Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Trust: Ανοιγμα σε private equity και διαχείριση ακινήτων

Βελτιωμένες οι οικονομικές επιδόσεις το 2023. Σταθερός στόχος οι εξαγορές. Εισέρχεται σε νέες δραστηριότητες όπως private equity, διαχείριση ακινήτων και family office management.

Alpha Trust: Ανοιγμα σε private equity και διαχείριση ακινήτων

Στην πρόθεση της Alpha Trust Συμμετοχών να δραστηριοποιηθεί στους τομείς του private equity και της διαχείρισης ακινήτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εισηγμένης Φαίδων Ταμβακάκης, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, η συμμετοχή του εισηγμένου ομίλου στον χώρο του private equity αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, ενώ η δραστηριοποίηση στη διαχείριση ακινήτων ελπίζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024.

Πέραν αυτών, γίνονται κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξης στο μέτωπο της διαχείρισης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (asset management) με τον εισηγμένο όμιλο, με στόχο:

  • Να επιδιώξει την αυξημένη διείσδυσή του στη λιανική αγορά και προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί και η υποστήριξη από ανεξάρτητα δίκτυα.
  • Να παρέχει ήδη υπηρεσίες προς τρίτους σε θέματα ESG και family office management.

Πρόθεση εξαγορών

Ο Φαίδων Ταμβακάκης επανέλαβε και φέτος την πρόθεση της Alpha Trust να προχωρήσει σε εξαγορές-απορροφήσεις άλλων εταιρειών του κλάδου. «Είμαστε ανοιχτή εταιρεία και έχουμε προχωρήσει πολλές φορές σε εξαγορές κατά το παρελθόν. Δεν είναι καθόλου πρακτικό να υπάρχουν στην ελληνική αγορά τόσο πολλές οντότητες, όταν στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί εταιρείες με ασύγκριτα μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Alpha Trust Συμμετοχών, η εγχώρια αγορά διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης (μόλις 1.749 ευρώ κατά κεφαλή τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία) και έχει απωλέσει περίπου το 50% του μεγέθους της σε σύγκριση με το έτος 2000, παρά την ανάκαμψη που έχει σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια.

Η βελτίωση των επιδόσεων και η απόδοση της μετοχής

Το 2023 η Alpha Trust Συμμετοχών σημείωσε σημαντική βελτίωση στις οικονομικές της επιδόσεις, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών  της στα 8,47 εκατ. ευρώ (έναντι 7,03 εκατ. την προηγούμενη χρήση), το EBITDA στα 2,15 εκατ. ευρώ (1,15 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο 1,34 εκατ. ευρώ (0,51 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την πορεία της μετοχής της Alpha Trust, από την ημερομηνία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (2008) έως σήμερα έχει καταγράψει άνοδο 4,3%, η οποία μετατρέπεται σε +72%, αν συνυπολογιστούν και οι χρηματικές διανομές που μεσολάβησαν, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα η αγορά (Athex Composite Total Return Index) έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 36,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v