Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο όψεις της κατανάλωσης στην Ελλάδα

Ένας στους τρεις καταναλωτές με δυσκολία τα βγάζει πέρα, ποσοστό 56% ανησυχεί για το κόστος διαβίωσης και 1 στους 10 βασίζεται στα επιδόματα. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ερευνα ΕΥ.

Οι δύο όψεις της κατανάλωσης στην Ελλάδα

Η οικονομική πίεση που δημιουργεί ο πληθωρισμός και η ανάγκη αναζήτησης φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων επιδρά αρνητικά στην πιστότητα των καταναλωτών προς τις μάρκες, αναφέρει στην έρευνά της η ΕΥ. Όχι όμως για όλες τις μάρκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των προϊόντων Apple, αλλά και οι ντουλάπες-ψυγεία που ξεπουλάνε σαν «ζεστό ψωμί» σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις πωλήσεις των προϊόντων Apple. Πέρυσι η iSquare -είναι ο επίσημος διανομέας όλων των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο και μέλος του ομίλου Quest- εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 37% ξεπερνώντας τα 342 εκατ. ευρώ, με ηγέτη της ανάπτυξης το iPhone, το οποίο και κατέγραψε ετήσια αύξηση >42%. Ανάπτυξη που αποτυπώθηκε και στο δίκτυο iStorm, που πέτυχε υψηλούς ρυθμούς με αύξηση πωλήσεων 45%, ξεπερνώντας τα 74 εκατ. ευρώ.

Η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά, με περαιτέρω αύξηση όλων των μεγεθών της τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και ισχυροποίησης έναντι του ανταγωνισμού, μεριδίων αγοράς και αύξησης κερδοφορίας. Σε μια περίοδο όπου οι πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας, σύμφωνα με την GfK, κατέγραψαν πτώση 1% στις πωλήσεις smartphones units, ισχυρή μείωση στους υπολογιστές (-24%) και στις ταμπλέτες (-35%).

Εκτός από προϊόντα όπως αυτά της Apple, ισχυρή είναι και η ζήτηση για τις ακριβά ψυγεία-ντουλάπες. Όπως έλεγε προ ημερών στο Euro2day.gr μεγαλοστέλεχος αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών που βρέθηκε στο Φόρουμ των Δελφών, «τα πιο ακριβά ψυγεία-ντουλάπες τα πουλάμε σε περιοχές όπως είναι η Κρήτη και η Λάρισα, όπου το δηλωθέν εισόδημα είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις καταναλωτές (31%) που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα κάνοντας συνετή οικονομική διαχείριση, αποδίδει πρωταρχική σημασία στην τιμή και την προσιτότητα των προϊόντων (Affordability First), σημειώνει πρόσφατη έρευνα της ΕΥ. Με το 56% των καταναλωτών στην Ελλάδα (έναντι 58% παγκοσμίως, 57% στην Ευρώπη, 71% στην Ιταλία και 73% στην Ισπανία) να δηλώνει ότι ανησυχεί πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής, και το 40% (έναντι 47% παγκοσμίως, 40% στην Ευρώπη, 63% στην Ιταλία και 61% στην Ισπανία) για την οικονομία γενικά. Συγχρόνως, δύο στους τρεις (69%) εκτιμούν ότι το πρόβλημα του αυξημένου κόστους ζωής θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, και δύο στους πέντε (38%) ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο.

Στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής, ποσοστό 49% αναφέρει ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, ένας στους πέντε (19%) δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα βασικά έξοδα, όπως φαγητό, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση, και ένας στους δέκα (12%) βασίζεται στην κυβερνητική στήριξη και στα επιδόματα για να τα καταφέρει.

Η τιμή παραμένει σήμερα, με διαφορά, το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο για όλες ανεξαιρέτως τις προϊοντικές κατηγορίες, ενώ 71% των ερωτώμενων εκτιμά ότι θα παραμείνει το σημαντικότερο κριτήριο και σε τρία χρόνια από σήμερα.

Αντιμέτωποι με τις αυξημένες τιμές, και ανάλογα με το είδος του προϊόντος, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να αγοράζουν μικρότερη ποσότητα, ή στρέφονται σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις ή, σε μικρότερα ποσοστά, σταματούν να αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα. Ένας στους δύο (ποσοστό 51%) αναφέρει ότι οι αξίες του και ο τρόπος που βλέπει τη ζωή έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό 85% δηλώνει ότι προσπαθεί να μην πετά φαγητό, τρεις στους τέσσερις (76%) δηλώνουν ότι θα είναι πιο ενημερωμένοι και προσεκτικοί στα έξοδα και στις δαπάνες τους στο μέλλον, και δύο στους τρεις (68%) ότι θα δίνουν περισσότερη προσοχή στο πόσο ένα προϊόν αξίζει τα λεφτά του, στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v