Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επόμενες κινήσεις του Ν. Καραμούζη με το fund SMERC

Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Νίκου Καραμούζη. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των 72 ξενοδοχείων που απέκτησε η κοινοπραξία SMERC-Latonia Enterprises-Brown Hotels.

Οι επόμενες κινήσεις του Ν. Καραμούζη με το fund SMERC

Το μοντέλο διαχείρισης των 72 ξενοδοχείων τα οποία συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο που εξαγόρασε από την Intrum Hellas η κοινοπραξία του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC), της Latonia Enterprises (συμφερόντων του family office Θανάση Λασκαρίδη) και της Brown Hotels, ανέπτυξε ο πρόεδρος του SMERC Νίκος Καραμούζης.

«Τα δάνεια τα πήραμε και τα κοιτάμε στα “μάτια”. Ξεκινάμε με την Intrum τη διαδικασία να εξετάσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με ειδική στρατηγική, σε συνεργασία με τους οφειλέτες, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην πιο κατάλληλη λύση. Η επιδίωξή μας είναι αυτή. Η γενική αρχή μας είναι ότι δεν θα κλείσουμε κανένα ξενοδοχείο. Είτε θα εξυγιανθούν είτε θα πουληθούν... Δεν θα χάσουμε τα λεφτά. Αν ο σημερινός ιδιοκτήτης μπορεί, μπορούμε να κάνουμε σημαντικές εκπτώσεις, τέτοιες που δεν κάνουν οι τράπεζες και οι servicers, αλλά πρέπει να υπάρχει από την πλευρά του ιδιοκτήτη πρόθεση να εξυγιάνει την επιχείρησή του. Το μόνο που δεν δεχόμαστε, είναι να μην πληρώνει ο οφειλέτης», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρώην τραπεζίτης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου Patmos Aktis Suites & Spa.

«Εμείς πιστεύουμε στις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και ειδικότερα στον τουρισμό πολυτελείας. Πιστεύουμε σε ρεαλιστικές λύσεις που οδηγούν στο βιώσιμο μέλλον κάθε ξενοδοχείου», επεσήμανε. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουριστικό κλάδο, οι προοπτικές του οποίου διαφαίνονται ιδιαίτερα θετικές για το 2023», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις του SMERC, ο Ν. Καραμούζης τόνισε ότι πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους τομείς των τροφίμων, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της κτηνιατρικής, με το κεφάλαιο του τουρισμού να κλείνει έπειτα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου των 72 ξενοδοχείων, νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ (Project Tethys).

«Εστιάζουμε στη δημιουργία κτηνιατρικών κλινικών δεύτερης γνώμης για ζώα συντροφιάς. Ο κλάδος έχει περιθώρια, καθώς η διείσδυση στην Ελλάδα είναι 18%, ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 30%», τόνισε ο επικεφαλής του fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 142 εκατ. ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Στην κατεύθυνση αυτή, τον Μάρτιο του 2019, το SMERC απέκτησε τη μετοχική πλειοψηφία στην Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου μονάδων κτηνιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ

Ως προς το Patmos Aktis Suites & Spa, η α’ φάση της επένδυσης, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανακαίνιση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, με τη διοίκηση του SMERC να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα υψηλού κύρους και διεθνούς βεληνεκούς για τη σύναψη συμφωνίας franchising.

Ηδη έχει προχωρήσει σημαντικό μέρος της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού του συγκροτήματος. Θεωρείται ως ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία των Δωδεκανήσων και πλέον ανταποκρίνεται στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα εξυπηρέτησης, ποιότητας, βιωσιμότητας και αειφορίας. Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνθετο επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, καθώς και το επενδυτικό πλάνο επέκτασης σε όμορο, ιδιόκτητο οικόπεδο, που βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων 56 σουιτών του παραθαλάσσιου συγκροτήματος με την κατασκευή 34 επιπλέον σουιτών με θέα τη θάλασσα, σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία 3SK Stylianidis και Patricia Anastasiadis, με το επενδυτικό σχέδιο να έχει ήδη υποβληθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και να αναμένεται η τελική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η επένδυσή μας στο Patmos Aktis Suites & Spa αποτελεί παράδειγμα εξυγίανσης ξενοδοχειακής μονάδας που προσθέτει αξία, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην Πάτμο και την ελληνική οικονομία, καθώς και δείγμα γραφής ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και φιλοξενίας υψηλού επιπέδου», τόνισε ο Ν. Καραμούζης.
To project είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Πάτμο. Το Patmos Aktis Suites & Spa αποτελεί επί της ουσίας την ανακατασκευή και επέκταση του παλαιού «Ξενία» της Πάτμου, ενός θρυλικού ξενοδοχείου, το οποίο στη δεκαετία του 1960 ήταν σύμβολο της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης, το 2009 περιήλθε στην ιδιοκτησία της ξενοδοχειακής εταιρείας Divine Group, η οποία το επανατοποθέτησε τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Ωστόσο, η Divine Group αποφάσισε να πουλήσει το ξενοδοχείο στο επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap το 2022, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία.

Το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του αναβαθμισμένο και υπό τη νέα ιδιοκτησία και διαχείριση τον Ιούνιο του 2022, και μετά από ένα διάστημα χαμηλών επιδόσεων, κατάφερε να αυξήσει την πληρότητα και τα έσοδά του, με αισθητή βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας.

Στόχος της νέας διοίκησης είναι αφενός η περαιτέρω αύξηση της πληρότητας σε επίπεδο σεζόν στο 71% το 2023, και μέσα στα επόμενα χρόνια στο 75%, και αφετέρου η επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας του ξενοδοχείου στις 160 ημέρες, από περίπου 120 ημέρες που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα, βελτιώνοντας παράλληλα τον δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η στόχευση της διοίκησης του ξενοδοχείου εδράζεται στην ενίσχυση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και στην αναβάθμιση όλων των λογισμικών προγραμμάτων της επιχείρησης με σύγχρονες ψηφιακές λύσεις και μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος direct marketing, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση των απευθείας κρατήσεων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το μεικτό περιθώριο κέρδους και διευρύνεται η λειτουργία σε διάστημα άνω των 5 μηνών.

Όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, στο ξενοδοχείο θα απασχολούνται περισσότεροι από 110 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μετά από έναν χρόνο υπό την ιδιοκτησία του SMERC, οι απευθείας κρατήσεις του συγκροτήματος αντιστοιχούν στο 73% του συνόλου και το 63% των επισκεπτών είναι κάτοικοι εξωτερικού. «Εστιάσαμε από την πρώτη στιγμή στα οφέλη για τον επισκέπτη και την εμπειρία. Προωθήσαμε την προσφορά προσωποποιημένης υπηρεσίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Patmos Aktis Θεόδωρος Τερζόπουλος, λέγοντας πως στόχος είναι το συγκρότημα να έχει δυναμικότητα 90 δωματίων μέχρι το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v