Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαλεξόπουλος: Θα κρατήσει τουλάχιστον 5 χρόνια η ενεργειακή κρίση

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ και του Τιτάνα προέβλεψε ότι το πρόβλημα της ενέργειας θα διαρκέσει 5 χρόνια, «ίσως και παραπάνω», και επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Παπαλεξόπουλος: Θα κρατήσει τουλάχιστον 5 χρόνια η ενεργειακή κρίση

Η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι σε καλύτερη μοίρα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες από ό,τι η Ευρώπη. Συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις να πάμε σαφώς καλύτερα, ακόμη και αν η Ευρώπη αντιμετωπίσει ύφεση όπως φαίνεται ότι θα συμβεί.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και του ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας σήμερα στο CEO INITIATIVE FORUM 2022, δηλώνοντας αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της χώρας.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος προέβλεψε ότι το πρόβλημα της ενέργειας θα διαρκέσει 5 χρόνια, «ίσως και παραπάνω», και επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων προκειμένου να μην έχουμε ζημιές μακροπρόθεσμα. Σημείωσε δε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει υπαρξιακή πρόκληση εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε μια σειρά από κλάδους όπως η χημική βιομηχανία, ο χάλυβας, το τσιμέντο, η αυτοκινητοβιομηχανία. «Χάνουμε θέσεις εργασίας χωρίς περιβαλλοντικό όφελος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ περιέγραψε εξάλλου τρεις άξονες προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις και την πολιτική:

1. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και είμαστε υποχρεωμένοι να την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Οι εταιρείες δεν πρέπει να περιμένουν τα κράτη αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

2. Η μακροχρόνια λύση είναι η πράσινη ενέργεια αλλά θα έχουμε μια μακροχρόνια μεταβατική περίοδο που θα είναι δύσκολη και επώδυνη, θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και θα πλήξει τους πιο αδύναμους.

3. Η Ευρώπη καλώς έχει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές καθώς αντιπροσωπεύει το 7%-8% των παγκόσμιων εκπομπών. Δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός η επιτυχία της Ευρώπης παρά μόνο αν εντάσσεται σε παγκόσμια πρόοδο. Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει προσκολλημένη δογματικά σε μια πολιτική που χαράχτηκε με άλλα δεδομένα.

«Η επικείμενη ύφεση και η πολιτική αστάθεια θέτει άλλη μια δύσκολη προτεραιότητα. Η γεωπολιτική αστάθεια καθιστά ακόμα πιο δύσκολη οποιαδήποτε συνεννόηση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παρούσα φάση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v