Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Η μείωση κερδών στο τρίμηνο και οι προσδοκίες για το έτος

Πώς επηρέασε τα αποτελέσματα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναμένεται να εγκριθεί η διανομή μερίσματος ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Η «επόμενη μέρα».

ElvalHalcor: Η μείωση κερδών στο τρίμηνο και οι προσδοκίες για το έτος

Σημειώνοντας ισχυρή κερδοφορία κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ξεκίνησε τη χρονιά η ElvalHalcor, επιβεβαιώνοντας όμως τόσο τις προβλέψεις των αναλυτών όσο και τις εκτιμήσεις της ίδιας της διοίκησης ότι οι πρωτόγνωρα υψηλές περυσινές οικονομικές επιδόσεις του 2022 δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν φέτος.

Αναμφίβολα, το 2023 εξελίσσεται σε μια χρονιά με πολλές αβεβαιότητες και προκλήσεις, καθώς η ξέφρενη περυσινή ζήτηση έχει αποκλιμακωθεί -διατηρούμενη ωστόσο σε ικανοποιητικά επίπεδα-, τα εξαιρετικά περυσινά περιθώρια κέρδους έχουν υποχωρήσει και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι (νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη ΔΕΗ) και η επιβάρυνση των τόκων πολύ μεγαλύτερη σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Παρ' όλα αυτά, η ElvalHalcor:

  • Κράτησε σε πολύ υψηλά επίπεδα τον όγκο των πωλήσεών της (+2,8% στο αλουμίνιο, -8,6% στο χαλκό, -1,2% στο σύνολο).
  • Διατήρησε σχεδόν αλώβητη την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία της (adjusted EBITDA -5,8%, από τα 74,68 στα 70,29 εκατ. ευρώ, όταν η αντίστοιχη επίδοση του 2021 ήταν 41,9 εκατ. ευρώ). Παρ' όλα αυτά, τόσο λόγω των μη λειτουργικών αποτελεσμάτων των μετάλλων όσο και εξαιτίας των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (από τα 8,6 στα 13,5 εκατ. ευρώ) τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν από τα 65,3 στα 18,04 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον κλάδο αλουμινίου που η εισηγμένη είδε τους όγκους των πωλήσεών της να ανεβαίνουν, το προσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε (κόστος ρεύματος και υποχώρηση μικτών περιθωρίων κέρδους λόγω της διόρθωσης της διεθνούς ζήτησης) ενώ αντίθετα στον κλάδο του χαλκού όπου οι όγκοι πωλήσεων ψαλιδίστηκαν, το προσαρμοσμένο EBITDA διευρύνθηκε (πολύ καλύτερο μίγμα πωλήσεων με αιχμή του δόρατος τη μονάδα της Βουλγαρία).

Η «επόμενη μέρα»

Το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς ξεκίνησε χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις από το πρώτο, με τις αβεβαιότητες στη διεθνή οικονομία να παραμένουν πολλές, ωστόσο ενθαρρυντικό είναι το ότι η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου έχει αποκλιμακωθεί επί του παρόντος κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ.

Ένα δεύτερο θετικό θα προέλθει από μια πολύ πιθανή -σύμφωνα με τους αναλυτές- αποκλιμάκωση του καθαρού χρέους του ομίλου το 2023, στον βαθμό που δεν δούμε κάποια νέα αύξηση στις τιμές των μετάλλων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές θεωρούν σαφώς ισχυρές τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, καθώς διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα του 2021 και αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις των επόμενων μηνών του 2023.

Οι αναλυτές επίσης θεωρούν ότι η μεσομακροπρόθεσμη τάση στη ζήτηση των προϊόντων στα οποία επικεντρώνεται η ElvalHalcor είναι ανοδική. Αυτό επισημαίνει και η ίδια η εταιρεία, σημειώνοντας ότι «η ElvalHalcor έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη διαμορφούμενη δυναμική και να διατηρήσει μακροχρόνια την ανοδική της πορεία, παρά τις όποιες πιθανές βραχυχρόνιες επιπτώσεις από περισσότερο κυκλικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται».

Ό όμιλος άλλωστε συνεχίζει να επενδύει, με το σχετικό φετινό κονδύλι να εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα εκατό εκατ. ευρώ.

ΥΓ1: Στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, αναμένεται να εγκριθεί η διανομή μερίσματος ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

ΥΓ2: Με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, η ElvalHalcor αποτιμάται στα 669,4 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή από τη λογιστική αξία της 31ης Μαρτίου του 2023 (984,52 εκατ. ευρώ) και με μερισματική απόδοση 3,36%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v