Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διερευνητικές επαφές της Lactalis για απόκτηση της Κολιός

Το ενδιαφέρον του γαλλικού ομίλου για τη φέτα, oι διαπραγματεύσεις με τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Κολιός και το λευκό τυρί που «βαφτίζεται» φέτα.

Διερευνητικές επαφές της Lactalis για απόκτηση της Κολιός

Σε διαπραγματεύσεις με τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Κολιός βρίσκεται η Lactalis, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός γαλακτοκομικών προϊόντων -είναι ο 10ος μεγαλύτερος όμιλος αγροδιατροφής παγκοσμίως και έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της SHM Hellas - Πήλιον Τυροκομική ΑΒΕΕ και της Lactalis Ελλάς-, ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Κολιός όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πληροφορία που, πάντως, διαψεύδεται από την πλευρά της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, με στελέχη της Lactalis στην Ελλάδα, με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr, να δηλώνουν ότι δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Ενδεχόμενο deal μεταξύ του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού (που την περασμένη χρονιά πέτυχε πωλήσεις 28,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 28,4% σε σχέση με το 2021 και καθαρά κέρδη 384 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 14%, έναντι του 2021) με την Κολιός θα ανατρέψει τις ισορροπίες στην αγορά και δη στις εξαγωγές φέτας.

Στη χρήση του 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η εταιρεία Κολιός που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή τυριών με σημαντικές εξαγωγές φέτας εμφάνισε πωλήσεις 102,339 εκατ. ευρώ από 99,722 εκατ. ευρώ το 2020. Με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 60% των πωλήσεών της. Τα κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες της Κολιός ανήλθαν στη χρήση του 2021 στα 5,441 εκατ. ευρώ από 4,327 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στο 1,863 εκατ. ευρώ έναντι 1,635 εκατ. ευρώ το 2020.

Η S.H.M. Hellas - Πήλιον ΑΒΕΕ, συμφερόντων της Lactalis, που παράγει φέτα με το σήμα Greco με εξαγωγές κυρίως στη Γερμανία, εμφάνισε στη χρήση του 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) πωλήσεις 37,603 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένες κατά 3,09% σε σχέση με το 2020, το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων μειώθηκε 81,51% στα 364.102 ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 85,38% στα 205.460 ευρώ. Η Lactalis Ελλάς πέτυχε το 2021 πωλήσεις 14,784 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 27,54% σε σχέση με το 2020 και ζημιές 159.572 ευρώ από ζημιές 775.185 ευρώ.

Όμως την ίδια στιγμή υπάρχει καταγγελία από ελληνική γαλακτοβιομηχανία κατά του πολυεθνικού ομίλου για παραποίηση του εθνικού προϊόντος και για τη χρήση του όρου «φέτα» από τα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται από την εταιρεία Lactalis (όχι στην Ελλάδα) και διακινούνται σε τρίτες χώρες. Για το συγκεκριμένο θέμα πηγές της Lactalis στην Ελλάδα δεν θέλησαν να τοποθετηθούν.

Σημειώνεται πως οι συνολικές εξαγωγές φέτας ξεπέρασαν πέρυσι τα 605 εκατ. ευρώ, έναντι 388 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019.

Ο ορκωτός, τα δάνεια, οι αγωγές και η ΑΓΝΟ

Εκτός από τις συζητήσεις με τη Lactalis, η Κολιός, που προ διετίας είχε δεχτεί κρούση από τη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία αποφάσισε εντέλει να αποσύρει το ενδιαφέρον, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων της, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Στη χρήση του 2021, το σύνολο των δανείων της ήταν 40,395 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,853 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα. Όμως το κονδύλι του παθητικού «βραχυπρόθεσμα δάνεια» όπως αναφέρει και ο ορκωτός ελεγκτής εμφανίζει μικρότερο υπόλοιπο κατά 10,944 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία δεν αναγνωρίζει το σύνολο του παραπάνω ποσού το οποίο, κατά την άποψή της, αφορά «μονομερή καταλογισμό» τόκων και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ρύθμισης της διαφοράς αυτής. Ο ορκωτός πάντως σημειώνει ότι από τον έλεγχο δεν έχει αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της υποχρέωσης που τυχόν απαιτείται να αναγνωριστεί στις οικονομικές καταστάσεις.

Επίσης κατά της εταιρείας έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους, διεκδικώντας αποζημιώσεις συνολικού ποσού 51,677 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου αγωγών για εγγυήσεις ποσού που έχει χορηγήσει η εταιρεία για εξασφάλιση υποχρέωσης της πτωχευθείσας θυγατρικής εταιρείας ΑΓΝΟ, το σήμα και τις εγκαταστάσεις της οποίας απέκτησε πέρυσι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία μέσω πλειστηριασμού.

Η εταιρεία Κολιός εξαγόρασε την ΑΓΝΟ το 2003. Ωστόσο, σε λιγότερο από δέκα χρόνια η ΑΓΝΟ οδηγήθηκε στο λουκέτο, αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους, παραγωγούς, ταμεία κ.λπ. και την Κολιός με υποχρεώσεις και δικαστικές διαμάχες. Μόνο οι πρώην εργαζόμενοι και οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί της ΑΓΝΟ έχουν ασκήσει αγωγές κατά της Κολιός διεκδικώντας 21,123 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v