Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες χάλυβα: Αντέχουν οι πωλήσεις, πέφτουν τα κέρδη

Ανθεκτική η ζήτηση κόντρα στην αβεβαιότητα, με τα περιθώρια κέρδους ωστόσο να υποχωρούν, τονίζουν στελέχη του κλάδου. Πώς βλέπουν την πορεία των εισηγμένων το δεύτερο εξάμηνο.

Εισηγμένες χάλυβα: Αντέχουν οι πωλήσεις, πέφτουν τα κέρδη

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν στελέχη της αγοράς σιδήρου-χάλυβα, καθώς κόντρα στο κλίμα της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί αυτή την περίοδο, η ζήτηση διατηρείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, με τους όγκους των πωλήσεων να μη διαφοροποιούνται σημαντικά έναντι των αντίστοιχων περυσινών.

«Με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι τα έργα που είχαν ξεκινήσει κατά το παρελθόν συνεχίζονται και φαίνεται πως θα προστεθούν και νέες δουλειές στο μέλλον», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου, ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί ότι τα περιθώρια κέρδους του δεύτερου εξαμήνου αναμένεται να είναι δραστικά συρρικνωμένα σε σύγκριση με αυτά του πρώτου μισού του 2022.

Η έντονη αυτή συρρίκνωση που έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από τον φετινό Μάιο και μετά οφείλεται στο γεγονός ότι η διεθνής τιμή του χάλυβα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40% από το φετινό υψηλό της και το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθεί σχετικά σταθερή πορεία. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι οι εταιρείες του κλάδου να έχουν σήμερα στις αποθήκες τους αποθέματα υψηλότερου μέσου κόστους, γεγονός που ψαλιδίζει τα μικτά περιθώρια κέρδους τους.

Αντίθετα, λόγω της ραγδαίας ανόδου της τιμής του χάλυβα, που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020 και διήρκησε έως και το πρώτο φετινό τετράμηνο, οι εταιρείες του κλάδου είχαν καταγράψει εξαιρετικά (και για πολλούς ανεπανάληπτα) οικονομικά αποτελέσματα τόσο κατά το 2021 όσο και κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Αν και πολλά ενδεχομένως μπορεί να αλλάξουν σε ό,τι αφορά την τιμή του μετάλλου έως το τέλος του έτους, μια πρόχειρη εκτίμηση είναι πως η κερδοφορία ολόκληρου του έτους θα βασιστεί στις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου.

Όσο για την προβλεπόμενη πορεία του 2023, οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες λόγω του κλίματος της έντονης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα κυλήσει ομαλά, με τους κατασκευαστικούς ομίλους να υλοποιούν το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους και τα επενδυτικά projects που βρίσκονται στο στάδιο της επώασης να ξεκινήσουν και αυτά. Αρωγός σε όλα αυτά μπορούν να είναι και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν υποθέσουμε ότι η τιμή του μετάλλου δεν θα παρουσιάσει πτώση, τότε το 2023 θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια χρονιά με πολύ συμπαθητική κερδοφορία, όχι όμως αντίστοιχη των εξαιρετικών επιδόσεων που είδαμε το 2021.

Στον χώρο της ευρύτερης αγορά του χάλυβα δραστηριοποιούνται οι εισηγμένες Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ (έμμεσα και η Μπήτρος, κατέχοντας το 25% της ΣΙΔΜΑ), Αφοί Κορδέλλου και Σωληνουργεία Τζιρακιάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v