Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την πόρτα του Χρηματιστηρίου χτυπά η Optima Bank

Ο ρόλος που θα παίξει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στον σχεδιασμό της τράπεζας. Κινήσεις για διπλασιασμό του δικτύου καταστημάτων. Το πλεονέκτημα της... καθυστερημένης εκκίνησης.

Την πόρτα του Χρηματιστηρίου χτυπά η Optima Bank

Την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ετοιμάζει η Optima Bank, με χρονικό ορίζοντα πριν τις εκλογές, εφόσον αυτές διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, διαφορετικά το project θα υλοποιηθεί μετά τον εκλογικό κύκλο. Όπως σχολιάζουν τα στελέχη της τράπεζας, στην Ελλάδα η πολιτική συνδέεται άμεσα με την οικονομία, επομένως ο χρόνος εισόδου στο ΧΑ εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις.

Η Optima Bank, η ανάπτυξη της οποίας ξεκίνησε λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αριθμεί σήμερα 25 καταστήματα με στόχο να ανέλθουν, σύμφωνα με το business plan της, σε 50.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, η τράπεζα έχει κέρδη ύψους 30 εκατ. ευρώ και 1,4 δισ. ευρώ χορηγήσεις, εκ των οποίων το 95% αφορά χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης υπογράμμισε ότι «η τράπεζα διαθέτει ισχυρά ίδια κεφάλαια και η απόδοση προς τους μετόχους της ξεπερνά το 20%». Εξάλλου, η Optima ξεκίνησε την πορεία της με καθαρό χαρτοφυλάκιο καθώς πρόκειται για νεόκοπη τράπεζα σε σχέση με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Τανισκίδης σχολιάζοντας το βουνό των κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα την τελευταία δεκαετία, ανέφερε πως πέραν της οικονομικής κρίσης, τη μεγαλύτερη ζημιά προς αυτή την κατεύθυνση την έκαναν οι πολιτικοί και όσοι «χάιδευαν» τα αυτιά των δανειοληπτών για διαγραφές χρεών. Σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Optima, δημιούργησε στην κουλτούρα πληρωμών και ο νόμος Κατσέλη.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο τεράστιος όγκος των κόκκινων δανείων και η ανάγκη μείωσής του οδήγησαν τις τράπεζες να κλείσουν τη στρόφιγγα του δανεισμού, με αποτέλεσμα η επόμενη γενιά που ενηλικιώθηκε μέσα στην οικονομική κρίση να έμεινε εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v