Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δύσκολη εξίσωση της οικ. Φιλίππου με την Elbisco

Κάτω από τις επιδόσεις του 2019 τα μεγέθη του 2021. Καμπανάκι για την οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών λόγω του πληθωρισμού. Οι ανατιμήσεις και το αποτύπωμα της φετινής χρονιάς.

Η δύσκολη εξίσωση της οικ. Φιλίππου με την Elbisco

“Με πληθωρισμό πάνω από 10%, με τις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των πρώτων υλών να εκτινάσσονται καθημερινά σε πρωτόγνωρα επίπεδα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, η εταιρεία δε δύναται να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την τρέχουσα χρήση (σ.σ. 2022)”, αναφέρει η διοίκηση της Elbisco στις οικονομικές καταστάσεις της για το 2021.

Το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρήσης, η Elbisco πέτυχε αύξηση 3,7% του κύκλου εργασιών της σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, συνέπεια της αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων της. Όμως όπως αναφέρει η διοίκησή της σε άλλο σημείο της οικονομικής της έκθεσης, η αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, με τον δείκτη πληθωρισμού σε διψήφιο ποσοστό, μειώνεται δραματικά, και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο λιανεμπόριο και κατ’ επέκταση στις πωλήσεις της τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Πέρυσι ο τζίρος σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε, σε σχέση με το 2020, κατά 7,2% στα 113,374 εκατ. ευρώ και το μικτό περιθώριο της κατά 4,3 μονάδες. Τα EBITDA υποχώρησαν κατά 35,8% στα 6,988 εκατ. ευρώ, εμφάνισε ζημιές προ φόρων 3,381 εκατ. ευρώ από ζημιές 108 χιλιάδες ευρώ το 2020, ενώ περιόρισε το προσωπικό της κατά 6,78% σε ομίλου και 9,1% σε επίπεδο μητρικής εταιρείας.

Η πτώση στον τζίρο του ομίλου θα ήταν μεγαλύτερη αν οι εξαγωγές της, που αποτελούν το 12% των πωλήσεων της, δεν εμφάνιζαν οριακή αύξηση. Πάντως η θυγατρική της στη Βόρεια Μακεδονία, η Zito Luks ακολούθησε την πορεία του ομίλου εμφανίζοντας υποχώρηση πωλήσεων κατά 6,3%, ζημιές 291 χιλ. ευρώ και μικτό κέρδος 26%.

Σε ότι αφορά τις συμμετοχές της σε εταιρείες εκτός του βασικού της αντικειμένου, στις 4 Απριλίου πούλησε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία ΜΟΡΝΟΣ στην Lekeren Holdings, έναντι 4,339 εκατ. ευρώ. Το τίμημα συμψηφίσθηκε εντός με υποχρέωση ομολογιακού δανείου προς την αγοράστρια εταιρεία. Την ίδια ημέρα η εταιρεία προχώρησε στην πώληση 306.175 μετοχών που κατείχε στην EMFI στην Lekeren Holdings, έναντι 459.262 ευρώ, ποσό το οποίο συμψηφίσθηκε με υποχρέωση ομολογιακού δανείου προς την αγοράστρια εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v