Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Υπόσχεται κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,4 δισ. στην τριετία 

Κλείνει το μάτι στους μετόχους το νέο τριετές στρατηγικό πλάνο. Απόδοση ενσώματων άνω του 12% το 2025. Δημιουργία κεφαλαίου 2,3 δισ. ευρώ στην τριετία. Ατμομηχανή οι εταιρικές χορηγήσεις, γκάζι για Wealth, διεθνείς δραστηριότητες. 

Alpha Bank: Υπόσχεται κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,4 δισ. στην τριετία

«Μαξιλάρι» κεφαλαίων τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ, σε σχέση με όσα απαιτούνται για τη στήριξη των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, υπόσχεται να δημιουργήσει, κατά την τριετία 2023-25, ο όμιλος Alpha Bank, ώστε να επιβραβεύσει, υπό την αίρεση των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων, τους μετόχους του.  

Η χθεσινή ενδελεχής παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Services & Holdings κινείται στους άξονες που είχαν προαναγγελθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2022. Περαιτέρω ανάπτυξη σε λιανική τραπεζική, εργασίες bancassurance, υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και σε διεθνείς δραστηριότητες, ώστε να πλαισιώσουν αποτελεσματικότερα τον τομέα των εταιρικών χορηγήσεων σε Ελλάδα, ο οποίος θα συνεχίσει να αποτελεί την «ατμομηχανή» αύξησης εσόδων και κερδοφορίας. 

Στόχος είναι η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) από 10% φέτος να ξεπεράσει το 12% το 2025 (EPS growth άνω του 20% ετησίως ως το 2025) και η Alpha να δημιουργήσει εσωτερικά κεφάλαιο ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων (1,9 δισ. ευρώ) και της μετατροπής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (0,4 δισ. ευρώ). 

Το 2025, ο CET1 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 16% (σ.σ. χωρίς να προσμετράται επίδραση τυχόν συνθετικών τιτλοποιήσεων), υψηλότερος κατά περίπου 300 μονάδες βάσης από τον στόχο που έχει θέσει η διοίκηση (13%), προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πιστωτική επέκταση. Τα υπόλοιπα 1,4 δισ. ευρώ -θα- αποτελούν κεφαλαιακό περίσσευμα, που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους, υπό την αίρεση της λήψης σχετικών εγκρίσεων από τον επόπτη. Η επανέναρξη καταβολής μερισμάτων αναμένεται από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.   

Η επιχειρηματική πίστη (Wholesale banking) προβλέπεται να παραμείνει ο βασικός μοχλός κερδοφορίας. Το στρατηγικό πλάνο επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα σε κυριακάτικα φύλλα εφημερίδων περί στόχου καθαρής πιστωτικής επέκτασης περίπου 5 δισ. ευρώ, μέσω νέων εκταμιεύσεων περίπου 14 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προβλέπει διατήρηση του μέσου περιθωρίου εταιρικών χορηγήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.   

Στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, η Alpha στοχεύει να αξιοποιήσει την καλή βάση που διαθέτει (3.500 εκατομμύρια πελάτες, 32 δισ. καταθέσεις και 9 δισ. υπόλοιπο χορηγήσεων) για να αξιοποιήσει την εκτιμώμενη ανάκαμψη της ζήτησης, λόγω αύξησης του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος. Αναμένει, ως εκ τούτου, ότι οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα αυξηθούν κατά 40% με 90% ως το 2025. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει εκταμιεύσεις νέων δανείων στην τριετία, ύψους 1,4 δισ. ευρώ και αύξηση των βασικών εσόδων κατά 130 εκατ. ευρώ. 

Στον τομέα των υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας (Wealth Management), η τράπεζα στοχεύει από το 2023 ως το 2025 σε αύξηση των υπό διαχείριση assets κατά 4,8 δισ. ευρώ και αύξηση εσόδων κατά 40 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έχει οριοθετήσει ένα νέο τμήμα πελατείας (Priority) σε περισσότερα από 200 καταστήματα, το οποίο μετρά ήδη πάνω από 280 χιλ. πελάτες.  

Στις διεθνείς δραστηριότητες, ο όμιλος έχει υλοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, σημαντικές επενδύσεις (45 εκατ. ευρώ μόνο για ψηφιοποίηση) και αναμένει μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα (cost to income) κατά 20% στην τριετία, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού οργανικής ανάπτυξης (700 εκατ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση) και μείωσης του κόστους. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στην ψηφιοποίηση παρέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, μέσω των νέων καναλιών, για αύξηση στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Προβλέπεται διπλασιασμός κερδοφορίας.

Τέλος, αναφορικά με το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Exposures-NPEs) η Alpha στοχεύει σε περιορισμό του NPE ratio σε 4% και βελτίωση του συντελεστή κάλυψης σε επίπεδα άνω του 60%, χωρίς επίπτωση στο κόστος πιστωτικού κινδύνου και διατηρώντας τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις κάτω του 80%. 

Λόγω της πιστωτικής επέκτασης, ο όμιλος είναι πιθανόν να προχωρήσει σε νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις, με στόχο τη διατήρηση ικανοποιητικής κεφαλαιακής θέσης. Υπενθυμίζεται ότι πρόλαβε να εκδώσει Additional Tier I ομολογίες, πριν την αναταραχή που επήλθε στην αγορά με το εκτός κανόνων «κούρεμα» των AT1 της Credit Suisse. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v