Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «επόμενη μέρα» της Cenergy μετά το τρίμηνο-ρεκόρ

Συνέχεια στα ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα αλλά και αποκλιμάκωση των ποσοστών ανόδου στα καθαρά κέρδη αναμένουν για τη συνέχεια της χρονιάς οι αναλυτές. Τα σενάρια για το 2024.

Η «επόμενη μέρα» της Cenergy μετά το τρίμηνο-ρεκόρ

Μετά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημείωσαν οι οικονομικές επιδόσεις της Cenergy κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς ο εισηγμένος όμιλος θα συνεχίσει να επιτυγχάνει εξίσου ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα, πλην όμως το ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών θα αποκλιμακωθεί.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η Cenergy αύξησε τις πωλήσεις της κατά 27% (από τα 299,8 στα 381,3 εκατ. ευρώ), το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 95% (από τα 22,5 στα 43,96 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη κατά 59,4% (από τα 9,64 στα 15,366 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι το κόστος χρηματοδότησης ανέβηκε από τα 6,82 στα 16,2 εκατ. ευρώ.

Για τους επόμενους μήνες της φετινής χρονιάς, η διοίκηση της Cenergy προσδοκά τη συνέχιση των πολύ υψηλών λειτουργικών επιδόσεων του πρώτου τριμήνου και δεν είναι τυχαίο ότι αναμένει στο σύνολο της χρήσης προσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ (133,6 εκατ. το 2022), έναντι 43,96 εκατ. ευρώ στο Q1.

Παρ' όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι το +59,4% στα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμο για το σύνολο του έτους, καθώς:

  • Πρώτον, το 2022 η Cenergy είχε σημειώσει αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το δεύτερο (τότε η θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου άρχισε να εκτελεί συμβάσεις υψηλότερου περιθωρίου κέρδους), με αποτέλεσμα όσο περνάει ο χρόνος, η βάση σύγκρισης των φετινών αποτελεσμάτων να ανεβαίνει.
  • Δεύτερον, τόσο τα εργοστάσια των καλωδίων όσο και αυτό των σωλήνων χάλυβα λειτουργούν σε πολύ υψηλά ποσοστά παραγωγικής δυναμικότητας, οπότε η όποια βελτίωση των λειτουργικών κερδών μπορεί να προέλθει κυρίως από την όποια αλλαγή του προϊοντικού μίγματος.
  • Τρίτον, ένα σημαντικό κομμάτι των αυξημένων λειτουργικών κερδών θα ροκανιστεί από τη μεγάλη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, όχι μόνο γιατί έχει παρατηρηθεί άνοδος στο μέτωπο των επιτοκίων αλλά και επειδή ο καθαρός δανεισμός διευρύνεται ως αποτέλεσμα του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί ο όμιλος στη μονάδα της Κορίνθου (θα ολοκληρωθεί το 2024 και θα διπλασιάσει το capacity της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων). Άλλωστε, ο δανεισμός που εξασφάλισε γι’ αυτό τον λόγο η εισηγμένη (25,2 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 62,8 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) είναι μεν χαμηλότερου κόστους από αυτόν των τραπεζών αλλά όχι κατά πολύ.

Συνολικά, οι αναλυτές προσδοκούν μεν αύξηση των φετινών καθαρών κερδών σε σχέση με το 2022, αλλά με ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από το 59,4% του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι τόσο υψηλές οικονομικές επιδόσεις που σημειώνει φέτος η εταιρεία έχουν τις προϋποθέσεις να επαναληφθούν και το 2024 (σε αυτό βοηθάει τόσο το πολύ υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, που σήμερα προσεγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ με αυξητική τάση, όσο και η ισχυρή ζήτηση στα προϊόντα καλωδίων). Ωστόσο για μια νέα μεγάλη αύξηση επιδόσεων θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε από το 2025, όταν θα έχει διπλασιαστεί η παραγωγικότητα της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο και όταν θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στις δύο μονάδες της Βοιωτίας (υπάρχουσα και πρώην εργοστάσιο της Πετζετάκις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v