Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ετοιμάζει η ΔΕΗ

(upd) Η μετοχή της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά φθηνή αυτή τη στιγμή και σε 6-9 μήνες η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική, εκτίμησε ο Γιώργος Στάσσης. Πού απέδωσε την πίεση και πού μπαίνει ο πήχης για τη λειτουργική κερδοφορία.

Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ετοιμάζει η ΔΕΗ

Στη διατήρηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση στα επίπεδα του 2021 στοχεύει η ΔΕΗ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ανέφερε ότι το επαναλαμβανόμενο EBITDA το 2022 θα είναι περίπου όπως του 2021. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, σε ένα μήνα προγραμματίζεται να ανακοινωθεί η πρόταση της διοίκησης για πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο τη στήριξη της τιμής της μετοχής.

Ο κ. Στάσσης απέδωσε τη μεγάλη, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, διακύμανση στην τιμή της μετοχής στο ότι η νέα στρατηγική της εταιρείας, με τις «φρέσκες» κινήσεις, δεν πρόλαβε να αποδώσει εν μέσω ενεργειακής κρίσης. «Η μετοχή της ΔEΗ είναι εξαιρετική ευκαιρία, την πιστεύουμε απολύτως, γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε σχέδιο και θα έρθουμε σε περίπου ένα μήνα το πολύ να προτείνουμε σημαντική επαναγορά ιδίων μετοχών. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να αγοράσουμε τη δική μας μετοχή. Η μετοχή της ΔEΗ είναι εξαιρετικά φθηνή αυτή τη στιγμή και σε 6-9 μήνες η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική. Όχι μόνο θα ανακάμψει η μετοχή, αλλά και θα πρωταγωνιστήσει», είπε ο ίδιος.

Η γενική συνέλευση των μετόχων υπερψήφισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021, ώστε να ενδυναμωθεί η κεφαλαιακή βάση της εταιρείας, ενόψει του επενδυτικού προγράμματός της στα επόμενα χρόνια. Μέρισμα, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, θα αρχίσει να διανέμεται στους μετόχους από τη χρήση του 2023 και μετά.

Ο μάνατζερ της ΔEΗ, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε σήμερα με έγκριση των μετόχων για άλλη μία 3ετία, έως το 2025, επισήμανε ότι κατά την τελευταία τριετία «καταφέραμε να σταθεί σταθερά στα πόδια της. Σήμερα είναι ισχυρή, με σημαντική ρευστότητα και με τα κατάλληλα όπλα που της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση. Χωρίς τα βήματα εξυγίανσης δεν θα μπορούσε η ΔEΗ ούτε να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις ούτε να αντέξει το βάρος της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης».

Στις προτεραιότητες της Επιχείρησης είναι η δυναμική επέκτασή της στις ΑΠΕ και ήδη, όπως είπε ο κ. Στάσσης, έχει εξασφαλιστεί το 80% της εγκατεστημένης ισχύος σε επίπεδο αδειών, για τον στόχο που έχει τεθεί με ορίζοντα το 2026. Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι η εταιρεία παραμένει στο σχέδιό της για απανθρακοποίηση της παραγωγής και ανέφερε ότι το επενδυτικό σχέδιο θα υλοποιηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, γιατί υπάρχει γρήγορη αδειοδότηση για τα σχεδιαζόμενα έργα και παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Νέες δραστηριότητες, όπως η ηλεκτροκίνηση και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές φέρνουν την εταιρεία πιο κοντά στο μέλλον», είπε ο κ. Στάσσης. «Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος αποκατάστασης της υγείας της ΔEΗ και ανοίγει ένας νέος, αυτός της ανάπτυξης με καινούριες επενδύσεις, νέες δραστηριότητες, νέες προοπτικές».

Η σημερινή γενική συνέλευση της ΔEΗ χαρακτηρίστηκε από πληθώρα ερωτήσεων μετόχων σχετικά με όλα τα θέματα της επικαιρότητας της ενεργειακής αγοράς, καταδεικνύοντας την ανησυχία τους για ζητήματα όπως η ρευστότητα, η τιμή της μετοχής, η φορολόγηση των υπερκερδών. Από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Στάσσης προκύπτουν τα εξής:

Για τη ρευστότητα της εταιρείας: Δεν θα χειροτερεύσει αλλά θα βελτιώνεται στα επόμενα τρίμηνα. Δεν θα επαναληφθεί η εικόνα του πρώτου τριμήνου, στη διάρκεια του οποίου η ΔEΗ αποπλήρωσε τα δικαιώματα CO2 του 2021 και επιπλέον επιβαρύνθηκε και με τα margin goals για το hedging. Το τελευταίο θα φέρει όφελος στην εταιρεία.

Για τη φορολόγηση των υπερκερδών: Κοιτώντας μόνο την παραγωγή, υπάρχουν υπερκέρδη. Το EBITDA της παραγωγής το 2021 αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ. Ό,τι όφελος υπήρξε στην παραγωγή, εξισορροπήθηκε από τις ζημίες της εμπορίας. Θα είναι μία έκτακτη εισφορά και στο τέλος τέλος έχει να κάνει με την πραγματική εισπραξιμότητα που μπορεί να έχει η ΔEΗ, βοηθά την εμπορία, γιατί τελικά αυτά τα χρήματα μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιδοτούν τους τελικούς καταναλωτές. Άρα, μειώνεται το bad debt της ΔEΗ και μπορεί να πάει στην επόμενη ημέρα.

Ύψος έκτακτης εισφοράς: Δεν προσδιορίστηκε πόσο θα αφορά στη ΔEΗ, η εταιρεία θα αναμένει τον τελικό υπολογισμό της ΡΑΕ. Προβλέπεται, ωστόσο, ότι θα έχει επίπτωση στα τελικά αποτελέσματα της ΔEΗ. Ανάμεσα στους άλλους τρόπους κάλυψης της «χασούρας» αυτής θα είναι και η προσδοκώμενη ανάκτηση από την εταιρεία αναδρομικών ποσών από την παροχή υπηρεσιών εφεδρείας στα νησιά.

Για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών από τον Ιούλιο: Δεν θα δημιουργεί τέτοια προβλήματα (σ.σ. φορολόγησης υπερκερδών) στο εξής.

Εκπτώσεις και νέα τιμολόγηση από τον Αύγουστο: Η ΔEΗ θα τιμολογεί ενσωματώνοντας όλο το κόστος της στις νέες ταρίφες για τους πελάτες της. Σε αυτή την τελική τιμή θα συμπεριλαμβάνονται όλα, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα ενσωματώνονται και εκπτώσεις.

Φυσικό αέριο και ενεργειακή ασφάλεια: Όχι μόνον η ΔEΗ, αλλά η χώρα έχει μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Υπάρχουν, ωστόσο, εναλλακτικές πηγές προμήθειας όπως, ο TAP, το LNG, τα υδροηλεκτρικά, οι ΑΠΕ και οι λιγνίτες. Στην περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου, ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το συνολικό σύστημα. Προβλέπεται να υπάρξει «φοβερή άνοδος των τιμών», με τις ευρωπαϊκές χώρες να κληθούν να μειώσουν τη ζήτηση. Η ΔEΗ έχει προβεί σε προετοιμασία ενόψει και των ακραίων σεναρίων, έχουν γεμίσει οι αυλές των μονάδων με λιγνίτη, ενώ γίνεται σε αυτή τη φάση συντηρητική χρήση των νερών, για να υπάρχει πολύτιμο back up.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v