Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Protio: Χρηματοδότηση €2 εκατ. για νέα ψηφιακή πλατφόρμα ακινήτων

H protio.gr αποτελεί το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του Α. Φιοράκη και σκοπεύει να συνδέσει πωλητές με επενδυτές. Πέραν των υπηρεσιών για την ολοκλήρωση αγοραπωλησιών, η startup προσφέρει υπηρεσίες ανακαίνισης και μίσθωσης των ακινήτων.

Protio: Χρηματοδότηση €2 εκατ. για νέα ψηφιακή πλατφόρμα ακινήτων

Στην ψηφιοποίηση της εγχώριας επενδυτικής αγοράς ακινήτων ποντάρει η Protio.gr, startup εταιρεία και μέλος του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων - Elevate Greece, η οποία μετά από περίπου ένα χρόνο ανάπτυξης και πιλοτικής λειτουργίας έλαβε τον πρώτο μεγάλο κύκλο χρηματοδότησής της, ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Αντώνης Φιοράκης, γνωστός από την πλατφόρμα της Incrediblue, της ελληνικής startup που ξεκίνησε το 2013 και δραστηριοποιήθηκε στην αγορά της ενοικίασης σκαφών αναψυχής, η οποία εξαγοράστηκε στα τέλη του 2018 από την ισπανική Nautal.

Το νέο εγχείρημά του στον τομέα των ακινήτων υποστηρίζεται από στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας, των επενδύσεων και των ακινήτων, και από εταιρείες όπως Deliveroo, Blueground, PSP Investments και άλλες. Ηγετικά μέλη της ομάδας είναι ο Θράσος Κηπουργός, αναλαμβάνοντας το ρόλο του Head of Investments και ο Ιωάννης Τζίκας, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του Head of Technology. Και οι δύο άφησαν πίσω τους το Λονδίνο και επέστρεψαν στην Ελλάδα, για να αναλάβουν ενεργό δράση για την ανάπτυξη της Protio.

Πώς λειτουργεί

H πλατφόρμα συνδέει κατ’ αρχάς τους υποψήφιους πωλητές με τους εν δυνάμει επενδυτές. Σύμφωνα με τον Α. Φιοράκη, ο ιδιοκτήτης εγγράφεται, παραθέτοντας βασικές πληροφορίες του ακινήτου του, η ομάδα της Protio επεξεργάζεται τα στοιχεία μέσω ειδικού αλγορίθμου, τη μεταφέρει στους υποψήφιους επενδυτές και επιστρέφει στον πωλητή του ακινήτου εντός 24ωρου με μια πρώτη προσφορά.

Μετά το αρχικό αυτό στάδιο και εφόσον γίνει αποδεκτή προσφορά, η ομάδα της Protio αναλαμβάνει να «ωριμάσει» το ακίνητο προς πώληση έως του τελικού σταδίου της αγοραπωλησίας, συνεργαζόμενη με εξειδικευμένους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους). Κατά τον επικεφαλής της Protio, εκτός από την εξυπηρέτηση των δύο μερών, επιτυγχάνεται και η μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Πέρα από την παραπάνω υπηρεσία, ωστόσο, η Protio αναλαμβάνει επίσης να ανακαινίσει το ακίνητο αλλά και να το μισθώσει, εξασφαλίζοντας μια σταθερή απόδοση για τον επενδυτή και νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με εργολάβους αναλαμβάνει τη βασική ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του διαμερίσματος, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει σχετικές προσφορές, που τελικώς επιλέγει ο επενδυτής, ενώ δεσμεύεται για την παράδοση του ακινήτου εντός 70 ημερών. Κατόπιν αναλαμβάνει σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία και πλατφόρμες τη μίσθωση του ακινήτου, εγγυώμενη δε έναντι του επενδυτή, τα μισθώματα των πρώτων 12 μηνών.

Σύμφωνα με τον Α. Φιοράκη, η υπηρεσία απευθύνεται κυρίως σε όσους αναζητούν επενδυτική τοποθέτηση και λιγότερο σε όσους αναζητούν την ιδιοκατοίκηση, για αυτό εξάλλου και το είδος των ακινήτων που αποτελούν την κρίσιμη μάζα της Protio είναι το παλαιό απόθεμα διαμερισμάτων, σε πρώτη φάση στην Αθήνα.

Η εταιρεία εισπράττει εφάπαξ ποσό 1.500 ευρώ από τον πωλητή και προμήθεια 8,7% επί της αξίας κτήσης του ακινήτου από τον επενδυτή, με minimum ωστόσο χρέωση στις 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 25 συναλλαγές μέσω της Protio, ενώ μετά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξή της στην αθηναϊκή αγορά, το μοντέλο θα επεκταθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις, πιθανότατα μετά το α’ εξάμηνο.

Η επένδυση

Η Protio ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 με ίδια κεφάλαια, έλαβε έναν μικρό κύκλο χρηματοδότησης μισού εκατομμυρίου, ο οποίος οδήγησε στην ολοκληρωμένη τοποθέτηση ακόμη 1,5 εκατ. ευρώ.

  • Η χρηματοδότηση προέρχεται από ελληνικά και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, με τη Neogen Capital να ηγείται αυτής.
  • Στη χρηματοδότηση συμμετέχουν ο Lars Rasmussen, επενδυτικός άγγελος και συνιδρυτής των Google Maps, τα επενδυτικά κεφάλαια της Genesis Ventures και η επενδυτική πλατφόρμα SeedBlink.
  • Παράλληλα, στους χρηματοδότες περιλαμβάνονται και 20 επενδυτικοί άγγελοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ινδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v