Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Market In: Ο λογαριασμός του 2021 και η «κίτρινη» από τον Ορκωτό

Αύξηση πωλήσεων και κερδών για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Οι παρατηρήσεις του Ορκωτού και η ανάπτυξη του δικτύου.

Market In: Ο λογαριασμός του 2021 και η «κίτρινη» από τον Ορκωτό

Η προσθήκη 26 νέων καταστημάτων κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ήταν ο βασικός λόγος της αύξησης κατά 1,8% του τζίρου της ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, που κινήθηκε πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς (+1,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen IQ.

Ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας που ιδρύθηκε το 1990 ανήλθε πέρυσι στα 353,399 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν το 1,439 εκατ. ευρώ από 1,392 εκατ. ευρώ το 2020. Το δίκτυό της στο τέλος του έτους αριθμούσε 222 καταστήματα από 196 στο τέλος του 2020 (+13,26%) ενώ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ήταν 3.404 άτομα από 3.226 που ήταν το 2020 (+5,5%). Σημαντική ήταν πέρυσι και η αύξηση κατά 16,85% των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδύναμων, που ξεπέρασαν τα 26,626 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο ορκωτός ελεγκτής εφιστά την προσοχή, χωρίς να διατυπώνει επιφύλαξη, σε δύο σημεία των οικονομικών καταστάσεων. Το πρώτο αφορά στη σημείωση 2 των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, η οποία αναφέρει ότι το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων κατά το ποσό των 43,559 εκατ. ευρώ.

Η ανωτέρω συνθήκη, σύμφωνα με τον Ορκωτό, υποδηλώνει αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να αποπληρώσει μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της. Για το συγκεκριμένο θέμα η διοίκηση της εταιρείας, όπως αναφέρει ο Ορκωτός, «έχει σχεδιάσει τη λήψη συγκεκριμένων και κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της. Προϋπόθεση η οποία έχει ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη των συνημμένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων που συντάχθηκαν με δεδομένη την αρχή της συνέχισης επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας».

Επίσης ο Ορκωτός εφιστά την προσοχή και στη σημείωση 7.1.2 των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και στο λογαριασμό «Λοιπές Μακροπρόθεσμες απαιτήσεις», όπου αναφέρεται ότι το ποσό 6,678 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό και αφορούσε υπόλοιπο δανείου του κυρίου μετόχου-ιδρυτή, μετά την αποβίωσή του αποτελεί απαίτηση της εταιρείας από τους κληρονόμους του.

Εν τω μεταξύ αγωγή κατά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ έχει καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η εκ των μετόχων της Μαργαρίτα Ράμμου, κόρη του ιδρυτού της αλυσίδας. Στην αγωγή που κατατέθηκε στις 29 Ιουνίου του 2022 και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, η κ. Μ. Ράμμου ζητά να αναγνωριστεί η ακυρότητα σειράς αποφάσεων που ελήφθησαν στη γενική συνέλευση της 7ης Ιουνίου του 2021 και στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ την 1η Ιουλίου του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v