Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Uni Systems ψηφιοποιεί το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας

Στόχος να δημιουργηθεί ένα αποθετήριο δεδομένων για τις τέχνες της υφαντικής και της κεντητικής στην Αράχωβα, όσο και για την καθημερινή ζωή και δράση στην πόλη κατά τη διάρκεια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Η Uni Systems ψηφιοποιεί το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας

Στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση Ιστορικού Αρχείου και Συλλογών Σχεδίων Υφαντών και Κεντημάτων του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας», η Uni Systems ανέλαβε την ψηφιοποίηση του λαογραφικού πλούτου του Μουσείου. Το έργο του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας που εγκρίθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υλοποίηση περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών σχεδίων υφαντών και κεντημάτων του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας και μέρους του Ιστορικού Αρχείου και αποθέματος του Μουσείου, το οποίο σχετίζεται με τις τέχνες της υφαντικής και της κεντητικής, με τεκμήρια από τους χρόνους του Αγώνα του 1821, αλλά και την αμέσως μετά από αυτούς περίοδο. Με την ολοκλήρωσή του, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πολύτιμο αποθετήριο δεδομένων τόσο για τις δύο αυτές τέχνες στην Αράχωβα, όσο και για την καθημερινή ζωή και δράση στην πόλη κατά τη διάρκεια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες ψηφιοποίησης που αυτή τη στιγμή εκτελούνται αφορούν σε λυτά έγγραφα, παλαιά βιβλία, παλαίτυπα, χαρακτικά, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ κλπ., καθώς και στα αρχεία σπάνιων σχεδίων υφαντών και κεντημάτων, τις παραδοσιακές φορεσιές και τα υφαντά, αλλά και σε διάφορα άλλα αντικείμενα ιστορικής και εθνογραφικής σημασίας που σχετίζονται με τις δύο παραδοσιακές τέχνες της Αράχωβας -υφαντική και κεντητική, αλλά και την ζωή στην περιοχή.

Παράλληλα με την ψηφιοποίησή τους, τα αντικείμενα αυτά θα τεκμηριωθούν σε σύστημα τεκμηρίωσης, διαχείρισης και ευρετηρίασης μουσειακών και αρχειακών συλλογών και θα προβληθούν σε σύγχρονο ψηφιακό αποθετήριο, αξιοποιώντας την σουίτα προϊόντων TMS της Gallery Systems, με σκοπό να διασυνδεθούν με διεθνείς ψηφιακές βάσεις δεδομένων και να καταστούν προσβάσιμα στο κοινό, μαρτυρώντας και διαδίδοντας τον ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο της Αράχωβας, διεθνώς. Επιπλέον, το έργο προβλέπει ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του μουσείου, www.arachovamuseum.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v