Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για τις ενισχύσεις συζήτησε το ΔΣ του ΕΒΕΑ με τον υπουργό Εργασίας

«Ευελπιστούμε η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις», είπε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ ,Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Για τις ενισχύσεις συζήτησε το ΔΣ του ΕΒΕΑ με τον υπουργό Εργασίας

Οι πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη τόσο των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων σε αυτές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία δείχνει όχι απλά να αντέχει, αλλά να σταθεροποιείται και να βελτιώνεται, όπως πιστοποιεί και η σημαντική μείωση της ανεργίας. Στη θετική πορεία της οικονομίας, είπε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, συμβάλλουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Αναφερόμενη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, επεσήμανε: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στηρίζουμε τη σταδιακή επέκτασή της και σε άλλους κλάδους, με ευελιξία, και σε συνεννόηση, πάντα, με την αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου της οικονομίας».

Για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ανέφερε: «Ως ΕΒΕΑ, ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, ώστε να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις». Τέλος, η κυρία Εφραίμογλου αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτικών ισότητας, καθώς και σε εκείνες για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρείν, που αποτελούν και προτεραιότητες του ΕΕΔΕΓΕ, στο οποίο είναι πρόεδρος.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τόσο για την απασχόληση των ανέργων όσο για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.

Υπογράμμισε ότι «68.000 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν μόνο από τα 6 προγράμματα που ανακοινώσαμε σήμερα, με έμφαση στους νέους, στις γυναίκες, στους μακροχρόνια ανέργους και τα άτομα με αναπηρία. Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις που προσφέρονταν ετησίως δεν ξεπερνούσαν τις 10.000. Αυτό και μόνο δείχνει τη διαφορά!».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αναβαθμίζεται ουσιαστικά το σύστημα κατάρτισης, με στόχο οι πόροι που διατίθενται να πιάνουν τόπο». Επεσήμανε ακόμα ότι, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, «ξεκίνησε πρόσφατα ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης 120.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για 150.000 εργαζομένους».

Τόνισε ότι «οι άνεργοι περνούν για πρώτη φορά τις πύλες των Πανεπιστημίων για κατάρτιση, ενώ παράλληλα η ΔΥΠΑ συνεργάζεται σε αυτόν τον τομέα με διεθνούς κολοσσούς, όπως η Google, η Microsoft, η Amazon, και η Cisco». Σημείωσε, τέλος, ότι «όλες αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης συνέβαλαν στη σημαντική μείωση της ανεργίας από 17,5% το καλοκαίρι του 2019 στο 11,6% τον Οκτώβριο 2022. Η ανεργία μειώθηκε και τον Οκτώβριο, παρά το ότι είναι ένας μήνας που λήγουν πολλές εποχικές συμβάσεις. Είναι μια ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία αντέχει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v