Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωσύμβουλοι: Ετοιμάζονται εξαγορές σε τρία μέτωπα

Η πρώτη κίνηση αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν τις κινήσεις της εισηγμένης. Τι προβλέπει το νέο Business Plan. Οι προοπτικές.

Ευρωσύμβουλοι: Ετοιμάζονται εξαγορές σε τρία μέτωπα

Οργανική ανάπτυξη αλλά και επέκταση μέσα από εξαγορές σε τρεις νέους τομείς δραστηριοτήτων περιλαμβάνει το νέο στρατηγικό σχέδιο των Ευρωσυμβούλων, όπως το παρουσίασαν χθες οι Πάρης Κοκορότσικος και Στάθης Ταυρίδης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας, αντίστοιχα.

Οι τρεις νέες δραστηριότητες αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την προσφορά υπηρεσιών διαχείρισης προσωπικού μέσω outsourcing, καθώς και τον τομέα της ενέργειας. Οι εξαγορές που θα γίνουν στα συγκεκριμένα μέτωπα θα αποκτήσουν συμπληρωματικό χαρακτήρα με τις ήδη προσφερόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες της μητρικής εταιρείας, αλλά και σε σταυροειδείς πωλήσεις (cross selling).

Η πρώτη κίνηση εξαγοράς αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και τα κεφάλαια για την υλοποίηση των επιθετικών αυτών κινήσεων θα μπορούσαν να προκύψουν τα επόμενα χρόνια: α) Από την πώληση του ακινήτου της εταιρείας, β) Από μια αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή των παλαιών μετόχων, γ) Από funds του εξωτερικού, τα οποία θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω των Ευρωσυμβούλων.

Ανοδικές προοπτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, μετά και τα έντονα ανοδικά αποτελέσματα εννεαμήνου, για το σύνολο του έτους αναμένεται εκτός απροόπτου μια αύξηση του κύκλου εργασιών κατά περίπου 50% και του EBITDA κατά 80%-90%.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της εισηγμένης Πάρης Κοκορότσικος σημείωσε: «Με κύκλο εργασιών στο εννεάμηνο 4,7 εκατ. ευρώ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων κυμαίνεται γύρω στα επτά εκατ. ευρώ και σύντομα αναμένεται να υπογραφούν επιπλέον έργα τριών εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο βγαίνουν πολλές δουλειές και το ζήτημα για τις εταιρείες του κλάδου δεν είναι το αν θα πάρουν έργα, αλλά το πώς θα τα εκτελέσουν. Συνεκτιμήστε ότι την προηγούμενη επταετία είχαμε συνολικά έργα 25 δισ. ευρώ, ενώ σ’ αυτή την επταετία αναμένουμε δουλειές 70 δισ. ευρώ. Μιλάμε για έναν περίπου τριπλασιασμό της αγοράς, που πλέον διαθέτει πιο αδύνατο μηχανισμό σε σχέση με το παρελθόν. Τα περιθώρια κέρδους των νέων συμβάσεων είναι ικανοποιητικά. Το πλάνο της περιόδου 2022-2025 που είχε εκπονηθεί από την εταιρεία ήδη υπερκαλύπτεται με τα υλοποιούμενα αποτελέσματα του 2022 να πιάνουν τους στόχους του 2023».

Από την πλευρά του, ο Στάθης Ταυρίδης σημείωσε ότι μόνο οι υπάρχουσες συμβάσεις των δέκα εκατ. ευρώ εξασφαλίζουν στους Ευρωσυμβούλους υψηλό όγκο εργασιών για ολόκληρο το 2023, ενώ (σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κάποιων καθυστερήσεων στις αναθέσεις νέων συμβάσεων μετά τις επικείμενες εκλογές) σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, η εταιρεία πολύ πιθανόν να έχει εξασφαλίσει τότε υψηλό όγκο εργασιών και για ολόκληρο το 2024.

Τέλος, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Δρομολογείται προς πώληση το ακίνητο της εταιρείας, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει 2,3 με 2,5 εκατ. ευρώ και να προσδώσει καθαρή ρευστότητα της τάξεως του ενός εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το τμήμα του ακινήτου που βρίσκεται με τη μορφή sale and lease back δεν θα αποπληρωθεί λόγω του χαμηλού του επιτοκίου (οι τόκοι εξυπηρετούνται από τα εισπραττόμενα ενοίκια).
  • Η χρηματοδότηση των πρώτων εξαγορών θα γίνει μέσω ιδίων κεφαλαίων, ενώ όσο προχωρεί το στρατηγικό σχέδιο θα εξετάζονται οι ενδεχόμενες πηγές άντλησης ρευστότητας, μεταξύ των οποίων και η συνεργασία με ξένο fund που τους έχει προσεγγίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v