Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Εν αναμονή της έγκρισης για Ηρακλή ΙΙ

Πρόσθετη ζημιά απομείωσης 30 εκατ. ευρώ στο Γ' τρίμηνο (115 εκατ. ευρώ στο 9μηνο) πήρε η Πειραιώς για να προσαρμόσει την τιτλοποίηση στα κριτήρια Eurostat. Το τίμημα για το 95% των mezzanine notes.

Πειραιώς: Εν αναμονή της έγκρισης για Ηρακλή ΙΙ

Σε αναμονή έγκρισης υπαγωγής της τιτλοποίησης Sunrise III στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας Ηρακλής ΙΙ βρίσκεται η Πειραιώς, μετά και την αναγκαία αναπροσαρμογή των σειρών τίτλων που έχουν εκδοθεί, ώστε η τιτλοποίηση να πληροί τις προδιαγραφές και της Eurostat και επομένως να μην κινδυνεύει να προσμετρηθεί στο χρέος η κρατική εγγύηση.

Ειδικότερα, η τράπεζα προχώρησε σε επικαιροποίηση της περιμέτρου των senior notes και mezzanine notes της τιτλοποίησης Sunrise III. Ως αποτέλεσμα της μεγέθυνσης των mezzanine notes και της προς πώληση «φέτας» ενέγραψε ζημιά από σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, που επιβάρυνε τα αποτελέσματα Γ' τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς είχε πάρει πρόβλεψη απομείωσης 85 εκατ. ευρώ, όταν ταξινόμησε το χαρτοφυλάκιο στα διακρατούμενα προς πώληση. Στο 9μηνο η οι ζημιές απομείωσης ανήλθαν σε 115 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας την καθαρή λογιστική αξία στα επίπεδα των 170 εκατ. ευρώ. Η μικτή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Έχουν τιτλοποιηθεί απαιτήσεις από περίπου 37 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε οριστικές συμφωνίες με τις Intrum AB και Waterwheel Capital Management LP για την πώληση 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes), της τιτλοποίησης Sunrise ΙII.

Η αποτίμηση της συναλλαγής, που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και τα έσοδα της πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αντιστοιχεί σε 34,2% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου (500 εκατ. ευρώ). Με δεδομένο ότι η ονομαστική αξία των senior notes ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ συνάγεται ότι το τίμημα για το 95% των mezzanine ανέρχεται σε περίπου 10-11 εκατ. ευρώ.

H Tράπεζα Πειραιώς θα διακρατήσει το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise IΙI, σύμφωνα με το εποπτικό πλαίσιο περί τιτλοποιήσεων καθώς και τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στο σύνολό τους.

Η συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την παροχή εγγύησης για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €0,16 δισ, καθώς και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v