Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Quest: Πού ποντάρει για αλλαγή πτωτικής τάσης, σιγή για ACS

Πορεία επί το θετικότερον των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το σύνολο του 2024 προσδοκά η διοίκηση. Η εκτίμηση για έσοδα και κέρδη και το σενάριο εξαγοράς ΑΠΕ. Επενδύσεις σε ACS-Unisystems.

Quest: Πού ποντάρει για αλλαγή πτωτικής τάσης, σιγή για ACS

Αναστροφή της πτωτικής πορείας των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου βλέπει για υπόλοιπο της φετινής χρονιάς η διοίκηση της Quest Holdings, με αποτέλεσμα στο σύνολο του 2024 να αναμένεται μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό αύξησης εσόδων, EBITDA και κερδών πριν τη φορολογία.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο εισηγμένος όμιλος ανέβασε τον κύκλο εργασιών του κατά 6%, ενώ αντίθετα είδε τα EBITDA να υποχωρούν κατά 4,2% και τα καθαρά του κέρδη να μειώνονται κατά 15,2%. Ωστόσο ο Απρίλιος εξελίχθηκε σε έναν καλό μήνα και η τάση αναστροφής προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Για φέτος ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ (στα 3,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο), το 30% των οποίων θα αφορούν την ACS, ένα άλλο 30% θα διατεθεί για εξαγορές άλλων επιχειρήσεων, το 20% θα κατευθυνθεί στη Unisystems και το υπόλοιπο 20% στις άλλες εταιρείες του ομίλου.

Ειδικότερα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, o όμιλος εμφανίζεται από το περυσινό τελευταίο τρίμηνο προβληματισμένος, λόγω των προβλημάτων σύνδεσης των μονάδων με το δίκτυο, πλην όμως δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα εξαγορά, αν προκύψει κάποια ευκαιρία.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, η διοίκηση της εισηγμένης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι:

  • Δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο σχετικά με το αγοραστικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ACS. Η αγορά των ταχυμεταφορών σημειώνει κατά την τελευταία διετία πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ACS διευρύνει το μερίδιο αγοράς της, ενώ θα ωφελείται ολοένα και περισσότερο στο μέλλον, όσο θα αυξάνονται οι μεταφερόμενοι όγκοι προϊόντων και τα έσοδα.
  • Οι φετινές πωλήσεις λευκών ηλεκτρονικών συσκευών δεν έχουν ευνοηθεί, όπως συνέβη πέρυσι, από το πρόγραμμα επιχορήγησης που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση. Σε αρκετές αγορές ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών ο Όμιλος καταφέρνει να διευρύνει τα μερίδια αγοράς του, ενώ η πορεία των πωλήσεων της Xiaomi στη Ρουμανία εξελίσσεται ικανοποιητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v