ευκαιρία να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας σε επιχειρήσεις, βοηθώντας τους να ελαχιστοποιήσουν ή να ξεπεράσουν τον μεγάλο αριθμό μεσαζόντων που υπάρχουν σήμερα. Το Wikifarmer στοχεύει να γίνει η καθολική πηγή για τους αγρότες που αναζητούν πληροφορίες και ο προορισμός για άτομα που επιθυμούν να αγοράσουν γεωργικά προϊόντα παγκοσμίως.

Η νέα χρηματοδότηση -το ύψος της οποίας δεν έγινε γνωστό αν και πηγές θεωρούν ότι αποτελεί από τις μεγαλύτερες σε ελληνικές startups- θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε 20 γλώσσες και για την ενίσχυση της παρουσίας του Wikifarmer στην αγορά στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, με στόχο τη δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου αγροτών που θα προσελκύει αγοραστές από όλο τον κόσμο. 

Οι συνιδρυτές Ηλίας Σούσης, Πήτερ Σάγκος και Χάρης Παριανός εμπνεύστηκαν από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι απαρχαιωμένες πρακτικές στη γεωργία στο περιβάλλον, την παγκόσμια πείνα και την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών. Ταυτόχρονα, η παροχή βοήθειας στους αγρότες να αποκτήσουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους από τις εμπορικές τους δραστηριότητες θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Ο Η. Σούσης είναι μέλος της ομάδας διαχείρισης της Google Greece εδώ και χρόνια, επικεφαλής της εμπορικής κυκλοφορίας του YouTube σε Ελλάδα και Κύπρο και είχε προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία στο παραδοσιακό εμπόριο, ενώ ο Π. Σάγκος είναι ένας παθιασμένος γεωπόνος με βαθιά γνώση στην αγροτική παραγωγή και μια επιχείρηση-υπόβαθρο καθώς διατηρούσε μια οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας σπόρων. Ο Χ. Παριανός είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της McCANN Athens και έχει περάσει περισσότερα από 30 χρόνια ως ανώτερος ηγέτης στον κλάδο της διαφήμισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v