Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 30 Ιανουαρίου προσφορές για τρεις διαγωνισμούς στο Ελληνικό

Την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου αλλά και του Vouliagmenis Mall αναμένει η Lamda Development.

Στις 30 Ιανουαρίου προσφορές για τρεις διαγωνισμούς στο Ελληνικό

Με νέο χρονοδιάγραμμα οργανώνεται το πρόγραμμα των τριών εν εξελίξει διαγωνισμών με κατασκευαστικό αντικείμενο στο Ελληνικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχωρησιούχος Lamda Development όρισε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους την 30ή Ιανουαρίου 2023.

Ειδικότερα, ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην οριστικοποίηση του αναδόχου για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού, αρχικού προϋπολογισμού 100-120 εκατ. ευρώ, ο οποίος ενδέχεται να μειωθεί μετά τις σχετικές τροποποιήσεις. Όπως είχε ενημερώσει ο CEO του ομίλου της Lamda Development Οδ. Αθανασίου, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε από τον Δεκέμβριο του 2022 για τον Ιανουάριο του 2023, καθώς υπήρξαν τροποποιήσεις όσον αφορά τον τρόπο ανάπτυξης και ζητήθηκαν αντίστοιχες προσαρμογές των προσφορών από τους διεκδικητές, δηλαδή τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, Άβαξ και σε κοινοπρακτικό σχήμα ο όμιλος Μυτιληναίος και η Iντρακάτ, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Εφόσον διατηρηθεί η εν λόγω ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, εκτιμάται ότι στο α’ τρίμηνο του 2023 θα αναδειχθεί ανάδοχος και το έργο θα είναι έτοιμο κατασκευαστικά στο τέλος του 2024.

Για τις 30 Ιανουαρίου, ωστόσο, έχει μεταφερθεί και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό (ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τον Φεβρουάριο) αλλά και ο διαγωνισμός για την ανάθεση του μελετητικού σκέλους κατασκευής του Εμπορικού Κέντρου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Όσον αφορά το Πάρκο, ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση συνολικά 2.000 στρεμμάτων ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Όσον αφορά το Vouliagmenis Mall, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζεται πως διενεργείται το πρώτο σκέλος του διαγωνισμού που θα αναδείξει τον ανάδοχο που θα αναλάβει τη μελετητική φάση του έργου (σύμβαση Early Contractor Involvement). Το νέο mega εμπορικό κέντρο της Lamda Development θα κατασκευαστεί στο βόρειο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, σε άμεση γειτνίαση με τον οδικό άξονα αλλά και πρόσβαση σε μετρό. Θα έχει συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. με περίπου 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων. Θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens της Lamda στο Μαρούσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως στο κτιριακό συγκρότημα προβλέπεται -μέσω του σχετικού MoU που έχουν υπογράψει- να δημιουργηθούν και γραφειακοί χώροι 40.000 τ.μ. που θα στεγάσουν την Τράπεζα Πειραιώς. Εφόσον δεν υπάρξει μετακίνηση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών, εκτιμάται ότι η ανάδειξη αναδόχων για τα παραπάνω έργα θα ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη του 2023.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 εκτιμάται επίσης ότι θα υπογραφεί και το δεύτερο σκέλος της σύμβασης με την κοινοπραξία Ιntrakat-Bouygues, που αφορά στο αμιγώς κατασκευαστικό έργο του Πύργου Διαμερισμάτων στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Υπενθυμίζεται πως το έργο βρίσκεται ήδη στην εκκίνησή του, καθώς ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικές διαδικασίες πασαλοποίησης.

Επίσης, όπως έχει ενημερώσει η διοίκηση της Lamda Development, έως τον Μάιο του 2023 αναμένεται και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το δεύτερο mall, το Marina Galleria.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v