Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις διεκδικητές για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη που πουλά η doValue

Ποιοι πέρασαν στον β' γύρο για το χαρτοφυλάκιο με ρυθμισμένα βάσει του ν. 3869 δάνεια συνολικής απαίτησης €279 εκατ. Τα χαρακτηριστικά, η αξία των εξασφαλίσεων και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα.

Τρεις διεκδικητές για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη που πουλά η doValue

Τρεις επενδυτές πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης χαρτοφυλακίου με δάνεια (σ.σ. κυρίως στεγαστικά) τα οποία έχουν ρυθμιστεί βάσει του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) και βγήκαν προς πώληση από την doValue Greece, για λογαριασμό της τιτλοποίησης Cairo.

Οι Fortress, Lone Star και Bracebridge Capital αποτελούν, σύμφωνα με όσα λέγονται στην αγορά, τους τρεις επενδυτές που απέκτησαν τη δυνατότητα, αφού διενεργήσουν έλεγχο επί του χαρτοφυλακίου, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Το project Suez, όπως ονομάζεται, αφορά σε δάνεια ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες. Το 92% του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη πριν το 2020 και έκτοτε τηρεί τη ρύθμιση. Το υπόλοιπο 8% αφορά σε δάνεια που εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του ίδιου νόμου.

Η αξία των εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου (σ.σ. ως επί το πλείστον κατοικίες) ανέρχεται σε 186 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις ανήκουν σε SPVs της τιτλοποίησης Cairo, ενώ ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Από την παραπάνω διάρθρωση (σ.σ. 92% ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα) γίνεται αντιληπτό ότι το βασικό κριτήριο του ελέγχου θα αποτελέσει η ιστορικότητα πληρωμών των δανειοληπτών. Δεδομένου του ότι τα δάνεια έχουν ρυθμιστεί προ του 2020, υπάρχουν αναλυτικά ιστορικά στοιχεία συμπεριφοράς.

Από τη συνολική εικόνα της αγοράς προκύπτει ότι η συνέπεια των δανειοληπτών, με ρύθμιση νόμου Κατσέλη, είναι αντίστοιχη, αν όχι υψηλότερη, αυτής που επιδεικνύουν δανειολήπτες που έλαβαν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις από τράπεζες/servicers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v