Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Τα κέρδη-ρεκόρ στο 9μηνο και η επόμενη ημέρα

Τα λειτουργικά κέρδη του φετινού εννεαμήνου ξεπέρασαν τα αντίστοιχα ολόκληρου του 2021. Οι επερχόμενες προκλήσεις και τα αμυντικά χαρακτηριστικά του ομίλου. «Κλειδωμένα» επιτόκια για το 40% του δανεισμού.

ElvalHalcor: Τα κέρδη-ρεκόρ στο 9μηνο και η επόμενη ημέρα

Έχοντας ξεπεράσει ήδη από το φετινό εννεάμηνο τη συνολική λειτουργική κερδοφορία ολόκληρου του 2021, η ElvalHalcor καλείται να αντιμετωπίσει μια δυσκολότερη διεθνή αγορά σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, το συνεχιζόμενο υψηλό ενεργειακό κόστος και την αύξηση των επιτοκίων.

Ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να συνεχίσει την ιδιαίτερα κερδοφόρο πορεία του και κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, ανεβάζοντας το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 57%. Ως αποτέλεσμα, στο εννεάμηνο το προσαρμοσμένο EBITDA έτρεξε με +77% (από τα 130,4 στα 230,74 εκατ. ευρώ) και η καθαρή κερδοφορία διευρύνθηκε από τα 120,4 στα 162,8 εκατ. ευρώ.

Παρά τη σαφή επιβάρυνση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο καλοκαίρι, η ElvalHalcor συνέχισε να αυξάνει τον όγκο των πωλήσεών της στα προϊόντα αλουμινίου (+9,4% στο Q3, +10,7% στο εννεάμηνο) και να προσεγγίζει τον περυσινό όγκο στον κλάδο χαλκού (μικρή πτώση στο Q3, +2,3% στο εννεάμηνο).

Σε ό,τι αφορά το τέταρτο φετινό τρίμηνο, η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινώνεται, με τη ζήτηση να γίνεται πιο δύσκολη, πλην όμως με τον εισηγμένο όμιλο να καταφέρνει ακόμη να μετακυλίει το αυξημένο κόστος των καυσίμων του στους πελάτες του.

Μια δεύτερη πρόκληση αποτελεί το αυξανόμενο κόστος του χρήματος, ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει διογκωθεί από τα 787 εκατ. της 31ης/12/2021 στο 1,088 δισ. ευρώ. Στην αύξηση του καθαρού δανεισμού συνετέλεσαν μια σειρά από λόγους, όπως η ολοκλήρωση της επένδυσης της ELVAL για τη νέα αύξηση του capacity στα προϊόντα αλουμινίου, η ανάγκη για αυξημένα κεφάλαια κίνησης λόγω της πορείας των τιμών των μετάλλων και τέλος, η αυξημένη αποθεματοποίηση λόγω συντήρησης στη μονάδα χαλκού.

Πάντως, ο όμιλος μέσω του εταιρικού ομολόγου που εξέδωσε και μέσω σύναψης Interest Rate Swaps έχει κλειδώσει τα επιτόκια για το 40% περίπου του συνολικού του δανεισμού.

Σε ό,τι δε αφορά το ενεργειακό κόστος, στο τέλος του έτους λήγει η διετής συμφωνία με τη ΔΕΗ (καλύπτει αυτή μειοψηφικό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του ομίλου), η οποία αναμένεται να ανανεωθεί έναντι υψηλότερου τιμήματος.

Ανεξάρτητα πάντως από τα δείγματα επιδείνωσης της αγοράς, η διάρκεια και η ένταση των οποίων δεν μπορούν να προβλεφθούν, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου εκφράζει την αισιοδοξία της για τις περαιτέρω προοπτικές του, καθώς θεωρεί πως είναι πολύ καλά τοποθετημένος στην αγορά, έχοντας προλάβει να υλοποιήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις σε προϊόντα που θεωρούνται «καυτά» για την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου επισημαίνουν ότι η λειτουργική κερδοφορία εννεαμήνου υπερβαίνει την αντίστοιχη ολόκληρου του 2021, καθώς το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στο φετινό εννεάμηνο στα 230,7 εκατ. ευρώ, όταν ολόκληρη την περυσινή χρονιά έκλεισε στα 166,8 εκατ. και ολόκληρο το 2020 στα 135,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουν επίσης ότι η μετοχή στο χρηματιστήριο διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία (ίδια κεφάλαια 1,017 δισ. ευρώ στις 30/9/2022) και με δείκτη P/E μονοψήφιο, ακόμη και αν δεν προσμετρηθούν ούτε τα μη λειτουργικά κέρδη από την αποτίμηση των μετάλλων ούτε η επίδοση του τελευταίου φετινού τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v