Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα καλούνται να εισφέρουν οι μέτοχοι στην ΑΜΚ της Attica Bank

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προσπάθεια για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Πόσα καλούνται να εισφέρουν οι μέτοχοι στην ΑΜΚ της Attica Bank

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, που διενεργείται χωρίς εγγύηση κάλυψης, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ξεκινά στις 30 Μαρτίου.

Με βάση τη σημερινή θέση στο μετοχικό κεφάλαιο, το ΤΧΣ (69,51%) καλείται να καταβάλει ποσό 328,9 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΜΕΔΕ (21,11%) συνολικά 95,1 εκατ. ευρώ. Για τον ΕΦΚΑ η πλήρης συμμετοχή προϋποθέτει εκταμίευση 39,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Attica Bank ενημέρωσε χθες για τις επιπτώσεις της άσκησης συγχρονισμού που πρέπει να εκτελέσει ως την 30ή Απριλίου, ημέρα που λήγει η προθεσμία δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2022.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, τον περασμένο μήνα το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε τη στρατηγική διαχείρισης/μείωσης των NPEs και «κλείδωσε» τη ζημιά που θα πάρει για την πώληση μέρους αυτών.

Η τράπεζα κίνησε διαδικασία λήψης προκαταρκτικών προσφορών για το σύνολο του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις για το ποια εξ αυτών θα πωληθούν, θα ληφθούν με γνώμονα την άριστη χρήση των πρόσθετων προβλέψεων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να πωληθούν τουλάχιστον τα Astir 1 και Metexelixis, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται, εντός Απριλίου και βεβαίως κριθούν συμφέρουσες οι προσφορές που θα ληφθούν για τα προς πώληση χαρτοφυλάκια.

Απαντώντας στο ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Αttica Bank επιβεβαιώνει ότι από την ταξινόμηση των χαρτοφυλακίων προς πώληση και τη λήψη των πρόσθετων προβλέψεων (σ.σ. εφόσον ολοκληρωθεί η ΑΜΚ) θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2022 με ζημιές 330 εκατ. ευρώ.

Η pro forma επίπτωση στα μεγέθη της 30ής Σεπτεμβρίου οδηγεί λόγω των προαναφερόμενων ζημιών (350 εκατ. ευρώ σε μετά από φόρους επίπεδο) σε αρνητική καθαρή θέση. Πρόβλημα που θα «θεραπευτεί» από την ΑΜΚ καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η ολοκλήρωσή της αποτελεί προαπαιτούμενο για τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων και ενδεχόμενη πώληση των χαρτοφυλακίων. Η εμφάνιση ζημιών θα ενεργοποιήσει εκ νέου υποχρέωση Δημοσίου να καλύψει οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις με μετρητά (σ.σ. περί τα 62 με 63 εκατ. ευρώ).

* Δείτε το ενημερωτικό δελτίο στην στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v