Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΡΚΟ: Οι κρυφές αξίες και ο διαγκωνισμός δύο μνηστήρων

Ανοίγουν οι προσφορές για τα δύο κοινοπρακτικά επενδυτκά σχήματα. Ποια είναι η διαδικασία του shoot out που παρέχεται θεωρητικά και στα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, με μία όμως προϋπόθεση. Γιατί θέλουν την εταιρεία, ποιο το μέλλον της.

ΛΑΡΚΟ: Οι κρυφές αξίες και ο διαγκωνισμός δύο μνηστήρων

Για τις ανεκμετάλλευτες και κρυφές αξίες της ΛΑΡΚΟ κονταροχτυπιούνται η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd. Αξίες που προέρχονται από τα μοναδικά, στην Ευρώπη, αποθέματα νικελίου και κοβαλτίου που διαθέτει το μεταλλουργικό συγκρότημα, καθώς και τις τεράστιες εκτάσεις γης σε εξοφλημένα κοιτάσματα, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλες χρήσεις -για παράδειγμα, όπως λέγεται, για την ανάπτυξη ΑΠΕ. 

Η κοινοπραξία κατέθεσε προσφορές και στους δύο διαγωνισμούς, του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια υπεκμίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων. Αντίθετα, η ιρλανδική εταιρεία προσήλθε μόνο στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ένας αγοραστής θα αναδειχθεί εντέλει, στην περίπτωση που προκύψουν δύο διαφορετικοί από τους ισάριθμους διαγωνισμούς. Γι’ αυτό και προβλέπεται η διαδικασία του shoot out clause, σύμφωνα με την οποία ο πλειοδότης του ενός διαγωνισμού έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το ποσό του πλειοδότη του άλλου διαγωνισμού και έτσι να αποκτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων και παγίων στοιχείων της εταιρείας.

Με αυτά τα δεδομένα, η δυνατότητα του shoot out παρέχεται θεωρητικά και στα δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα, με την εξής προϋπόθεση: εάν η Commodity & Mining Insight Ireland Ltd αναδειχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, αποκτά το δικαίωμα να «χτυπήσει» με μεγαλύτερη προσφορά για να αποκτήσει όλο το συγκρότημα. Το ίδιο δικαίωμα έχει και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, ως μοναδική υποψήφια στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον κριθεί συμφέρουσα η πρότασή της και κηρυχθεί ανάδοχος.

Από σήμερα, Δευτέρα, ξεκινάει η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν, με την πρόθεση των δυο διαχειριστών των διαγωνισμών, ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση, να προχωρήσουν με τάχιστους ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, αυτή η φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε δέκα ημέρες. Εάν οι ανάδοχοι είναι διαφορετικοί στους δύο διαγωνισμούς, θα ακολουθήσει αμέσως μετά το shoot out για την ανάδειξη του νέου ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ. Δεν θα χρειαστεί αυτή η διαδικασία, αν η κοινοπραξία κερδίσει και τους δύο διαγωνισμούς.

Οι λόγοι της συμμετοχής

Οι Ιρλανδοί, που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες στον τομέα της εξορυκτικής και μεταλλευτικής βιομηχανίας, έδειξαν ξεκάθαρα με την κίνησή τους ότι δεν τους ενδιαφέρει το εργοστάσιο. Μία εξήγηση που δίνεται, είναι ότι θέλουν μόνον τα ορυχεία για υδρομεταλλουργία, που θεωρείται το μέλλον της πυρομεταλλουργίας, μεθόδου που χρησιμοποιείται σήμερα στη ΛΑΡΚΟ. 

Έτσι κι αλλιώς, το πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα κατά κοινή ομολογία θεωρείται παμπάλαιο, με ιδιαίτερα υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άλλωστε, μετά τη σχετικά πρόσφατη αύξηση της τιμής προμήθειας ρεύματος από τη ΔΕΗ έχει σταματήσει τη λειτουργία του, για οικονομικούς λόγους. Το ενεργειακό κόστος θεωρήθηκε δυσβάστακτο. Η τύχη του, συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί από τις προθέσεις του αγοραστή του συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ. 

Να σημειωθεί επίσης ότι η ιρλανδική εταιρεία ήταν αυτή που ζήτησε την παράταση του διαγωνισμού στις 26 Αυγούστου για να προλάβει να εκδώσει την προαπαιτούμενη εγγυητική επιστολή. Άρα φαίνεται, όπως λέγεται, ότι δεν ήρθε για να χάσει και να χαρίσει τη δαπάνη για την εγγυητική επιστολή στην Ειδική Διαχείριση. Όπερ έδει δείξαι. 

Από την άλλη πλευρά, δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια της κοινοπραξίας. Το γεγονός, ωστόσο, όπως εκτιμάται, ότι συμμετέχει ελληνική εταιρεία στο σχήμα τής δίνει ένα αβαντάζ, που, κατά παράδοση στα καθ’ ημάς, έχει τη σημασία του.

Το μέλλον της ΛΑΡΚΟ

Το 55,19% της ΛΑΡΚΟ ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ), το 33,36% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και το 11,45% έχει η ΔEΗ. 

Η εταιρεία διαθέτει, εκτός από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, τρία μεταλλεία, στην Εύβοια, τη Βοιωτία και την Καστοριά, ένα λιγνιτωρυχείο στην Κοζάνη, δύο ιδιόκτητα λιμάνια με εξασφαλισμένη αδειοδότηση για επέκταση του ενός, δύο οικισμούς και εκμεταλλεύεται (είτε ως ιδιοκτησία είτε ως δημόσια παραχώρηση) τεράστια έκταση γης, πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα, στο υπέδαφος της οποίας υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σιδηρονικελίου. 

Παράγει κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και συγκαταλέγεται στην 5άδα των μεγαλύτερων εταιρειών του είδους παγκοσμίως, που προμηθεύουν πολυεθνικούς κολοσσούς της διεθνούς αγοράς. Στην Ευρώπη είναι ο μοναδικός παραγωγός σιδηρονικελίου, όπως και η μόνη εταιρεία που εκμεταλλεύεται εγχώρια λατεριτικά κοιτάσματα. Τα κοιτάσματα αυτά προορίζονται για την πυρομεταλλουργία, δηλαδή, την υφιστάμενη μέθοδο. Παράλληλα, όμως, διαθέτει τεράστια αποθέματα οξειδωμένων σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων, τα οποία περιέχουν την κρυφή αξία της ΛΑΡΚΟ: το κοβάλτιο, το οποίο σήμερα δεν διαχωρίζεται, αλλά ενσωματώνεται με το νικέλιο στο τελικό προϊόν.

Το κοβάλτιο θεωρείται πολύτιμο, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως και στην αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες. Η ανάκτησή του γίνεται μέσω της υδρομεταλλουργίας. Εκτιμάται ότι η ζήτησή του θα εκτιναχθεί στις επόμενες δεκαετίες, λόγω και της πράσινης στροφής του ενεργειακού τομέα. Συνεπώς, το κοβάλτιο θεωρείται ισχυρό κίνητρο για το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Αλλά και το σιδηρονικέλιο, που προορίζεται για τον ανοξείδωτο χάλυβα, πιστεύεται ότι θα έχει αυξημένη ζήτηση στο μέλλον. Μία καθετοποιημένη, συνεπώς, παραγωγική μηχανή θα μπορούσε να είναι το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, που θα περάσει σύντομα σε ιδιωτικά χέρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v