Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει στα απορρυπαντικά η Παπουτσάνης με όχημα το Αρκάδι

Τα οφέλη της Παπουτσάνης από τις συνέργειες μετά την εξαγορά. Η εξωστρέφεια της Αρκάδι και οι προκλήσεις της πανδημίας για χρηματοδότηση. Στα 2 εκατ. ευρώ η αξία του βιομηχανικού ακινήτου της.

Μπαίνει στα απορρυπαντικά η Παπουτσάνης με όχημα το Αρκάδι

Είσοδο σε νέες κατηγορίες, όπως απορρυπαντικά και καθαριστικά γενικής χρήσης, εγκαινιάζει η Παπουτσάνης μέσω της εξαγοράς της σαπωνοποιίας Αρκάδι.

Η εισηγμένη εταιρεία συμφώνησε την απόκτηση του 100% της οικογενειακής επιχείρησης Γ. Μαλικούτης Ε.Β.Σ., με διακριτικό τίτλο Αρκάδι Α.Ε., ενισχύοντας το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά. Προσθέτει στο δυναμικό της μια εργοστασιακή μονάδα στον Ασπρόπυργο -με την αξία του βιομηχανικού ακινήτου να υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ- και περίπου 2,5 εκατ. ευρώ τζίρο που παράγουν τα προϊόντα της εξαγοραζόμενης εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η σαπωνοποιία Αρκάδι με ναυαρχίδα το πράσινο σαπούνι έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων με αναπτυσσόμενα μερίδια στην ελληνική αγορά, ενώ πέρα από απορρυπαντικά, μαλακτικά και σαπούνια έχει εισέλθει στην αγορά καλλυντικών, με καθαριστικά προϊόντα για τα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα. Επίσης, η τρίτη γενιά της οικογένειας Μαλικούτη, που διοικεί σήμερα την εταιρεία, κρατά την παραδοσιακή συνταγή που υιοθέτησε η σαπωνοποιία Αρκάδι από το 1946, όταν δημιουργήθηκε στην Κρήτη από τον Γιώργο Μαλικούτη. Συνεχίζει δηλαδή να παράγει τις νέες σειρές προϊόντων με βάση φυσικά συστατικά όπως έλαια ελιάς και φοίνικα, θαλασσινό αλάτι και νερό.

Ειδικότερα, η μάρκα Αρκάδι παράγει φυσικά σαπούνια από λάδι ελιάς και από λάδι φοίνικα, φυσική σκόνη πλυντηρίου ρούχων από ελαιόλαδο, θαλασσινό αλάτι και νερό ενώ διαθέτει για το πλυντήριο υγρό απορρυπαντικό με πράσινο σαπούνι και μαλακτικό με φυσικό εκχύλισμα ελιάς. Δημιουργεί επίσης καινοτόμες φόρμουλες πλυσίματος ρούχων για όλη την οικογένεια.

Η Παπουτσάνης, διαθέτοντας ήδη μια από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά εργοστασιακές μονάδες παραγωγής στον ευρύτερο κλάδο σαπωνοποιίας στην Ευρώπη, με την εξαγορά ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση. Σήμερα παράγει πάνω από 150 εκατ. τεμάχια ετοίμου προϊόντος ετησίως και πραγματοποιεί εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες. Με την είσοδο στην αγορά απορρυπαντικών επεκτείνει τις προοπτικές ενίσχυσης των συνεργασιών της με πελάτες σε κανάλια που ήδη δραστηριοποιείται -ξενοδοχειακά προϊόντα, προϊόντα τρίτων και βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Η στήριξη από την EBRD, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της πανδημίας

Επιπρόσθετα, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και οι συνέργειες που θα αναπτυχθούν με τη σαπωνοποιία Αρκάδι αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της Παπουτσάνης στο εξωτερικό, απ' όπου αντλεί σήμερα σχεδόν 66% του τζίρου της.

Ας σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία στήριξε το επενδυτικό πρόγραμμα της Παπουτσάνης το 2020 με χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ, προσέφερε υποστήριξη και στη σαπωνοποιία Αρκάδι. Μέσω του συμβουλευτικού της προγράμματος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έδωσε ώθηση στην οικογενειακή επιχείρηση προκειμένου να επεκταθεί σε νέες αγορές. Ως αποτέλεσμα ενισχύθηκαν τα μεγέθη της που ευνοήθηκαν και από τη ζήτηση για καθαριστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό που έχει δημοσιεύσει η Γ. Μαλικούτης, το 2020 ο κύκλος εργασιών της εμφάνισε αύξηση 40%, στα 2,5 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για αύξηση 70% το 2021. Επίσης η εταιρεία πέρασε σε κέρδη 98.219,41 ευρώ έναντι ζημιών 133.298,95 ευρώ της προηγουμένης χρήσης. Ωστόσο το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ανήλθε σε 1,8 εκατ. ευρώ έναντι βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων 1,14 εκατ. ευρώ και για την αντιμετώπιση του προβλήματος η διοίκηση προέβη σε εκτίμηση της εύλογης αξίας του βιομηχανικού ακινήτου της, με σκοπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κατ' επέκταση την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, λόγω της αυξημένης ζήτησης προϊόντων που προκάλεσε η πανδημία, προχώρησε σε έκτακτες αγορές πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλίσει διαθεσιμότητα σε όλους τους κωδικούς των προϊόντων Αρκάδι. Οπότε δημιουργήθηκε η ανάγκη χρηματοοικονομικής ενίσχυσης με συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Μέσω της συμφωνίας με την Παπουτσάνης αναδύονται καλύτερες προοπτικές χρηματοδότησης στο εξής.

Οι προοπτικές

Ειδικότερα η Παπουτσάνης, που έκλεισε το 2021 με κύκλο εργασιών 54,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ, βλέπει τις πωλήσεις της να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό και ήδη στο α' εξάμηνο του 2022 εμφανίζει κύκλο εργασιών 33,6 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα και της επανεκκίνησης της ξενοδοχειακής αγοράς.

Οι παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία επιτείνουν τις πιέσεις σε κάποιες από τις πρώτες ύλες που παράγονται εκεί και κυρίως στο ενεργειακό κόστος, αλλά παρά το ρευστό περιβάλλον, η διοίκηση, με επικεφαλής τον Μενέλαο Τασόπουλο, παραμένει εστιασμένη στη συνεχή ενίσχυση του κύκλου εργασιών με βελτίωση της κερδοφορίας. Προς αυτή την κατεύθυνση για το β' εξάμηνο του 2022 βλέπει θετικές προοπτικές στον τομέα των ξενοδοχειακών προϊόντων ενώ στην αγορά των επωνύμων προϊόντων, που παρουσιάζει κάμψη ήδη από το α’ εξάμηνο, κερδίζει μερίδιο και ικανοποιεί τον στόχο για είσοδο σε νέες κατηγορίες.

Η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε με τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, συνεχώς βελτιώνει την παραγωγικότητα και μειώνει το παραγωγικό κόστος της ενώ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον αυξήσεις τιμών, που για το β' εξάμηνο οδηγούν συνολικά σε επιπλέον μέση αύξηση 4%-5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v