Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Διατηρήσιμη διψήφια αύξηση πωλήσεων για το 2023

Προγραμματισμένο το spinoff της ΑΕΕΑΠ του ομίλου μέσω δημόσιας εγγραφής και ΑΜΚ με παραίτηση παλαιών μετόχων για το τέλος του 2023. Οι εκτιμήσεις για τα λιανικά concepts του ομίλου, με βάση τις ενδείξεις 5μήνου.

Φουρλής: Διατηρήσιμη διψήφια αύξηση πωλήσεων για το 2023

Με παραίτηση των παλαιών μετόχων θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η εισαγωγή της θυγατρικής Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο, όπως επιβεβαίωσε χθες, στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της χρήσης 2023, ο CFO του ομίλου Φουρλής, Γ. Αλεβίζος.

Από το προγραμματισμένο spinoff της ΑΕΕΑΠ ευλόγως θα υποστεί απίσχναση το ποσοστό των μετόχων της Φoυρλής, δημιουργώντας χώρο για ικανή διασπορά μετοχών (βάσει νομοθεσίας, τουλάχιστον σε ποσοστό 25%), όταν η εταιρεία εισαχθεί επισήμως. Ο κ. Αλεβίζος εκτίμησε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας με τους αναδόχους της έκδοσης, ώστε εκτός απροόπτου το IPO να διενεργηθεί έως το τέλος του 2023.

Ο ίδιος επανέλαβε πως στρατηγικός στόχος 5ετίας της ΑΕΕΑΠ είναι ο υπερδιπλασιασμός της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της (από 300 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ), o διπλασιασμός των εσόδων από 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ σήμερα αλλά και η διατήρηση απόδοσης yield στο 7%-7,5%.

Πέραν της προοπτικής για την Trade Estates, η διοίκηση του ομίλου -η οποία εκπροσωπήθηκε τόσο από τον απερχόμενο CEO Απόστολο Πεταλά όσο και από τον διάδοχό του Δημήτρη Βαλαχή- ανάλυσε τις παραμέτρους ανάπτυξης πωλήσεων στο α’ τρίμηνο του 2023 αλλά και τις εκτιμήσεις για την πορεία των επόμενων μηνών.

Ο κ. Πεταλάς εκτίμησε, ότι μπορεί να διατηρηθεί η διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων έως το τέλος της χρήσης και για τα δύο λιανικά concepts του ομίλου ΙΚΕΑ και Intersport. Υπογράμμισε πως οι θετικές ενδείξεις του δ’ τριμήνου του 2022 εδραιώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της νέας χρήσης και συνεχίζονται και στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο α’ τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 21,1%, με κύριο «αιμοδότη» της ανάπτυξης την ΙΚΕΑ.

Ο κ. Πεταλάς ανάφερε πως στο παραπάνω αποτέλεσμα οδήγησε η αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, καλύπτοντας κατά 85% τις ελλείψεις που παρουσίαζε η αλυσίδα, αλλά και οι λελογισμένες αυξήσεις προϊόντων, που δίνουν στο brand ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τζίρος της ΙΚΕΑ κυρίως αυξήθηκε (+25%) λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας (+7,5%) και του μέσου καλαθιού αγορών και λιγότερο λόγω ανατιμήσεων. Σημείωσε δε ότι η θετική απόδοση της ΙΚΕΑ αφορά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ρουμανία και Κύπρο.

Όσον αφορά την Intersport και τη χαμηλότερη επίδοσή της (αύξηση κύκλου εργασιών κατά 11%) και την πίεση στο μικτό περιθώριο κέρδους (στο 41,9% από 44,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), η διοίκηση του ομίλου ανάφερε πως ο ζεστός καιρός επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις, ενώ ο εκπτωτικός κύκλος πίεσε το περιθώριο κέρδους.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ομίλου χαρακτήρισε το ενοποιημένο μικτό περιθώριο κέρδους (44%) ως το «υγιέστερο των τελευταίων ετών», υπογραμμίζοντας πως στόχος για το 2023 είναι η διατήρησή του. Παρά το γεγονός του ότι δεν διατυπώθηκε guidance, ο κ. Πεταλάς εξήγησε πως πολλά θα κριθούν από την πορεία των εργασιών στο β’ εξάμηνο του 2023, που εξάλλου αποτελεί και το παραδοσιακά ισχυρό διάστημα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα των θετικών προοπτικών, η διοίκηση του ομίλου αναγνώρισε τόσο την πίεση από το αυξημένο κόστος χρήματος (για το επιτόκιο βάσης) όσο και για το εργασιακό κόστος, αναφέροντας πως παρά τις λελογισμένες αυξήσεις που χορήγησε, δυσκολεύεται να καλύψει θέσεις εργασίας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοιχτές 50 θέσεις εργασίας για λιανεμπορική δραστηριότητα, που δεν μπορούμε να καλύψουμε», ανάφερε ο κ. Πεταλάς.

Σημειώνεται ότι η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων έρχεται σε μια συγκυρία όπου ο όμιλος δεν έχει προχωρήσει σε σημαντικά νέα ανοίγματα καταστημάτων, πέραν των πρώτων Holland&Barret, ενώ αντιθέτως θα μειώσει το μέγεθος του δεύτερου αθηναϊκού ΙΚΕΑ στο Αεροδρόμιο.

Ειδικότερα, το ΙΚΕΑ στο Πάρκο του «Ελ. Βενιζέλος» θα περιοριστεί στα 15.000 τ.μ. ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση της διοίκησης της Φoυρλής, η οποία αφήνει το μισθωμένο κτίριο γραφείων στο Μαρούσι (έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Trastor), δημιουργώντας μια νέα μόνιμη βάση.

Η παραπάνω επένδυση θα αθροιστεί με κινήσεις αναμόρφωσης καταστημάτων και κεντρικών συστημάτων, τοποθετώντας την πρόβλεψη για συνολικές επενδύσεις ύψους 23 εκατ. ευρώ το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v