Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόκριμα βιωσιμότητας για Frigoglass το lock-up agreement

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους, σύμφωνα με τη διοίκηση. Παραμένουν οι προκλήσεις με τις μεταφορές στη Ρωσία και το ταμείο στη Νιγηρία.

Πρόκριμα βιωσιμότητας για Frigoglass το lock-up agreement

Σε ένα περιβάλλον περιορισμένης ορατότητας και κινδύνων για τη δραστηριότητά της -στους κλάδους επαγγελματικής ψύξης και υαλουργίας-, η Frigoglass προσβλέπει σε lock-up agreement με ομάδα ομολογιούχων και τον βασικό της μέτοχο, Truad Verwaltungs A.G., συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη (με 48,55% των μετοχών), για την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης 30 εκατ. ευρώ και αναστολή πληρωμών τόκων το 2023.

Όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση, στο πλαίσιο conference call χθες για την ενημέρωση των αναλυτών, στο β' εξάμηνο του 2022 αναμένεται ασθενής ζήτηση στη Ρωσία (μετά την πτώση πωλήσεων κατά 27% στο α' εξάμηνο) και ακυρώσεις παραγγελιών. Επίσης, αν και έχει παρατηρηθεί βελτίωση τους τελευταίους μήνες, η δυσλειτουργία στη μεταφορά ψυγείων και άλλων υλικών εκτός Ρωσίας θα παραμείνουν εμπόδιο στην υποστήριξη παραγγελιών σε όλη την Ευρώπη.

Ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigοglass, εξήγησε ότι η δραστηριότητα εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό πλέον. Όπως είπε, η παραγωγή δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη Ρωσία για την παραγωγή καμπινών και τη μεταφορά στη Ρουμανία για συναρμολόγηση, επειδή πλέον λειτουργεί πλήρης γραμμή παραγωγής στη Ρουμανία.

Ωστόσο, αυτή η εγκατάσταση δεν καλύπτει τη ζήτηση για τη Δυτική Ευρώπη κι έτσι, μέχρι να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία οι νέες εγκαταστάσεις που ετοιμάζονται στη Ρουμανία, στις αρχές του 2023 (Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί οι δοκιμές), θα υπάρχει εξάρτηση από τη ρωσική θυγατρική.

Υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες της θυγατρικής του ομίλου στη Ρωσία, Frigoglass Eurasia LLC, έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Επιπλέον οι εκατέρωθεν κυρώσεις οδήγησαν σε ακυρώσεις παραγγελιών και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τη διακίνηση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, μεταφέρονται προβλήματα ρευστότητας στη θυγατρική, που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις, με αντίκτυπο στη μητρική και στον όμιλο.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έχει εισπράξει 52,4 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, σε συνέχεια συμφωνίας τον Ιούλιο του 2022 με το συνασφαλιστικό σχήμα (co-insurance scheme) για συνολικό ποσό καθαρής αποζημίωσης 61,6 εκατ. ευρώ. Απομένουν 9,2 εκατ. ευρώ που υπόκεινται στην τεκμηρίωση για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φάση ανακατασκευής του κτιρίου και τις αγορές εξοπλισμού.

Kερδοφορία και μετρητά

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, η αποζημίωση σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών και τις υψηλότερες πωλήσεις λόγω αυξημένων παραγγελιών από εμφιαλωτές της Coca-Cola εξισορρόπησε στο α' εξάμηνο τις πιέσεις από τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά, με αποτέλεσμα το προσαρμοσμένο EBITDA στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης να μειωθεί ελαφρώς κατά 1,5%, στα 17 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το προσαρμοσμένο EBITDA στον κλάδο υαλουργίας αυξήθηκε κατά 46,5% στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία επηρεάζεται αρνητικά από την ανατίμηση του ρωσικού ρουβλιού ενώ στη Νιγηρία, όπου προβλέπεται διψήφια αύξηση τζίρου στον κλάδο υαλουργίας το 2022, δεν είναι απλή υπόθεση η αξιοποίηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων. Η ομάδα της Frigoglass είναι μπροστά σε μια «ακριβή άσκηση» καθώς πρέπει να σταθμίσει τη διαθεσιμότητα σκληρού νομίσματος. Χρησιμοποιεί μεν διαθέσιμα, σε δολάρια για παράδειγμα, αλλά για τη δραστηριότητα στην τοπική αγορά απαιτούνται εισαγωγές πολλών πρώτων υλών. Οπότε πρέπει να αναζητά ισορροπία μεταξύ των διαθεσίμων σε δολάρια και των χρημάτων σε νάιρα που χρειάζεται να ανταλλάσσει σε ευρώ ή δολάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Αυγούστου (2022) τα μετρητά σε επίπεδο ομίλου ήταν 63,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ κρατούνταν στη Νιγηρία και από αυτά το 1/3 σε τοπικό νόμισμα.

Η διοίκηση της Frigοglass είναι προσηλωμένη στο κόστος πρώτων υλών και μεταφοράς που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την κερδοφορία και τη ρευστότητά της. Οι επενδύσεις το 2022, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου στη Ρουμανία, αναμένεται να φτάσουν στα 60 εκατ. ευρώ. Επίσης, καθώς εισέρχεται σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας η Frigοglass εστιάζει στη δημιουργία αποθεμάτων για να εξυπηρετήσει Ευρωπαίους πελάτες της κατά το α' τρίμηνο του 2023 ενώ προβλέπει περιορισμένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης (χαμηλότερα από τα επίπεδα στο τέλος Ιουνίου, που ήταν 143 εκατ. ευρώ).

Οι διαπραγματεύσεις για «συμφωνία υποστήριξης»

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με επιτροπή ομολογιούχων (κατόχων ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ποσού 260 εκατ. ευρώ λήξεως το 2025, που εκπροσωπούν το 56,9% του ανεξάρτητου υπολειπόμενου κεφαλαίου των ομολογιών λήξεως 2025) προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι «συμφωνίας υποστήριξης» για εξασφάλιση πρόσθεσης ρευστότητας. Η συμφωνία θεωρείται κρίσιμη για την παραδοχή της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern assumption) στο κλείσιμο της οικονομικής χρήσης.

Εξάλλου, οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις 2022 συντάχθηκαν με βάση την αρχή going concern, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραδοχές όπως ότι:

  • δεν θα υπάρξει περαιτέρω σημαντική επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης, αλλά όχι αποκλειστικά, της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας,
  • η Frigοglass Eurasia θα είναι σε θέση να ανανεώσει σημαντικό μέρος των υφιστάμενων πιστωτικών της γραμμών,
  • ο όμιλος θα είναι σε θέση να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορισμένα από τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί στον κλάδο υαλουργίας στη Νιγηρία και
  • η «συμφωνία υποστήριξης» θα συναφθεί επιτυχώς, θα εφαρμοστεί και θα παραμείνει σε ισχύ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται σύντομα να οδηγήσουν σε συμφωνία δέσμευσης (lock-up agreement) μεταξύ της Frigοglass, της Επιτροπής Ομολογιούχων και της Truad Verwaltungs A.G. με την ιδιότητα του μετόχου πλειοψηφίας, η οποία θα προβλέπει τους βασικούς όρους κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v