Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιάμισιης: Το 2023 θα είναι καλή χρονιά για την HELLENiQ ENERGY

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για την έκτακτη εισφορά επί των κερδών που θα κληθεί να καταβάλει. Ποιες είναι οι εξελίξεις στα μέτωπα των παραχωρήσεων, στις ΑΠΕ και στα πετροχημικά.

Σιάμισιης: Το 2023 θα είναι καλή χρονιά για την HELLENiQ ENERGY

Μετά από μια πολύ καλή χρονιά, όπως αναδείχθηκε το 2022, αναμένουμε καλά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2023, αλλά και για το σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας χθες στους αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου.

Όπως αναφέρθηκε η έκτακτη εισφορά για τα κέρδη της HELLENiQ ENERGY το 2022 θα καταβληθούν στο β’ εξάμηνο του 2023. Η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν επίσημη ενημέρωση για φορολόγηση των κερδών και του 2023. Το ποσό που αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μετά την σχετική απόφαση της Κομισιόν, υπολογίζεται σε 304 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι η έκτακτη φορολόγηση θα επηρεάσει τα νούμερα του ομίλου, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να τιμωρούμαστε για τις επενδύσεις». Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι «θα το αντιμετωπίσουμε».

Αναφερόμενος εξάλλου στον τομέα του upstream και τις παραχωρήσεις για έρευνα υδρογονανθράκων που έχει αναλάβει ο όμιλος σε Ιόνιο και Κρήτη έκανε γνωστό ότι η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις προβλέπεται να ληφθεί στους επόμενους 18 με 24 μήνες.

Η HELLENiQ ENERGY προβλέπει ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός με την Τουρκία, καθώς η γειτονική χώρα συνεχίζει να προμηθεύεται αδιάλειπτα πετρέλαιο από τη Ρωσία. Για τον τομέα των πετροχημικών επισημάνθηκε ότι συνεχίζουν να έχουν αδύναμες αποδόσεις, αλλά προσδοκάτε ανάκαμψη στο β’ τρίμηνο του έτους.

Για τις ΑΠΕ, τέλος αναφέρθηκε ότι ο όμιλος έχει υποβάλλει αιτήσεις για όρους σύνδεσης έργων 600 έως 700 MW με στόχο τους επόμενους 12 με 18 μήνες να διαθέτει πράσινη ενέργεια συνολικής ισχύος 600 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v