Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fourlis: Ντεμπούτο για την Holland & Barrett στην ελληνική αγορά

Ανοιξαν δυο καταστήματα σε Κηφισιά και Γλυφάδα, έρχεται τρίτο στο The Mall Athens. Στόχος έξι σημεία πώλησης το 2023. Οι υψηλές ταχύτητες στην αγορά και ο ανταγωνισμός με τα φαρμακεία.

Fourlis: Ντεμπούτο για την Holland & Barrett στην ελληνική αγορά

Έξι καταστήματα θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2023 η Holland & Barrett, σύμφωνα με τα σχέδια του ομίλου Fourlis, που ενεργοποιούνται με το άνοιγμα των τριών πρώτων σημείων.

Τα δύο, σε Κηφισιά και Γλυφάδα, λειτουργούν εδώ και λίγα 24ωρα και το τρίτο, στο The Mall Athens, αναμένεται να ανοίξει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί e-shop και μέχρι το τέλος του έτους να προστεθούν τουλάχιστον άλλα τρία καταστήματα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη γίνονται διερευνητικές συζητήσεις για το Athens Metro Mall και άλλα σημεία.

Το τρέχον έτος θα γίνει και η προετοιμασία για το ντεμπούτο της Holland & Barrett σε Ρουμανία και Βουλγαρία, πιθανότατα από το 2024. Πρόκειται για χώρες στις οποίες αναπτύσσει ήδη δραστηριότητα ο όμιλος Fοurlis με τα δίκτυα ΙΚΕΑ και Intersport. Η διοίκηση του ομίλου Fourlis, όπως έχει αναφέρει, στοχεύει σε δίκτυο 120 καταστημάτων Holland & Barrett στα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Holland & Barrett, με ιστορία 150 ετών, έχει ηγετική θέση στην Ευρώπη, με πάνω από 1.600 καταστήματα και τζίρο 831 εκατ. ευρώ (726,7 εκατ. στερλίνες το 2021). Μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που πέτυχε ο όμιλος Fοurlis με την βρετανική εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων υγείας και ευεξίας εγκαινιάζει μια νέα δραστηριότητα στο retail και είσοδο σε μια νέα αγορά, που αναδύει ευκαιρίες και προκλήσεις.

Εξάλλου, τα καταστήματα Holland & Barrett αδειοδοτούνται από τον ΕΟΦ και έχουν άλλες απαιτήσεις τροφοδοσίας και άλλες προδιαγραφές συγκρινόμενα με τα καταστήματα αθλητικών ειδών ή επίπλων που ήδη λειτουργεί ο όμιλος. Αυτές οι ιδιαιτερότητες έφεραν και μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων της αλυσίδας.

Το εγχείρημα καλλιεργεί προσδοκίες για μελλοντικές αποδόσεις σε μια αγορά που δραστηριοποιούνται κυρίως φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα. Η αξία της αγοράς εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ενώ αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και μετά την πανδημία, που προκάλεσε έξαρση της ζήτησης βιταμινών, συμπληρωμάτων και προϊόντων αυτοθεραπείας. Η ανάπτυξη προωθείται και από τα ίδια τα φαρμακεία λόγω των καλύτερων περιθωρίων κέρδους των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ακόμη και μετά τις αυξησεις από τους προμηθευτές λόγω πληθωρισμού και αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πάντως ενδεικτικό αποτύπωμα της νέας δραστηριότητας στα μεγέθη του ομίλου Fourlis αναμένεται ουσιαστικά το 2025, οπότε και οι πωλήσεις, με βάση το στόχο της διοίκησης, θα είναι στα 50 εκατ. ευρώ συνεισφέροντας στον συνολικό κύκλο εργασιών, που προβλέπεται να φτάσει στα 750 εκατ. ευρώ από περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v