Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργιακό κύμα πλήττει την μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, απαντούν οι εργαζόμενοι του βελγοολλανδικού ομίλου Ahold–Delhaize στην απόφασή του να «ιδιωτικοποιήσει» μέρος του δικτύου της βελγικής θυγατρικής του Delhaize.

Απεργιακό κύμα πλήττει την μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, έως την ερχόμενη Δευτέρα, απαντούν οι εργαζόμενοι του βελγοολλανδικού ομίλου Ahold- Delhaize στην απόφασή του να «ιδιωτικοποιήσει» μέρος του δικτύου της Delhaize. Η βελγική θυγατρική του βελγοολλανδικού ομίλου, στον οποίο ανήκει και η ΑΒ Βασιλόπουλος, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 128 καταστήματά της σε franchisees.

Όπως μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, την Τετάρτη και την Πέμπτη τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Η συνδικαλιστική οργάνωση CNE δήλωσε στη βελγική εφημερίδα De Standaard ότι οι απεργιακές κινητοποιήσουν θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Για την επόμενη Τρίτη έχει οριστεί η νέα συνάντηση της διοίκησης της αλυσίδας και συνδικάτων.

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί, όπως μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ότι το προσωπικό που απασχολείται σήμερα στα καταστήματα που επηρεάζονται από την απόφαση της θα μεταφερθούν στους νέους ιδιοκτήτες με τους υφιστάμενους όρους απασχόλησης, όπως προβλέπει ο βελγικός νόμος σε περίπτωση εξαγοράς.

Η Delhaize πάντως κατήγγειλε τη συλλογική σύμβαση εργασίας πριν από δύο εβδομάδες. Εν αντιθέσει με τη δέσμευση που υπάρχει για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στα κεντρικά γραφεία και στις αποθήκες θα υπάρξουν απολύσεις καθώς μια σειρά από θέσεις θα χαθούν όταν τα καταστήματα περάσουν στους νέους ιδιοκτήτες.

Στην ανακοίνωσή της η Ahold-Delhaize υποστηρίζει ότι η λειτουργία των 128 καταστημάτων από τοπικούς επιχειρηματίες, θα της δώσει την ευκαιρία να ανταποκριθεί καλύτερα στις τοπικές συνθήκες στο μέλλον.

Η Delhaize, διαθέτει δίκτυο 764 καταστημάτων στο Βέλγιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 636 ανεξάρτητα συνδεδεμένα καταστήματα Delhaize με τις επωνυμίες AD Delhaize, Proxy Delhaize και Shop & Go. Με την προτεινόμενη αλλαγή, όλα τα καταστήματα Delhaize θα ενταχθούν σε ένα μοντέλο.

Ο Wouter Kolk, διευθύνων σύμβουλος της Ahold Delhaize Ευρώπης & Ινδονησίας, γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει και η Ελλάδα και η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, δήλωσε: «η Delhaize διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και η πρόθεση που ανακοινώθηκε σήμερα στοχεύει στην ενίσχυση της Delhaize».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v