Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ-ENEL: Το πιθανό τίμημα, το EV/EBITDA 2023 και η δικαστική εκκρεμότητα

Πώς κρίνουν αναλυτές τους όρους της επερχόμενης συμφωνίας. Ποια η επίπτωση στην κερδοφορία του ιταλικού ομίλου, αν χάσει τη δικαστική διαμάχη με τη ρουμανική κυβέρνηση για την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη ΑΠΕ.

ΔΕΗ-ENEL: Το πιθανό τίμημα, το EV/EBITDA 2023 και η δικαστική εκκρεμότητα

Ο οργανισμός της ΔΕΗ ετοιμάζεται για υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) με την ιταλική ENEL, που θα αφορά στο σύνολο της δραστηριότητας των Ιταλών στη Ρουμανία (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, ποσοστά σε τρεις εταιρείες διανομής και το 100% δύο εταιρειών προμήθειας ρεύματος).

Στο παραπάνω πλαίσιο, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική), για πιθανή σύναψη μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση για το τίμημα εξαγοράς της ENEL.

Το ύψος του συζητούμενου δανείου κινείται στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί τα νούμερα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει το τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ, με δανεισμό 800 εκατ. ευρώ και equity 500 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα αναλάβει δανεισμό της δραστηριότητας της ENEL σε Ρουμανία, ύψους περίπου 550-600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρόκειται για συμφωνία με καλούς, για τη ΔΕΗ, όρους καθώς αγοράζει με EV/EBITDA τρέχουσας χρήσης 5,42x. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ENEL για επίτευξη EBITDA της τάξης των 350 εκατ. ευρώ από την προς πώληση δραστηριότητα.

Στο 9μηνο 2022 η δραστηριότητα της ENEL σε Ρουμανία εμφάνισε ζημιογόνα EBITDA (26 εκατ. ευρώ), λόγω των υψηλών ζημιών σε προμήθεια (ζημιές EBITDA 137 εκατ. ευρώ). Το 2020, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την άνοδο της τιμής φ/α, η ρουμανική δραστηριότητα της ENEL παρήγαγε EBITDA 310 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ, τα 83 εκατ. ευρώ από τη διανομή και τα υπόλοιπα από την προμήθεια ρεύματος.

Η ENEL διέθετε στο τέλος του 2021, μέσω της 100% θυγατρικής της, ENEL Green Power Romania, πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 534 MW (498 ΜW αιολικά και 36 MW φωτοβολταϊκά). Η εγκατεστημένη ισχύς των παραπάνω πάρκων -πρέπει να- έχει διευρυνθεί καθώς είχε υπό κατασκευή στο τέλος του 2021 άλλα 170 MW. Επίσης, διαθέτει στο pipeline 1 GW για το μεσοπρόθεσμο διάστημα (τριετία;) και άδειες 4 GW.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εγκατεστημένη και υπό κατασκευή ισχύς ΑΠΕ (534 MW + 170 MW) αποτιμάται περίπου 700 εκατ. ευρώ και το pipeline περίπου 300 εκατ. (EV περίπου 1 δισ. ευρώ). Οι -πλειοψηφικές- συμμετοχές στις τρεις εταιρείες διανομής αποτιμώνται περί τα 600 εκατ. ευρώ (σ.σ. υπάρχει το ερώτημα αν κάποια εξ αυτών ή όλες αποτελεί παραχώρηση) και η προμήθεια ρεύματος αποτιμάται περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει, όμως, η εξής σημαντική εκκρεμότητα: η ρουμανική κυβέρνηση έχει επιβάλει φόρο σε υπερκέρδη ΑΠΕ και η ENEL έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης. Αν χάσει την υπόθεση, η επίπτωση στην κερδοφορία θα είναι σημαντική. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να περικόψει ως και το 30% των EBITDA της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων ανά τον κόσμο, προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό του, που δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από την ενεργειακή κρίση. Η πώληση της δραστηριότητας σε Ρουμανία αποτελεί μέρος του προγράμματος.

Η απόφαση να βγουν «πακέτο» η δραστηριότητα σε ΑΠΕ, διανομή και προμήθεια ρεύματος περιόρισε τον αριθμό των ενδιαφερόμενων επενδυτών, εξέλιξη που μείωσε τον ανταγωνισμό, υποβοηθώντας τη ΔΕΗ. Ο εγχώριος όμιλος κατέθεσε τη δεσμευτική προσφορά του για τα παραπάνω assets στις 18 Νοεμβρίου και ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε η έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την ENEL.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v