Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά τη διαδικασία για είσοδο στο ΧΑ η Optima Bank

Έκτακτη Γ.Σ. για split μετοχών, συμψηφισμό ζημιών και εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. να αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση/κατάργηση δικαιώματος προτίμησης. Μετά τις εκλογές η συνδυασμένη προσφορά. Το ελάχιστο ύψος της ΑΜΚ.

Ξεκινά τη διαδικασία για είσοδο στο ΧΑ η Optima Bank

Την προεργασία για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκινά η Optima Bank, με πρόθεση τη διενέργεια της συνδυασμένης, όπως όλα δείχνουν, προσφοράς μετά τις εκλογές και την ανάδειξη κυβέρνησης.

Το Δ.Σ. της τράπεζας συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Μαρτίου, με θέματα την προετοιμασία της τράπεζας, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της στο Χ.Α. Στην ατζέντα της συνέλευσης περιλαμβάνεται μείωση μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής) για συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων, καθώς και μείωση της ονομαστικής αξίας με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού μετοχών (split).

Τέλος, ζητείται να εξουσιοδοτήσουν οι μέτοχοι το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με περιορισμό ή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Υπάρχουν μέτοχοι όπως η Motor Oil (12,06%) που έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να αποεπενδυθούν από την τράπεζα, κατά την εισαγωγή στο Χ.Α. Αν η παραπάνω πρόθεση δεν έχει μεταβληθεί, θα πρόκειται περί συνδυασμένης διάθεσης νέων (με μερική ή ολική κατάργηση δικαιώματος προτίμησης) και υφιστάμενων μετοχών.

Σειρά δημοσιευμάτων, μετά από σχετική ενημέρωση που διενήργησε η διοίκηση της τράπεζας στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, προσδιόριζαν την αύξηση κεφαλαίου (σ.σ. κεφάλαια που σκοπεύει να αντλήσει η τράπεζα μέσω της συνδυασμένης προσφοράς) σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Στο σχήμα αναδοχής περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα και η Αlpha Bank.

Η εισαγωγή θα σηματοδοτήσει και την αυτόματη μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιών, ύψους 60 εκατ. ευρώ,  σε μετοχές καθώς στα γεγονότα υποχρεωτικής μετατροπής περιλαμβάνεται η εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην περίπτωση μετατροπής το ανεξόφλητο κεφάλαιο της ομολογίας θα διαιρείται με την τιμή μετατροπής (21,30 ευρώ). Έτσι τα ίδια κεφάλαια θα ξεπεράσουν τα 325 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας (σ.σ. οικονομικές καταστάσεις δεν έχουν αναρτηθεί), στο τέλος του 2022 το υπόλοιπο των χορηγήσεων ανερχόταν σε 1,7 δισ. ευρώ (1 δισ. στο τέλος του 2021), τα οποία αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα δάνεια προς επιχειρήσεις. Για τη φετινή χρονιά, η τράπεζα σχεδιάζει νέες εκταμιεύσεις δανείων άνω του 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με την αύξηση των μεγεθών αυξάνεται το δίκτυο (27 καταστήματα) και το προσωπικό (450 άτομα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v