Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: Η «επόμενη μέρα» μετά την περσινή εκτόξευση των κερδών

Αρχισε να αποδίδει η στρατηγική για εστίαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πράσινη μετάβαση, επισημαίνει η διοίκηση.

Viohalco: Η «επόμενη μέρα» μετά την περσινή εκτόξευση των κερδών

Μετά την εκτόξευση των περσινών καθαρών κερδών του Ομίλου Viohalco στα 266,1 εκατ. ευρώ, οι αναλυτές προσδοκούν για φέτος μια χρονιά με σαφώς ικανοποιητική κερδοφορία, την ώρα που η διοίκηση του Ομίλου μιλά για θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Ειδικότερα, ο Όμιλος Viohalco αύξησε πέρυσι τις πωλήσεις του από τα 5,37 στα 6,98 δισ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 426 στα 649 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη του από τα 195 στα 266,1 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στο 1,955 δισ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 2,057 δισ. ευρώ (περίπου το ένα τρίτο αυτού έχει «κλειδωμένο» επιτόκιο, ενώ το υπόλοιπο είναι συνδεδεμένο με το Euribor). Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώνεται στο 3,18.

Με βάση το κλείσιμο της μετοχής και τα περυσινά αποτελέσματα, η μετοχή διαπραγματεύεται στο ΧΑ με δείκτη P/E μόλις 4,4, 41% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία και με μερισματική απόδοση 2,7% (τετραπλασιασμός μερίσματος στο 0,12 ευρώ), παρά το γεγονός ότι θα μοιραστεί μόλις το 11,7% των ενοποιημένων καθαρών κερδών.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή πορεία της εισηγμένης, τα στελέχη του Ομίλου αποφεύγουν να προχωρήσουν σε προβλέψεις, πλην όμως επαναλαμβάνουν πως εδώ και χρόνια έχει αρχίσει να αποδίδει η στρατηγική για εστίαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα τώρα με τους αναλυτές, το 2022 θα εξελιχτεί σε μια ακόμη πολύ καλή χρονιά για τον Όμιλο, ανεξάρτητα από το αν αυτός καταφέρει να επαναλάβει την ιδιαίτερα υψηλή περυσινή επίδοση.

Με βάση εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων, η Cenergy είναι σε θέση να αυξήσει περαιτέρω την κερδοφορία της μέσα στο 2023, πράγμα που φαίνεται να είναι δύσκολο για την ElvalHalcor (σημεία κόπωσης της ζήτησης στο εξωτερικό από το δεύτερο μισό του 2022) και τις εταιρείες χάλυβα (είχαν επιτύχει εξαιρετικά υψηλά περιθώρια κέρδους κατά το πρώτο μισό του 2022), ενώ παράλληλα ανασταλτικά θα επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης, το οποίο θα διογκωθεί λόγω της ανοδικής πορείας που διαγράφει το Euribor.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές σημειώνουν τη σημαντική αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους από το φθινόπωρο του 2022, τη συνεχιζόμενη ικανοποιητική ζήτηση στον τομέα του χάλυβα (τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό), τα μελλοντικά οφέλη από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη μονάδα αλουμινίου της Elval και τις συνεχιζόμενες επενδύσεις της Noval ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Viohalcο δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πότε τελικά θα προχωρήσει στην εισαγωγή της Noval στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς υπάρχει χρονικό περιθώριο κάτι τέτοιο να γίνει είτε φέτος είτε το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v