Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι από Uni Systems για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

«Περιμέναμε ότι τα έργα αυτά θα έτρεχαν νωρίτερα. Να είχαν ξεκινήσει το 2022 για να πάμε στο 2026. Τώρα στενεύουν τα περιθώρια», επισημαίνει ο CEO της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης. Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους.

Καμπανάκι από Uni Systems για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Για χρονοκαθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την πορεία της εταιρείας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα ανταποκριθεί η ελληνική αγορά στον όγκο των έργων του RRF είπε χαρακτηριστικά: «Περιμέναμε ότι τα έργα αυτά θα έτρεχαν νωρίτερα. Να είχαν ξεκινήσει το 2022 για να πάμε στο 2026. Τώρα στενεύουν τα περιθώρια. Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο με ένσταση. Δεν καθυστερούν οι εταιρείες. Καθυστερούν οι διαδικασίες προκήρυξης των έργων. Υπάρχει αδικαιολόγητη χρονοκαθυστέρηση στις διαδικασίες υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, Υπάρχει θέμα για το αν θα μπορέσουν οι εταιρείες να βγάλουν όλα αυτά τα έργα» .

Μάλιστα τόνισε ότι παρατηρείται καθυστέρηση από τη στιγμή που μία εταιρεία υποβάλλει προσφορά μέχρι να πάρει το έργο και να αρχίσει να υλοποιείται. «Περιμέναμε να τρέξουν τα έργα πιο γρήγορα. Έχει προστεθεί ένα τουλάχιστον διοικητικό βάρος στην αλυσίδα. Σημαντικό θέμα η ωρίμανση των έργων» διευκρίνισε και έφερε σαν παράδειγμα τον ΟΣΕ. «Ευτυχώς αυτά τα έργα δεν έχουν νεκρούς» σημείωσε με νόημα.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα αυστηρά πλαίσια συμβάσεων, που, όπως επεσήμανε, γυρνάνε μπούμερανγκ στην υλοποίηση των έργων. «Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια,  δηλαδή όσο δεν υπογράφουν αναθέσεις έργων και όσο υπάρχει ημερομηνία καταληκτική που δεν παίρνει παράταση δημιουργεί θέμα» είπε.

Αναφερόμενος στην Uni Systems τόνισε ότι κανένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει εγγράψει ακόμα στον ισολογισμό της, κάτι που θα γίνει από το 2023 και μετά. Αποκάλυψε ότι το ελληνικό Δημόσιο αποτελεί το 15% του ετήσιου τζίρου της ενώ το χαρακτήρισε ως το «κερασάκι» που μπορεί να δώσει στην εταιρεία περαιτέρω ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα του Ελληνικού Δημοσίου που πήρε η εταιρεία στο 2022 και τα οποία μπορούν να ανακοινωθούν είπε ότι περιλαμβάνονται:

  • Το E- gov του υπουργείου Οικονομικών, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ
  • Το e-justice του υπουργείου Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρω
  • Η ψηφιοποίηση του κτηματολογίου, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ
  • Το CRMS προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Τεχνολογικό hub

Μία από τις βασικές αιτίες για τις καθυστερήσεις στα έργα, σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη,  αποτελεί και η έλλειψη στελεχών πληροφορικής και για το λόγο αυτό η εταιρεία προχωρά στην δημιουργία hub στην Πάτρα ενώ ήδη έχει αναθέσει μελέτη στην Deloitte για να εντοπίσει και άλλες χώρες για την ανάπτυξη ανάλογων hubs που θα «καλλιεργεί» ταλέντα που θα προσλαμβάνει και η Uni Systems.

Όπως χαρακτηριστικά είπε κάθε χρόνο θα απορροφά περίπου 200 με 300 στελέχη που θα «αποφοιτούν» από τα hub αυτά ενώ τα υπόλοιπα στελέχη θα διοχετεύονται στην αγορά.

«Η Deloitte ερευνά σε ποιες γεωγραφικές περιοχές είτε κοντινές είτε όχι μπορούν να αναπτύξουν κάποιο hub, προκειμένου να εξελιχθεί σε φυτώριο στελεχών» είπε ο  κ. Λουμάκης.

Σύμφωνα με έρευνα που ‘έγινε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ αυτή τη στιγμή η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα απαιτεί 15.000 στελέχη και παράγονται 8000.«Όλοι από τον ίδιο κουβά αντλούμε προσωπικό. Κατά συνέπεια υπάρχει φούσκωμα μισθών» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «σπιράλ θανάτου» προς τα πάνω στους μισθούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v