Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

L'Oreal: Ουδετερότητα άνθρακα στην Ελλάδα με «πράσινο δώμα» και Φ/Β

Παρεμβάσεις πράσινης στέγης σε 600 τ.μ. Σε εξέλιξη αδειοδότηση για φωτοβολταϊκά. Οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της πολυεθνικής.

LOreal: Ουδετερότητα άνθρακα στην Ελλάδα με «πράσινο δώμα» και Φ/Β

Με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οικολογικές προθήκες για τα προϊόντα της, μείωση των πλαστικών σε κέντρο διανομών και γραφεία κι ένα "πράσινο δώμα" στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Νέα Ιωνία, η L'Oreal Hellas σχεδιάζει να πετύχει ταχύτερα τους περιβαλλοντικούς στόχους του γαλλικού ομίλου σε τοπικό επίπεδο.

Η εταιρεία εγκαθιστά φωτοβολταϊκά τόσο στα γραφεία της όσο και στο κέντρο διανομών της, σε Νέα Ιωνία και Αυλώνα αντίστοιχα. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης που είναι σε εξέλιξη ενώ θα καλύπτουν έως και 70% της κατανάλωσης ενέργειας από τη δραστηριότητα. 

Ενδεικτικό είναι επίσης το "πράσινο δώμα" στα γραφεία της L'Oreal στη Νέα Ιωνία, όπου στην οροφή των 600 τ.μ. αναπτύσσονται πάνω από 40 είδη φυτών. Έχουν επίσης κατασκευαστεί τεχνητές φωλιές πουλιών, ξενοδοχεία εντόμων, έχουν τοποθετηθεί ταϊστρες, ποτίστρες και ειδική σήμανση σε ένα χώρο που προσφέρεται για χαλάρωση και walking meetings, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας. Επιπλέον δράσεις για την διατήρηση και ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας αναπτύσσονται και στον Αυλώνα.

Όπως τόνισε σε παρουσίαση χθες ο Alex Davison, Country Manager L'Oreal Hellas, η νοοτροπία στην ελληνική θυγατρική του ομίλου L'Oreal είναι να φέρει το μέλλον πιο γρήγορα, με την έννοια της ταχύτερης ικανοποίησης των φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων του πολυεθνικού ομίλου καλλυντικών σε τοπικό επίπεδο. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων είναι μέχρι το 2023 η L'Oreal Ηellas να καταναλώνει αποκλειστικά πράσινη πιστοποιημένη ενέργεια. Ήδη έχει επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα στο κέντρο διανομών της στον Αυλώνα και στα 4 καταστήματα του δικτύου NYX. Επίσης από τον Απρίλιο του 2022, 1,5 χρόνο νωρίτερα από το στόχο, έχει επιτύχει στα γραφεία της ουδετερότητα άνθρακα αντικαθιστώντας τη θέρμανση με φυσικό αέριο και πετυχαίνοντας μέσω αυτής της μετάβασης εξοικονόμηση ενέργειας 8%.

Σημειώνεται ότι παγκοσμίως το ποσοστό των εγκαταστάσεων του ομίλου που έχουν πετύχει ουδετερότητα άνθρακα είναι 58% ενώ ειδικά για τα γραφεία είναι 44%.

Η L'Oreal Hellas αναπτύσσει δράση και στην εξοικονόμηση νερού. Στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον 10% μέχρι το 2023 και 30% έως το 2030, στόχους που σχεδιάζει να πετύχει με προσθήκη επιπλέον εξαρτημάτων και αυτοματισμών στα δίκτυα ενώ επιπλέον έχει εκπονήσει μελέτη για την αξιοποίηση του βρόχινου νερού για πότισμα.

Οικολογικές προθήκες σε πάνω από 10.000 σημεία

Καθώς διαθέτει στην Ελλάδα 28 από τις 35 μάρκες του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της η L'Oreal αλληλεπιδρά με εκατομμύρια καταναλωτές και άρα οι ενέργειές της για τη βιωσιμότητα σε τοπικό επίπεδο έχουν ειδικό βάρος. Αποτελεί εξάλλου ηγέτη της εγχώριας βιομηχανίας καλλυντικών, με πωλήσεις περίπου 170 εκατ. ευρώ το 2021 (+11,8%) και καθαρά κέρδη 17,12 εκατ. ευρώ (+33,6%). Διαθέτει εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αυλώνα (όπου απασχολεί πάνω από 720 εργαζόμενους) και τα προϊόντα της έχουν παρουσία με όλα τα κανάλια διανομής, από τα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών μέχρι τα supermarket. Μόνο οι προθήκες που διαθέτει στην αγορά φτάνουν τις 50.000 το χρόνο στο δίκτυο των άνω των 10.000 σημείων στα οποία έχουν παρουσία τα προϊόντα της. 

