Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Flexopack: Ιστορικό ρεκόρ ετήσιων κερδών από… το εννεάμηνο

Ισχυρή άνοδος κερδών και τζίρου στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας από την εισηγμένη. Τα κομβικά στοιχεία του success story.

Flexopack: Ιστορικό ρεκόρ ετήσιων κερδών από… το εννεάμηνο

H εισηγμένη Flexopack ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το πρώτο φετινό εννεάμηνο, τα οποία -κόντρα στις προκλήσεις του ενεργειακού κόστους και του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος- ήταν σαφώς υψηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά.

Ειδικότερα, η Flexοpack εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 40,7% (στα 114,4 εκατ. ευρώ), EBITDA κατά 58% (στα 21,41 εκατ.) και προ φόρων κερδών κατά 62,6% (στα 14,295 εκατ. ευρώ). Στις 30 Ιουνίου του 2022 τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 100,33 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι ο κύκλος εργασιών και η προ φόρων κερδοφορία του εννεαμήνου δεν υπερέβη μόνο μόνο τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις ολόκληρης της χρονιάς, αλλά και τις επιδόσεις όλων των προηγούμενων ετών! (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εννεάμηνο του 2022 οι πωλήσεις της Flexοpack διαμορφώθηκαν στα 114,4 εκατ. ευρώ και ήταν για παράδειγμα υπερδιπλάσιες από τις πωλήσεις ολόκληρου του 2010 (45,16 εκατ.). Αντίστοιχα τα προ φόρων κέρδη του φετινού εννεαμήνου ήταν τετραπλάσια από το αντίστοιχο μέγεθος ολόκληρου του 2010! (3,5 εκατ. ευρώ).

Ο όμιλος Flexοpack δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών προϊόντων παράγοντας υλικά εύκαμπτης πλαστικής συσκευασίας που απευθύνονται κατά κύριο στον κλάδο των τροφίμων και για να το πετύχει αυτό διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Αττική (Κορωπί), Πολωνία και Αυστραλία, καθώς και εμπορικές θυγατρικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διεθνοποιημένο Όμιλο, ο οποίος παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση στο μέτωπο της έρευνας και της καινοτομίας.

Η εισηγμένη απευθύνεται σε μια παγκόσμια αγορά που συνήθως παρουσιάζει μια μικρή ποσοστιαία αύξηση όγκου από χρόνο σε χρόνο και στη συγκεκριμένη αγορά κατέχει περιορισμένο μερίδιο, οπότε έχει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Η μεγάλη βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις της προηγούμενης δεκαετίας οφείλεται -μεταξύ άλλων- και στις υψηλές επενδύσεις που υλοποιεί κάθε χρόνο ο όμιλος (κατά μέσο όρο γύρω στα δέκα εκατ. ευρώ), οι οποίες κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούνται από τα επανεπενδυθέντα κέρδη, ενώ περισσεύουν και χρήματα για κάποιες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της. Έτσι, παρά την υλοποίηση υψηλών επενδύσεων κάθε χρόνο, ο καθαρός δανεισμός της Flexοpack είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με τα μεγέθη της, οπότε ο όμιλος δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την ανοδική πορεία των διεθνών επιτοκίων.

Πέραν αυτού, η εισηγμένη ανακοίνωσε πρόσφατα την σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 12,91 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου (τα 8,07 εκατ.) προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (επιλέξιμη δράση «εξωστρέφεια») άρα είναι ιδιαίτερα χαμηλού επιτοκίου. Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη χρηματοδότηση επένδυσης ύψους 16,1 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών υλικών στο εργοστάσιο του Κορωπίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v