Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελέτες αντιπλημμυρικών για τρεις «κόκκινες» περιοχές αναλαμβάνει η ΕΥΑΘ

Η περιοχή Εθνικής Αμύνης - Λευκού Πύργου, η περιοχή του λιμανιού και του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης κι η υπόγεια διάβαση της Αγ. Πάντων, στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΑΘ

Μελέτες αντιπλημμυρικών για τρεις «κόκκινες» περιοχές αναλαμβάνει η ΕΥΑΘ

Τη σύνταξη μελετών για την αντιπλημμυρική προστασία τριών κεντρικών, «κόκκινων» περιοχών της Θεσσαλονίκης, που πλήττονται καίρια τα τελευταία χρόνια ακόμη και από μέτριας έντασης βροχοπτώσεις, αναλαμβάνει η ΕΥΑΘ, στο πλαίσιο μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα γραφεία της δεύτερης.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το οποίο από πλευράς ΠΚΜ υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, οι περιοχές για τις οποίες προβλέπεται επανασχεδιασμός των δικτύων ομβρίων, λόγω ανεπάρκειας της υπάρχουσας αντιπλημμυρικής υποδομής, είναι: η περιοχή Εθνικής Αμύνης - Λευκού Πύργου, η περιοχή του λιμανιού και του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, όπως και η υπόγεια διάβαση στην οδό Αγίων Πάντων. Η EΥΑΘ θα αναλάβει τη σύνταξη μελετών, με πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, σύνταξη τεχνικού αντικειμένου και υπολογισμό της δαπάνης υλοποίησης των απαραίτητων έργων. Η ΠΚΜ προτίθεται να αναλάβει τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, καθώς και την αμοιβή της EΥΑΘ.

Στην περιοχή Εθν. Αμύνης - Λευκού Πύργου παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά στα χαμηλά σημεία της, λόγω ανεπάρκειας του δικτύου ομβρίων στις υψηλότερες περιοχές (Ευαγγελίστρια, Σαράντα Εκκλησιές, Άνω Πόλη κ.λπ.). Σε ανεπάρκεια του υφιστάμενου δικτύου και στην περίφραξη του λιμανιού, που εμποδίζει τη ροή των υδάτων, οφείλονται κυρίως τα προβλήματα στην περιοχή της 26ης Οκτωβρίου και κατ’ επέκταση στο λιμάνι. Στην υπόγεια διάβαση της Αγίων Πάντων απαιτείται η ανακατασκευή των υφιστάμενων φρεατίων και ενδεχομένως η κατασκευή επιπλέον σχαρών υδροσυλλογής και η σύνδεσή τους με τον αγωγό ομβρίων.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την EΥΑΘ Α.Ε., για να λύσουμε προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε το Πολεοδομικό Συγκρότημα από πλημμυρικά φαινόμενα που, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι ιδιαίτερα συχνά κι έντονα. Δίνουμε τη δυνατότητα στην EΥΑΘ Α.Ε. να υλοποιήσει σωτήριες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε τρία σημεία της Θεσσαλονίκης, που σε κάθε έντονη βροχόπτωση πλημμυρίζουν. Η οδηγία από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, είναι σαφής: ενώνουμε δυνάμεις, γιατί μόνο με τη συνεργασία λύνονται τα προβλήματα, δίνουμε άμεσες κι αποτελεσματικές λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων. «Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησής της, γι’ αυτό και ολοκληρώνουμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνολικά 19 αστικά κέντρα της περιοχής μας», κατέληξε ο κ. Μπίλλιας.

«Η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει έργα εθνικής προτεραιότητας, όπως φάνηκε κι από το πρόσφατα επικαιροποιημένο Master Plan αντιπλημμυρικών έργων. Όλοι έχουμε παρομοιάσει την πόλη μας με… Βενετία, κάτι μη αποδεκτό υπό συνθήκες κλιματικής κρίσης. Με το μνημόνιο αυτό, αρχίζουμε με τρεις βασικές ‘κόκκινες’ περιοχές, καταγράφουμε προβλήματα, δίνουμε τεχνικές λύσεις, σχεδιάζουμε έργα προς υλοποίηση και υπολογίζουμε κόστη για λογαριασμό της ΠΚΜ. Στην EΥΑΘ έχουμε και την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό γι’ αυτήν τη δουλειά», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης.

Τα τελευταία χρόνια η EΥΑΘ Α.Ε., μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με την ΠΚΜ, εκτελεί εργασίες βελτίωσης κι αποκατάστασης της παροχευτικότητας των αντιπλημμυρικών υποδομών. Η ανθεκτικότητα των υποδομών, η προστασία των ίδιων των πολιτών και των περιουσιών τους και, τελικά, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων είναι κοινός, αδιαπραγμάτευτος στόχος των δύο πλευρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v