Οπότε η εταιρεία έχει υιοθετήσει νέο μοντέλο προβολής των προϊόντων της μέσω 100% οικολογικού σχεδιασμού των προθηκών και των νέων καταστημάτων της. Χρησιμοποιεί 100% πιστοποιημένο χαρτί και ξύλο (με τα πρότυπα FSC και PEFC) ελαχιστοποιώντας τη χρήση πλαστικού. Στόχος είναι επίσης η μείωση των πλαστικών στα υλικά συσκευασίας τουλάχιστον κατά 30% έως το 2023 σε σχέση με το 2020 ενώ το επιτελείο της εταιρείας εργάζεται πάνω στο τέλος ζωής των υλικών σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους πελάτες της. Μέχρι σήμερα η μείωση που έχει πετύχει υπολογίζεται σε 1,7 τόνους ανά έτος.

Οι παρεμβάσεις για τη βιοποικιλότητα

Η L'Oreal έχει θέσει επίσης παγκόσμιο στόχο μέχρι το 2023 το 50% των εγκαταστάσεών της να έχει θετικό αντίκτυπο στην βιοποικιλότητα. Πρακτικά έχει θέσει προδιαγραφές για περισσότερο πράσινο επί των συνολικών εγκαταστάσεων που διαθέτει. Ταυτόχρονα δεσμεύεται να προωθεί την κουλτούρα βιοποικιλότητας τόσο στους εργαζομένους της όσο και στην κοινωνία μετρώντας τις σχετικές επιδόσεις μέσω ενός δείκτη ποιότητας της βιοποικιλότητας. Ειδικά στην Ελλάδα έχει πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο 1,5 χρόνο νωρίτερα, τόσο στα γραφεία όσο και στο κέντρο διανομής στον Αυλώνα. 

Επιπλέον η L'Oreal Hellas συνεργάζεται με την We4All σε αναδασώσεις και δεντροφυτεύσεις. Έχει ήδη προχωρήσει στη φύτευση 6.000 δέντρων σε Αττική, Βόρεια Εύβοια και Κόρινθο.

Οι παγκόσμιες δεσμεύσεις 

Μιλώντας για τις παγκόσμιες δεσμεύσεις του ομίλου ο Alex Davison παρουσίασε τους 3 πυλώνες της στρατηγικής "L'Oreal For The Future" σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Μετασχηματιζόμαστε και σεβόμαστε τα όρια του πλανήτη, ενδυναμώνουμε το επιχειρηματικό μας οικοσύστημα, βοηθώντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο κόσμο και συμβάλλουμε στην επίλυση των προκλήσεων του κόσμου, υποστηρίζοντας επείγουσες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες".

Σύμφωνα με τις βασικές δεσμεύσεις αυτής της στρατηγικής, μέχρι το 2025, όλες οι εγκαταστάσεις της L'Oréal θα έχουν επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα. Μέχρι το 2030, το 100% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων θα προέρχονται είτε από ανακυκλωμένες πηγές είτε από πηγές βιολογικής προέλευσης και ο όμιλος θα μειώσει στο ίδιο διάστημα κατά 50% ανά τελικό προϊόν, σε σύγκριση με το 2016, τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Επιπλέον η κορυφαία βιομηχανία καλλυντικών δεσμεύεται για δίκαιους μισθούς στους στρατηγικούς προμηθευτές της, πρόσβαση στην εργασία 100.000 ατόμων από μειονεκτούσες περιοχές μέχρι το 2030 και παροχή κινήτρων σε 1,5 δισ. καταναλωτές ώστε να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές αγορών. Η L'Oreal έχει δεσμευθεί επίσης να συμβάλλει με τη διάθεση 150 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση επειγόντων κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων όπως η ενδυνάμωση των γυναικών, η προστασία της βιοποικιλότητας και η κυκλική οικονομία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v