Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CPI: Ανοίγει ο δρόμος για μέρισμα από το 2024

Ποιες είναι οι προοπτικές της εισηγμένης για έσοδα και κέρδη. Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει και πώς σχεδιάζει να τις ξεπεράσει μέσα στο διεθνές ασταθές περιβάλλον. Ποιοι είναι οι στόχοι για εξαγορές. Ανοίγει το πεδίο για μέρισμα.

CPI: Ανοίγει ο δρόμος για μέρισμα από το 2024

Για διατήρηση οικονομικών επιδόσεων την τρέχουσα χρήση που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου του 2023, αλλά και για αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της CPI, έκανε λόγο ο πρόεδρος της εισηγμένης Χρήστος Παπαθάνος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της CPI Άρης Παπαθάνος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης (Ιούλιος έως Δεκέμβριος του 2022) η CPI υποχρεώθηκε σε μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως του 2%, ενώ παράλληλα διατήρησε τη λειτουργική της κερδοφορία (EBITDA) στα ίδια περίπου επίπεδα. Στο οκτάμηνο της χρήσης (έως και τέλη Φεβρουαρίου 2023) η CPI σημείωσε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 2%, ενώ για το σύνολο της χρήσης αναμένονται οικονομικές επιδόσεις που θα κυμανθούν κοντά στις αντίστοιχες περυσινές. Γενικότερα, η εταιρεία αντιμετώπισε αύξηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες κόστους (π.χ. ενέργεια, ενοίκια αυτοκινήτων, χρεωστικοί τόκοι), πλην όμως έχει καταφέρει να περιορίσει κάποιες άλλες κατηγορίες δαπανών.
  • Η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο στη Ρωσία και τις τιμές της ενέργειας «πάγωσε» ως ένα βαθμό την αγορά, ενώ η υλοποίηση κάποιων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα έτρεξε με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Έτσι, ενώ ο αρχικός στόχος της CPI για τη φετινή χρήση αναφερόταν σε μια αύξηση εσόδων κοντά στο 7%-8%, τελικά αυτά θα κυμανθούν κοντά στα περυσινά επίπεδα. Το ευχάριστο πάντως για την εισηγμένη εταιρεία είναι ότι αυξάνεται η ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών, τομέας στον οποίον η CPI καταγράφει ανοδική πορεία.
  • Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζονται, παρά τις κινήσεις της εταιρείας να αυξήσει τα αποθέματά της. Εκτιμάται πάντως πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί έως το τέλος του 2023.

Προοπτικές-εξαγορές

Ο διευθύνων σύμβουλος της CPI εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων την πρόκληση των εταιρειών πληροφορικής να φέρουν σε πέρας τόσο μεγάλο όγκο εργασιών από τα έργα που ήδη τους ανατίθενται.

Αυτή την περίοδο η CPI εξετάζει θέματα στρατηγικής ανάπτυξης, στα οποία συγκαταλέγονται η διεύρυνση της προσφερόμενης προϊοντικής γκάμας, καθώς και η μη οργανική ανάπτυξη, μέσα από ενδεχόμενες εξαγορές και συνεργασίες (εστιάζονται οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να αναζητηθούν επενδυτικές ευκαιρίες).

«Δεν θα προχωρήσουμε σε εξαγορές, αν αυτές δεν συνοδεύονται από ουσία. Δεν θα κάνουμε κάποια κίνηση, απλά για εντυπωσιασμό», τόνισε ο Άρης Παπαθάνος.

Ανοίγει το πεδίο για μέρισμα

Τέλος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων:

  1. Η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως το 10% των συνολικών τίτλων για την επόμενη διετία, σε εύρος τιμών μεταξύ 0,30 και ενός ευρώ). Η εταιρεία είχε ψηφίσει και κατά το παρελθόν αντίστοιχη διάταξη, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε αγορές ιδίων τίτλων.
  2. Τη χρησιμοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών, προκειμένου να διαγράψει ισόποσο υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών. Με αυτό τον τρόπο, το λογιστικό υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών σχεδόν θα μηδενιστεί, με αποτέλεσμα η CPI να έχει τη δυνατότητα (αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων) να προχωρήσει από του χρόνου στη διανομή μερισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v