Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα top picks της Alpha Finance για το 2023

Η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικά περιθώρια ανόδου. Η αβεβαιότητα λόγω εκλογών και το διεθνές περιβάλλον.

Τα top picks της Alpha Finance για το 2023

Για την είσοδο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σε ένα νέο «ενάρετο κύκλο» κάνει λόγο η Alpha Finance σε ανάλυσή της, στην οποία διατηρεί μια συνολικά ανοδική άποψη για την αγορά. Το ισχυρό ξεκίνημα του έτους (10% τον Ιανουάριο, η τρίτη υψηλότερη επίδοση από το 2000), μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, είναι ενδεικτικά της δυναμικής της ελληνικής αγοράς.

H χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι η αγορά μπορεί να εισέλθει σε έναν πολυετή ενάρετο κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη συμμετοχή των επενδυτών και υψηλότερες αποτιμήσεις, απόρροια μιας σειράς θετικών παραγόντων.

Τα τοπ picks για φέτος

Οι μετοχές που προτείνει προς παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του 2023 είναι η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο 2,25 ευρώ και περιθώριο ανόδου 24% (ανάκαμψη και επιτόκια), η Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο 5 ευρώ και περιθώριο ανόδου 16% (επιτόκια και σταθερά θεμελιώδη μεγέθη), η Motor Oil με τιμή-στόχο 25,56 ευρώ και περιθώριο ανόδου 20% (ΑΠΕ/βιώσιμη πρόταση, δυναμική της αγοράς διύλισης),η  Μυτιληναίος με τιμή-στόχο 31,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 37% (νέο σχέδιο μετασχηματισμού-ενέργεια/μεταλλεύματα/υποδομές- παραχωρήσεις) και ο ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο 16,90 ευρώ και περιθώριο ανόδου 35% (σταθερά θεμελιώδη μεγέθη, μερισματική απόδοση). Άλλες εταιρείες που αρέσουν είναι οι ΕΧΑΕ (market-proxy, momentum), Τιτάν (ανάκαμψη λειτουργικών επιδόσεων), Fourlis (αξία και αποκρυστάλλωση από την εισαγωγή της REIT), ΔΕΗ (έκπτωση αποτίμησης, προοπτικές εξαγορών και συγχωνεύσεων).

Το εξωτερικό περιβάλλον και το ΧΑ

Το μακροοικονομικό περιβάλλον θα στηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα και τα μάκρο θα παραμείνουν υποστηρικτικά και μετά το 2023, με το πρόγραμμα RRF της ΕΕ να στηρίζει την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ η ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) υποδηλώνει μεγαλύτερη διάθεση για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφραστεί σε περισσότερες εισροές για τις εισηγμένες.

Η χώρα έρχεται πιο κοντά στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο είναι πιθανό να επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προετοιμάζοντας τον δρόμο για περισσότερη επενδυτική δραστηριότητα και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Παράλληλα και οι μικροοικονομικές εξελίξεις είναι επίσης υποστηρικτικές. Η Alpha Finance πιστεύει ότι δύο από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς προς παρακολούθηση είναι οι τράπεζες και η ενέργεια. Οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών είναι εξαιρετικά καλές, υποστηριζόμενες από θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, υψηλότερα επιτόκια και ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού. Η χρηματιστηριακή αναμένει ανοδικές αναθεωρήσεις, με τους δείκτες απόδοσης RoTE να κινούνται σε διψήφια ποσοστά και δίνει υψηλή πιθανότητα στην επαναφορά του μερίσματος. Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε κατάσταση μετασχηματισμού, με έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στα έργα που βελτιώνουν την αποδοτικότητα, γεγονός που δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές στο μέλλον.

Οι βασικοί κίνδυνοι και οι εγχώριες εκλογές

Μια νέα αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές μετοχών θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στην εγχώρια αγορά, καθώς παραμένει ασαφές κατά πόσον οι μακροοικονομικές προβλέψεις και η νομισματική πολιτική έχουν αποτιμηθεί πλήρως, κατά την άποψη της χρηματιστηριακής. Οι επικείμενες εγχώριες εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν επίσης έναν παράγοντα που θα υποδαυλίσει την αβεβαιότητα στην αγορά. H άποψη της Alpha Finance είναι ότι οι επενδυτές μπορεί να προεξοφλήσουν ένα θετικό σενάριο νωρίτερα παρά αργότερα.

Η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη σε αυτά τα επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικά περιθώρια ανόδου. Η αγορά διαπραγματεύεται με 5,5 φορές τον δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (ΕV/EBITDA) έναντι 7,8 φορές του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 και 8,6 φορές του δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,55 φορές σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV) και έκπτωση περίπου 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v