Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Shelman

Προτεραιότητα να πουληθεί το εργοστάσιο ως ενιαίο σύνολο προκειμένου να επαναλειτουργήσει και όχι να εκποιηθεί απλά ο εξοπλισμός. Το αρχικό ενδιαφέρον και τα σενάρια.

Νέος πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Shelman

Έντονο ενδιαφέρον σε τοπικό, οικονομικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο προκαλεί το ζήτημα του εργοστασίου της Shelman στη Ροδόπη, με τον επικείμενο πλειστηριασμό να έχει οριστεί για την 29η Δεκεμβρίου.

Η επαναλειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας αποκτά μεγάλη σημασία, όχι μόνο γιατί με τον τρόπο αυτό θα ανακτηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας σε μια ακριτική περιοχή και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, αλλά και γιατί ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Shelman θεωρείται ως μεγάλης αξίας και ικανός να αποφέρει στον ενδεχόμενο αγοραστή υψηλές πωλήσεις και σημαντικές εξαγωγές.

Πέραν αυτού όμως, το θέμα αποκτά και βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς όλα αυτά γίνονται σε μια κατ’ ουσία προεκλογική περίοδο και θεωρείται ότι η τελική έκβασή του θα επηρεάσει ως ένα βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό Ροδόπης.

Η ουσία είναι πως ο προηγούμενος διαγωνισμός που είχε διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου είχε καταστεί άγονος, καθώς δεν προέκυψε ενδιαφέρον από κανέναν να αποκτήσει το εργοστάσιο στη Μαρώνεια έναντι 6,4 εκατ. ευρώ και συγκριμένων όρων (η μονάδα να λειτουργήσει για τρία τουλάχιστον χρόνια και να επαναπροσληφθεί 40% του προϋπάρχοντος προσωπικού).

Ο δρομολογούμενος διαγωνισμός διαφοροποιείται από τον προηγούμενο του Οκτωβρίου ως προς το ότι το ελάχιστο τίμημα υποχωρεί από τα 6,4 στα 5,76 εκατ. ευρώ και το ερώτημα είναι το γιατί θα μπορούσε να υπάρξει αυτή τη φορά ενδιαφερόμενος, μόλις 2,5 μήνες μετά από το αποτυχημένο εγχείρημα της 14ης Οκτωβρίου.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν το εργοστάσιο της Shelman ως μια πολλά υποσχόμενη επένδυση, αρκεί κάποιος να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια. «Αν κάποιος υπολογίσει ένα αρχικό τίμημα στα 5,76 εκατ. και σ’ αυτό προσθέσει το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού και το κεφάλαιο κίνησης που θα χρειαστεί, τότε μιλάμε για ένα συνολικό απαιτούμενο ποσό της τάξεως των 20-25 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα μπορούσε να προκύψει από δανεισμό, των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης συμπεριλαμβανομένων. Αντίθετα, αν κάποιος προσπαθήσει να δημιουργήσει εκ του μηδενός μια τέτοια μονάδα, θα χρειαστεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αρχικό ενδιαφέρον

Κατά την πολυετή διαδικασία του πλειστηριασμού της μονάδας, αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και funds έχουν, έχουν επιδείξει αρχικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επένδυση. Παλαιότερα, οι άνθρωποι της EPS Wood είχαν επισκεφτεί για το σκοπό αυτό τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.

Μέσα στο φθινόπωρο επίσης, άλλος επενδυτής είχε συναντήσει τον Άδωνη Γεωργιάδη, με τον τελευταίο να έχει εκφράσει μέσα στη Βουλή (απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτο) την αισιοδοξία του για την έκβαση του πλειστηριασμού της 14ης Οκτωβρίου, ο οποίος ωστόσο απέβη άκαρπος. «Αυτό που πρέπει να δούμε στις 29 Δεκεμβρίου είναι το αν κάποια από τα σχήματα που είχαν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον αποφασίσουν να κατεβούν στο διαγωνισμό, ο οποίος άλλωστε έχει και κάπως χαμηλότερη τιμή εκκίνησης» δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι από τη Ροδόπη.

Το «μπαλάκι» στο Σύνδικο

Τι θα γίνει ωστόσο, αν και στον πλειστηριασμό της 29ης Δεκεμβρίου δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος; Τότε, το «μπαλάκι» των διαδικασιών επιστρέφει στον Σύνδικο, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις- θα επιχειρήσει νέο πλειστηριασμό με διαφοροποιημένους όρους, είτε ως προς το τίμημα, είτε ως προς τους συμπληρωματικούς όρους, είτε και προς τα δύο μαζί.

Στο σημείο που λέγεται ότι συμφωνούν όλοι (σύνδικος, πιστωτές, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και τοπικοί φορείς) είναι η προτεραιότητα του να πουληθεί το εργοστάσιο ως ενιαίο σύνολο προκειμένου να επαναλειτουργήσει και όχι να εκποιηθεί απλά ο εξοπλισμός του σε βιομηχανίες του εξωτερικού (κατά το παρελθόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον εξοπλισμό τόσο μια τουρκική εταιρεία, όσο και ένας πολυεθνικός Όμιλος αυστριακής προέλευσης).

Το τελευταίο σενάριο (πώληση μόνο του εξοπλισμού), θα επιλεγεί μάλλον ως τελευταία λύση και υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι άλλες προσπάθειες θα έχουν αποβεί άκαρπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v