Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη κερδών για την ElvalHalcor

Η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να προτείνει στην επικείμενη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή διπλάσιου μερίσματος ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι.

Εκτίναξη κερδών για την ElvalHalcor

Μετά από μια εξαιρετική περυσινή οικονομική χρήση, η ElvalHalcor εξακολουθεί μεν να παραμένει αισιόδοξη για την περαιτέρω ανάπτυξή της σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, πλην όμως διστάζει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, λόγω μιας σειράς αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζουν το διεθνές περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, το 2022 η ElvalHalcor αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 2,88 στα 3,71 δισ. ευρώ, το «προσαρμοσμένο EBITDA» από τα 166,8 στα 271,2 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 215,3 στα 326,2 εκατ. ευρώ και την καθαρή της κερδοφορία από τα 111,6 στα 159,3 εκατ. ευρώ. 

Στην πράξη, η εκτόξευση των κερδών οφείλεται αφενός στον υψηλότερο όγκο των πωλήσεων (+5,2%, δηλαδή +8,2% στα προϊόντα αλουμινίου και -0,5% στα προϊόντα χαλκού) και στη γενικότερη στροφή προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και αφετέρου στη (λογιστική) θετική επίδραση των τιμών των μετάλλων, η οποία αντανακλάται στη διαφορά μεταξύ του EBITDA και του «προσαρμοσμένου EBITDA».

Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να προτείνει στην επικείμενη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή διπλάσιου μερίσματος ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τις οικονομικές επιδόσεις του 2022, η ElvalHalcor διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 4, 1,36% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία και με πολύ σημαντική μερισματική απόδοση.

Κύκλοι της αγοράς πάντως θεωρούν πολύ δύσκολη υπόθεση το να προβλέψει κάποιος με ασφάλεια τη φετινή πορεία της ElvalHalcor, για μια σειρά από λόγους, όπως:

  • Η ζήτηση στη διεθνή αγορά φρέναρε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ η φετινή χρονιά αναμένεται αβέβαιη.
  • Είναι πολύ πιθανόν να μην επαναληφθούν φέτος τα λογιστικά κέρδη από την άνοδο των τιμών των μετάλλων (διαφορά μεταξύ EBITDA και προσαρμοσμένου EBITDA στα 54,9 εκατ. ευρώ).
  • Το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται αυξημένο, όχι μόνο γιατί ανέβηκε πέρυσι το καθαρό χρέος του Ομίλου στα 955,5 εκατ. ευρώ (στο 99% της καθαρής θέσης, με δείκτη καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA στο 3,52), αλλά και εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Πάντως, ένα σημαντικό τμήμα του δανείου έχει είτε σταθερό είτε «κλειδωμένο» επιτόκιο, ενώ παράλληλα φέτος θα γίνει προσπάθεια μείωσης του καθαρού δανεισμού καθώς οι προβλεπόμενες επενδύσεις είναι περιορισμένες, μετά την περυσινή επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου.
  • Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το κόστος ενέργειας παρουσιάζεται αυτή την περίοδο αποκλιμακωμένο σε σχέση με το περυσινό φθινόπωρο.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ElvalHalcor παρά τις αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος δηλώνει πως «κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα είτε θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Οι επενδύσεις αυτές οι οποίες αυξάνουν περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας επικεντρώθηκαν σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v