Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνει τη δανειακή έκθεση για το Ελληνικό η Lamda Development

Οι εισροές μετρητών αλλάζουν τους όρους του project στο Ελληνικό. Το εργαλείο της Lamda Finance και η μετάθεση χρηματοοικονομικής στήριξης το 2024.

Μειώνει τη δανειακή έκθεση για το Ελληνικό η Lamda Development

Στην αναδιάταξη των δανείων και των εγγυήσεων που χρειάζεται για το περίπλοκο έργο του Ελληνικού προχωρά ο όμιλος της Lamda Development, έχοντας ήδη ιδρύσει τη Lamda Finance.

Κατά πληροφορίες, ο όμιλος σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί μέρος του δανεισμού του, ύψους πέριξ των 400 εκατ. ευρώ, που αφορά έργα υποδομών, απελευθερώνοντας cash collateral (έναντι υφιστάμενων και μελλοντικών εισπράξεων από τα οικιστικά projects του Ελληνικού), υποκαθιστώντας ωστόσο εγγυήσεις μέσω της Lamda Finance με ενέχυρα γης εντός της έκτασης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται ο προδιαγεγραμμένος δανεισμός για επιμέρους συμβάσεις να μειωθεί έως και 50%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα ο όμιλος ενημέρωσε για την αλλαγή χρήσης κεφαλαίων, χωρίς να διευκρινίσει τη στρατηγική του για τις δανειακές συμβάσεις.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022 η διοίκηση του ομίλου είχε υπογραμμίσει πως η αποτίμηση του Ελληνικού πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις για τα έσοδα το 2023, ύψους +270 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν, καθώς μέσα στην τρέχουσα χρήση θα εμπορευματοποιηθεί και η οικιστική ανάπτυξη των condos (δεύτερη σειρά διαμερισμάτων στο Ελληνικό).

Ο CEO της Lamda Develοpment Οδυσσέας Αθανασίου είχε επιπλέον αναφέρει ότι για την τρέχουσα χρήση δεν θα χρειαστεί εκταμίευση υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων (εξασφαλισμένα πέριξ του 1 δισ. ευρώ), εφόσον η πορεία των εσόδων από την εμπορευματοποίηση των οικιστικών και άλλων projects θεωρείται ικανοποιητική, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αναπτύξεις. Εκτίμησε ότι νέες εκταμιεύσεις θα χρειαστούν το 2024 για τη χρηματοδότηση των εμπορικών αναπτύξεων, δηλαδή των Malls της Βουλιαγμένης και της Μαρίνας.

Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανερχόταν στο τέλος του 2022 σε 1,163 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 43% έχει κάποιας μορφής hedging.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v