Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επένδυση της Lariplast στη Γαλλία

Mετασχηματίζεται από βιομηχανία πλαστικών σε παραγωγό προϊόντων χάρτου, σύμφωνα με τα κελεύσματα της εποχής, και επεκτείνεται στην Ευρώπη. Τα νέα σχέδια της οικογένειας Τσερέπα και οι ποσοτικοποιημένες προβλέψεις.

Νέα επένδυση της Lariplast στη Γαλλία

Μια δεκαετία μετά την παραγωγική επέκτασή της στη Γαλλία, η Lariplast, συμφερόντων της οικογένειας Τσερέπα, πραγματοποιεί το επόμενο επενδυτικό της βήμα στη χώρα, σε μια νέα δραστηριότητα μακριά από το βασικό της αντικείμενο. Πλέον η Lariplast Γαλλίας έχει μετεξελιχθεί σε βιομηχανία παραγωγής χαρτιού κουζίνας και τουαλέτας, αποεπενδύοντας πλήρως από τον κλάδο των πλαστικών.

Ο μετασχηματισμός της από μια βιομηχανία παραγωγής πλαστικών μιας χρήσης σε παραγωγό προϊόντων χαρτιού κουζίνας και τουαλέτας -η μηνιαία παραγωγή φθάνει τους 900 MT- ήταν μονόδρομος για τη θυγατρική της ελληνικής εταιρείας. Κι αυτό γιατί η Γαλλία όχι απλά αποφάσισε τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά την πλήρη κατάργησή τους.

Ο μετασχηματισμός της Lariplast Γαλλίας, στην οποία, εκτός από την οικογένεια Τσερέπα που ελέγχει το 60%, κατέχουν ποσοστό 20% οι αδερφοί Πριόνα, πρώην ιδιοκτήτες της Maxi, και 20% η ΑΝΕΑ Italia, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Lariplast Γαλλίας έχει επενδύσει 3 εκατ. ευρώ και έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθούν σε βάθος έτους, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της μονάδας. Τα παλιά μηχανήματα του εργοστασίου έχουν πουληθεί στην αμερικανική Phoenix.

Η αλλαγή αντικειμένου, που στηρίχτηκε και από τη γαλλική κυβέρνηση για να μην υπάρξει πλήρης αποεπένδυση, έχει φέρει και τα πρώτα αποτελέσματα. Ο τζίρος της γαλλικής θυγατρικής, που είχε υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια στα 2 εκατ. ευρώ και εμφάνιζε αρνητικά αποτελέσματα, ανήλθε πέρυσι σε 8 εκατ. ευρώ με EBITDA 1 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος προβλέπεται ότι οι πωλήσεις θα υπερβούν τα 17 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 2,1 εκατ. ευρώ. Πριν την απαγόρευση χρήσης των πλαστικών, η Lariplast Γαλλίας είχε τζίρο 12 εκατ. ευρώ και EBITDA 2 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την αλλαγή αντικειμένου του εργοστασίου στη Γαλλία, η γαλλική θυγατρική βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ολλανδική εταιρεία του χώρου. Το deal, μέσω του οποίου στόχος είναι να ενισχυθεί το εκτόπισμα στον κλάδο των προϊόντων χάρτου όχι μόνο στη Γαλλία και την Ολλανδία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024 και η νέα συγχωνευμένη εταιρεία με έδρα τη Γαλλία θα έχει τζίρο 35 εκατ. ευρώ.

Νέες επενδύσεις πραγματοποιεί η οικογένεια Τσερέπα και στην Ελλάδα. Το νέο εργοστάσιο παραγωγής περιεκτών τροφίμων, συσκευασίας και ποτηριών από χαρτί βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και πέντε μήνες. Η επένδυση έχει ύψος 10 εκατ. ευρώ και η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας, που είναι πλήρως καθετοποιημένη, φθάνει τα 3 εκατομμύρια τεμάχια ημερησίως.

Επίσης, ολοκλήρωσε πρόσφατα επένδυση 900.000 ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλες τις στέγες των εργοστασίων της Ελλάδας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το μοντέλο net metering, ύψους 1,5 MW. Η συνολική κατανάλωση ενέργειας από τα εργοστάσια της Lariplast στην Ελλάδα φθάνει τα 17 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v