Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τετραπλός πονοκέφαλος από την έξαρση του πληθωρισμού

Πώς ο τιμάριθμος επιδρά στη δραστηριότητα και στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρείων του κλάδου, άμεσα και έμμεσα. Ποιες ζώνες άμυνας αναπτύσσονται και πού διαμορφώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ασφαλιστικές: Τετραπλός πονοκέφαλος από την έξαρση του πληθωρισμού

Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες το περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στην παγκόσμια οικονομία, καθώς επηρεάζεται τόσο το ύψος των εργασιών τους όσο και η κερδοφορία τους.

Η πρώτη επίπτωση σχετίζεται με την άνοδο του κόστους των γενικών τους εξόδων και κυρίως των αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους, σε κλάδους όπως η υγεία, το αυτοκίνητο, οι κατοικίες και οι εν γένει βιομηχανικοί κίνδυνοι, με δεδομένο ότι δεν έχουν προλάβει ακόμη να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τα τιμολόγιά τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των καλύψεων στα οχήματα, που μετά από μια διψήφια ποσοστιαία αύξηση στο κόστος των ανταλλακτικών, μόλις το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει κάποιες δειλές ανατιμήσεις τιμολογίων.

Η δεύτερη επίδραση του πληθωρισμού στην πορεία των ασφαλιστικών εταιρειών είναι έμμεση και προέρχεται από το γεγονός ότι η εκδήλωση υψηλού πληθωρισμού επηρεάζει πτωτικά τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ήδη από την αρχή του έτους παρατηρείται διψήφιο ποσοστό πτώσης στους δείκτες των περισσότερων χρηματιστηρίων και έντονη υποχώρηση στις τιμές των ομολόγων ανά τον κόσμο.

Με τις τιμές όμως των επενδυτικών προϊόντων να υποχωρούν, μειώνεται και το ενδιαφέρον αρκετών πελατών, προκειμένου να αποκτήσουν μακροχρόνια επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα τύπου unit-linked (τον κίνδυνο τον επωμίζεται ο πελάτης) και έτσι εξηγείται η πτώση της ζήτησης που παρατηρείται φέτος στον κλάδο ζωής (-7,3% κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο).

Πολλοί βέβαια θα ισχυριστούν ότι η αντίδραση των πελατών να αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε επενδυτικά προϊόντα όταν οι τιμές τους υποχωρούν και να σπεύδουν να αγοράσουν όταν αυτές ανεβαίνουν, είναι μάλλον εσφαλμένη, ωστόσο αποτελεί διεθνές φαινόμενο που αποδίδεται στην επενδυτική ψυχολογία.

Ένα επιπλέον επιχείρημα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ότι οι επενδύσεις τύπου unit linked έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και κατά τη διάρκεια των οποίων είναι προφανές ότι θα υπάρξουν ανοδικές και καθοδικές φάσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο πληθωρισμός επίσης -μέσα από την άνοδο των επιτοκίων που προκαλεί- επηρεάζει και την αξία των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών. Με δεδομένο ότι αυτές επικεντρώνονται στον μεγαλύτερο βαθμό -άμεσα ή έμμεσα μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων- γύρω από τα ομόλογα και άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος, η αξία τους παρουσιάζει φέτος πτωτική πορεία, η οποία -αν δεν διαφοροποιηθεί η κατάσταση έως το τέλος του έτους- θα επηρεάσει τόσο την κερδοφορία όσο και το ύψος των ιδίων κεφαλαίων.

Βέβαια, η άνοδος των επιτοκίων προσφέρει καλύτερες δυνατότητες επιτοκιακής απόδοσης στο φρέσκο χρήμα που εισέρχεται στις ασφαλιστικές εταιρείες από τη νέα παραγωγή, παράγοντας που εξομαλύνει ως ένα βαθμό τις απώλειες.

Τέλος, υπάρχει και η επίδραση του πληθωρισμού στα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών και στα οικονομικά των επιχειρήσεων, άρα και στη δυνατότητά τους να ασφαλιστούν. Όσο και αν το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται φέτος να εμφανίσει αξιοσημείωτη άνοδο (μεταξύ του 2,5% και του 3,5%, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών), υπάρχουν κατηγορίες νοικοκυριών που θα δουν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και άρα τη ζήτησή τους για ασφαλιστικά προϊόντα να περιορίζεται.

Το ευχάριστο πάντως είναι ότι οι εποπτικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών εταιρειών είναι πολύ υψηλοί και έτσι δεν φαίνεται να απειλείται από την πληθωριστική έξαρση η βιωσιμότητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v